Citromkrémes szelet
Puhán omlós tészta citromos krémmel és házi sárgabarack lekvárral. Ez az egyik legfinomabb lakodalmas sütemény! Legalábbis gyerekkoromban, amikor voltam néhány lagziban a szüleimmel, ez a süti minden asztalon jelen volt és én nagyon szerettem! Érdemes elkészítenetek, ízleni fog! Nagyon! 😊
A múlt szombaton volt a kisfiam farsangja az óvodában, arra az alkalomra sütöttem ezt a süteményt - persze 1-2 szeletet hagytam itthon a fotózás kedvéért + a kóstolás miatt is. 😀
Hozzávalók a tésztához:
25x20 cm-es tepsihez
40 dkg finomliszt
1 tojás
12 dkg zsír
fél csomag sütőpor (6 g)
10 dkg porcukor
kb. 1,5 dl tejföl
A krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál finomliszt
1 kis citrom leve és reszelt héja (kezeletlen citrom)
20 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
+ 4-5 evőkanál sárgabarack lekvár
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen kezelhető, jó nyújtható tésztát kapjunk. (Nem biztos, hogy kell hozzá a 1,5 dl tejföl - a tészta ne legyen se nagyon lágy, ragacsos, se kemény!)
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es téglalap alakúra, melyet egy enyhén vajazott/lisztezett tepsi hátulján kisütünk (egyenként) előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 6 perc alatt. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, a lényeg, hogy világos maradjon a tészta! Amikor a sarkai enyhén kezdenek barnulni, vegyük ki! ...és természetesen hagyományos sütőben is süthető.) A tésztalapokat hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a lisztet a tejjel simára keverjük, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Hideg vízre állítjuk a lábast és szintén folyamatosan kevergetve teljesen kihűtjük a krémet.
- A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes pépet és szép sima krémmé keverjük az egészet.
- Egy tésztalapot ráteszünk egy tálcára, egyenletesen megkenjük a citromos krém felével, majd rátesszük a második tésztalapot, melyet megkenünk a lekvárral. Erre ismét jön egy tésztalap, rá a citromos krém második fele, végül betakarjuk a negyedik tésztalappal.
- Hűtőbe tesszük 1 éjszakára dermedni + hogy jól összeálljon a sütemény. Másnap kitesszük a konyhapultra szoba-hőmérsékletre kb. 1 órára, hogy puhulni tudjon egy kicsit, majd megszórjuk a tetejét porcukorral és tetszés szerint felszeleteljük.
Jó étvágyat!
"Miről álmodik a lány,
sok holdfényes éjszakán?
A szőke hercegről talán?
Én vagyok a szőke herceg, hófehér paripán,
s van egy kacsalábon forgó palotám!
Itt a hintóm és a lovam,
nyerge bársony, benne magam.
Lánykérőbe jöttem eléd,
szép Hercegnőm, légy az enyém!"
A kis szőke hercegem az óvodai farsangon mi más szeretett volna lenni, mint Herceg. :) Az alábbi versikét mondta, melyet én írtam Neki. Valljuk be, nem vagyok valami nagy író, de hirtelen jobb nem jutott az eszembe. A lényeg, hogy nagyon nagy sikere volt, Ő kapta a legnagyobb tapsot, aminek nagyon örült.
"Miről álmodik a lány,
sok holdfényes éjszakán?
A szőke hercegről talán?
Én vagyok a szőke herceg, hófehér paripán,
s van egy kacsalábon forgó palotám!
Itt a hintóm és a lovam,
nyerge bársony, benne magam.
Lánykérőbe jöttem eléd,
szép Hercegnőm, légy az enyém!"
Nagyon finom lehet a süti.
VálaszTörlésA kisfiad igazi herceg, nem csoda, ha a verssel együtt aztán már teljesen elolvadtak tőle.
Köszönöm a kisfiam nevében is. :)
TörlésA süti pedig tényleg nagyon-nagyon finom, csak ajánlani tudom.
Tiszta Édesanyja a kisherceg.. Nagyon jó egészséget nektek , a sütit persze kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm Ildikó. :)
TörlésHát, nagyon cuki a vers is és a kisfiad is. Szépek a fotók, érdemes volt meghagyni pár szelet sütit. Megjegyzem, hogy nálad van, és ha citromosra vágyom, bekopogok érte... Puszi.
VálaszTörlésKöszi Kriszti. :) Puszillak én is!
TörlésNagyon finom lehet a süti. A kisfiad nagyon helyes, de a vers is nagyon cuki. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen - a kisfiam nevében is. :) Aranyos vagy.
TörlésSzia Gabi elkêszült remélem fini lesz!De a krêmnêl nem hiányzik a cukor a recepbõl?
VálaszTörlésSzia! Nem hiányzik a cukor a krémnél a receptnél, hiszen ott van, hogy 15 porcukor kell hozzá és azt kell habosra keverni a vajjal. Remélem, nem nézted el és nem hagytad ki belőle a cukrot...?
TörlésEgyébként ízleni fog, mert nagyon finom sütemény.
Nem hagytam ki !
VálaszTörlésNagyon szeretem a recepteidet.már többet e,lkészítettem és finik lettek. Köszönöm! martinmano26.
Szívesen.
TörlésKedves Gabriella! Ez lesz kb. a 100. süti, amit a blogodról sütök, mindegyiket imádjuk! :) Itt viszont lenne egy gyors kérdésem: A 3-as pontban ezt írod: . A krémhez a lisztet a cukorral és a tejjel simára keverjük, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Ezek szerint kell még valamennyi cukor a tej+liszt keverékhez is, nem csak a vajhoz? Köszönöm szépen! Szép napot! Vica :)
VálaszTörlésKedves Vica!
TörlésBoldogan olvasom, hogy ennyire szereted a receptjeimet. Köszönöm, hogy megírtad. :)
Remélem, még nem jövök későn a válasszal: a krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel és alacsony lángon, kevergetve sűrű krémmé főzzük (nem kell bele cukor). A cukrot a vajjal habosítjuk ki és így keverjük össze a lisztes krémmel.
További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütögetést!
Üdv.: Gabriella
Véletlen bukkantam Gabriella oldalára a Facebookon. Azóta függő vagyok😍 Eddig minden amit készítettem tökéletes volt!!! Jah és azóta minden hétvégén sütök :D
VálaszTörlésÉs eddig minden vendég is IGEN-t mondott.
Mindenki nevében köszönöm Gabriella,hogy megosztod velünk a receptjeidet!
Üd.: Adrienn🤗
Kedves Gabriella😍Ez a recept isteni finom,nagy kedvenc lett a családban😍🥰
VálaszTörlés