Réteges tepertős pogácsa
Ez a legfinomabb tepertős pogácsám! A tésztája olyan jó omlós, még másnap sem száraz, nem nehéz és nem kemény. Hiába, Anyukám besárgult, foszlott süteményes könyvében soha nem csalódtam még.
Tudom, tepertős pogácsát általában ősszel és télen szokás sütni, de bevallom, én az ilyesmivel nem szoktam foglalkozni - mindent akkor sütök és készítek, amikor megkívánjuk és kéri a család. Anyukám napok óta a tepertős pogácsát emlegeti, de mostanában már nincs türelme sütögetni. Tegnap este sütöttem neki egy adaggal és boldogan vittem át hozzájuk - Ő pedig nagyon örült. 😊
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg zsír
2 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos tej
2 teáskanál só
2-3 evőkanál fehérbor (elhagyható)
35 dkg darált tepertő
+ 1 tojás a teteje lekenéséhez
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a mintás kézműves kerámia bögrék
megrendelhetők a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
- A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható rétestésztát kapjunk. (A tészta ne legyen ragacsos, de túl kemény se!)
- A tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük egyenletesen a darált tepertővel, feltekerjük úgy, mint egy piskótatekercset. Ketté hajtjuk (tehát egyik végét a másikra hatjuk), picit ellapogatjuk a tetejét és letakarva 30 percet pihentetjük.
- Pihentetés után ismét kinyújtjuk 7-8 mm vastagra (semmi gond, ha itt-ott cseppet kifolyik a tepertő, nyújtjuk nyugodtan tovább). Majd ismét feltekerjük, mint egy piskótatekercset, ketté hajtjuk és letakarva pihentetjük 20 percet.
- 20 perc után megismételjük a nyújtás és feltekerés, kettéhajtás fázist és letakarva pihentetjük 30 percet.
- Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.
- Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól 2 cm-re, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
Jó étvágyat!
Úú, nagyon guszták a képek! Hamar elfogyna :)
VálaszTörlésKöszönöm, nálunk is nagyon hamar elfogyott. :)
TörlésGabikám,sok mindent kipróbáltam már a receptjeidből,ezt is meg fogom,nagyon tiszta pontos leírások,gyönyörű képek,gratulálok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, jó érzés volt olvasni ezt a néhány szót. :)
TörlésKedves Gabika!
TörlésMegkapó fotói szívet melengetők...
Drága Nagymamáink szorgos kezei lebbennek ilyenkor -tudásra szomjas emlékeinkbe..!
Köszönjük csokorba gyűjtött receptjeit -hozzá méltó, mesés korhű képkockáival!
További alkotókedvet kívánok tisztelettel: Szilágyi Vilma
Nagyon szépek!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin.
TörlésGyönyörködöm a fotóidban! :) Istenien néznek ki!
VálaszTörlésDe aranyos vagy Vicuska, köszönöm. :)
TörlésEz lesz a következő amit megsütök. Köszönöm.
VálaszTörlésNagyon szívesen.
TörlésKöszönöm ,ezt a klassz receptet,megsütöttem ,isteni lett!
VálaszTörlésDe örülök!! Szívesen.
TörlésAz eddigi legjobb pogi recept amivel összehozott a sors! ISTENI! <3 Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon szívesen! Én pedig köszönöm, hogy megírtad, jó érzés olvasni, hogy ennyire ízlik.
TörlésMost akarok szombaton sütni tepertős pogit , és ezt fogom megcsinálni. Nagyon guszta írok majd hogy milyen lett. Köszi a receptet.
VálaszTörlésKedves Eta!
TörlésSzerintem nagyon fog ízleni, de azért kíváncsian várom a beszámolót. :)
Jó sütést kívánok!
Szia Gabriella! Nagyon fimon a toportyus pogi koszi a receptet teljesen olyan mintha az anyukam sutotte volna. Csak abban volt orolt bors is.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlik, szívesen a receptet.
TörlésSzia Gabi
VálaszTörlésEn is nagyon sok receptedet kipróbáltam és folyamatosan használom is
Köszi Gabi
Szívesen, örömmel olvasom.
TörlésNagyon szépek a képek, nem lehet nem kipróbálni a szuper pontos leírást!! Nagyon szeretem, mert bár nem vagyok úgymond "kezdő konyhás", de igazán jó ha ilyen részletes a "bemutatás". A pogácsa amúgy is a kedvenceink közé tartozik! Én tegnap babosat sütöttem, az is nagyon finom! Köszönettel üdvözöllek: Évi
VálaszTörlésKedves Évi!
TörlésNagyon örülök, hogy tetszenek a receptek és a képek.
További kellemes időtöltést kívánok a blogon és jó sütést-főzést!
Üdv.:
Gabriella
Tegnap megsütöttem dupla adagból és nagyon finom és puha lett.Szinte alig maradt belőle.Nagyon köszönöm a receptet.:-)
VálaszTörlésSzilveszeterre is elkészítem.
Kedves Lia, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett. Szívesen a receptet.
VálaszTörlésKedves Gabi,
VálaszTörlésLehet vajon pihentetni a tésztát egy éjszaka a hűtőben és csak másnap sütni?
🙂
Kedves Gabika. Ha a tésztát előző nap elkészítem be tehetem 1 éjszakára a hűtőbe mint oly sok sós rúd- pogácsa tésztáját hogy előrébb legyek vele vagy nem tesz jót neki? köszönöm
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet, az enyém is hasonló, csak a hajtogatás bonyolúltabb, ki fogom próbálni.))
VálaszTörlésDrága aranyos Gabika ...elkészitettem a Tepertős pogácsát ....Remekül sikerült mint minden más recept amit tőled készitettem
VálaszTörlésSzerintem is ez a legjobb réteges tepertős pogi recept, ezért kérésemre megkaptam karácsonyra Horváth Ilona 1967-es bővített és átdolgozott kiadását. Meglepődve tapasztaltam, hogy az élesztőt 3 dekára, míg az 5 deka zsírt, 15 deka vaj vagy margarinra módosították. Szerintem teljesen felesleges volt. Így továbbra is a régebbi kiadású - megsárgult, hiányos, szakadozott - szakácskönyvet forgatom.
VálaszTörlésGabika! Jó kis recept, most próbáltam ki ezt a fajta pogidat először, de sok minden mást is sütöttem az oldalról, hát mit mondhat ék? Remek recept, mellesleg aza pici fehérbor nagyon jót tesz neki, köszönöm ezt is és a többi recepteket is!
VálaszTörlésMegvettem a recepteskönyvet, de a tepertős pogácsa recepje nincs benne....
VálaszTörlésA könyv van felül, alatta a recept, azt hittem azért reklámozza a könyvet, mert benne vannak a megosztott receptek.
Csalódtam :(
Kedves Suilvi!
TörlésA blogomon jelenleg kb. 600 recept van, a könyvbe képtelenség 600 receptet beletenni szép képekkel és precíz leírással együtt, mert akkor olyan vastag lenne a könyv és annyira drága, hogy... Szóval a könyvben emiatt 60 kedvenc recept található a blogról, illetve néhány új recept is, ami még a blogon nem szerepel. Próbáltam a legnagyobb kedvenceket beválogatni a blogról a könyvbe, de tulajdonképpen minden receptem nagyon jó (nagyképűség nélkül írom, hogy a kedves Olvasók mindegyik receptemet nagyon szeretik, hiszen én a blogra csak azokat a recepteket írom le, amik igazán finomak és a családom kedvencei lettek). Ez az első könyvem, de lesz majd többféle kiadás is, mert úgy látom, igény van rá...
Ma megsütöttem..... Valóban nagyon finom. Köszönöm szépen a receptet😊
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a finom pogi receptet,hála Istennek, hogy rátaláltam ,mert pont ezt akarok készíteni és nem talàltam még egy jó receptet.
VálaszTörlésNagyon gusztán néz ki ,biztosan fi OM is .Van kérdésem ha az utolsó hajtás után hagym hűtőbe reggelig pihenni jó leszek akkor is ?
VálaszTörlés