Expressz mákos bejgli

Egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető bejgli recept azok számára, akiknek az ünnep előtti 1-2 napon kevés idejük van a sütésre. Én idén ebbe a kategóriába tartozom - különösen el vagyok maradva mindennel (ez most így jött össze), ezért a gyors, egyszerű, nagyon finom sütiket és ételeket készítem el. 

Ez a bejgli kb. 1 óra alatt elkészíthető. Amit tudni kell róla: nagyon finom omlós a tésztája, olyan igazi bejglis, ezáltal nem csak a tapasztalt, de a kezdő háziasszonyok kedvence is lehet. A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk (diós, lekváros, gesztenyés, marcipános... ki melyiket szereti). Érdemes kipróbálni, biztos, sokak számára "mentő" recept lesz.




Hozzávalók a tésztához:
(1 rúdhoz)
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg szoba-hőmérsékletű zsír 
25 dkg tehéntúró 
30 dkg finomliszt
1 csipet só
2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:
15 dkg darált mák
12 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1,5 dl tej
3 dkg búzadara
5 dkg mazsola (elhagyható
fél citrom reszelt héja (bio)
2 kisebb alma (megtisztítva, meghámozva, lereszelve)

A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej 


 S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M 
és a pöttyös kézműves kerámiák

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
 


Elkészítés:
  1. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral (közben elkeverjük benne a cukrot). Amikor felforrt a tej, lentebb vesszük a lángot alatta és hozzáadjuk a búzadarát, mellyel 1-2 percig főzzük (nem kell teljesen megfőzni a darát, csak alacsony lángon 1-2 percig, közben kevergetjük). Elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat - összekeverjük. 
  2. A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát is belekeverjük a töltelékbe (ha túl sok leve van az almának, akkor nyomkodjuk ki - ne legyen tőle nagyon lucskos a töltelék, mert akkor sütés közben a sok gőztől szét fog repedni a tészta!) Félretesszük hűlni a tölteléket.
  3. A tésztához egy tálban mixerrel krémesre dolgozzuk a puha vajat, puha zsírt, túrót. Adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzászitáljuk a porcukorral, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk a tésztát. Könnyen kezelhető, lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Pici liszt vagy kis vaj hozzáadásával tudunk korrigálni a megfelelő állaghoz.
  4. Nem kell pihentetni, azonnal dolgozhatunk a tésztával. Lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalapra kinyújtunk.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket (a széleinél 1-2 cm-t hagyjunk szabadon). Feltekerjük a tésztát (a hajtás alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
  6. Sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tojássárgája+tej keverékével, fogpiszkálóval megszurkáljuk jó mélyen a tetejét és oldalait is néhány helyen, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
  7. Szeletelve kínáljuk. (Aznap is nagyon finom, de szerintem másnap még finomabb!)

Tipp:  A tészta összeállításánál a vaj és a zsír szoba-hőmérsékletű legyen! Ez azért fontos, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - ha nyújtás közben picit repedezik a széle, nem baj, nem kell megijedni, hiszen omlós tésztáról van szó. Ilyenkor az ujjainkkal picit nyomkodjuk össze a repedezett széleket és nyújtsuk tovább.




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Szépek lettek! Nálunk is elkészült már, hagyományos :-) Egy része ment a mélyhűtőbe már. Nagyon jól lehet fagyasztani, így előbb is el lehet készíteni, és akkor kivenni, amikor szükség van rá :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek és tetszik, hogy viszonylag gyorsan elkészíthető, úgyhogy viszem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Minek a túró a tésztájába?Ha kimarad az baj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ehhez a süteményhez kell a túró, mert attól lesz puhább a tészta.

      Törlés
    2. Ja, egyébként amikor elkészül a bejgli, abszolút nem lehet érezni benne a túrót.

      Törlés
    3. Igen! A turotol lesz puha es sokaig nem szarad ki. Ezt a villamgyors kakaoscsiga receptbol tudom amit Gabi legalabb masfel eve tett fel es nalunk havonta egyszer keszul! Annak a tesztajaba is kell turo.

      Törlés
  4. Kedves Gabriella!
    A töltelék lehet darált dió is igaz? És akkor pont ugyanígy kell elkészíteni, mint a mákosat, ezekkel a hozzávalókkal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ha diósan szeretnéd, készítheted ugyanígy a tölteléket, csak mák helyett dióval.

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Kedves Rózsika!
      Mielőtt betesszük sütni a bejglit, az oldalát és a tetejét néhány helyen jó mélyen megszurkáljuk egy hústűvel (vagy fogpiszkálóval), így sütés közben tud távozni a gőz és nem fog megrepedni.

      Törlés
  6. Szeretném kérdezni hogy a diósba is kell az alma?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szeretitek az almát, akkor tedd bele, mert nagyon finom úgy a diós töltelék is. De ki is hagyhatod... ahogy Nektek ízlik.

      Törlés
  7. Vaj helyett margarin is használható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készíthető margarinnal is nyugodtan, de vajjal szerintem finomabb...

      Törlés
    2. Miért kell a tésztájába túró?

      Törlés
    3. A túrótól nem lesz száraz a tészta, de nem érződik rajta a túró egyébként.

      Törlés
  8. A zsírt lehet valamivel helyettesíteni?

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok! Ebből az adagból hány rúd bejgli lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea!
      Ez az adag 1 rúdhoz elegendő. Ezt egyébként minden receptemnél a "hozzávalók" szó alatt tüntetem fel.
      Jó sütést kívánok és szeretetteljes, szép Karácsonyt!
      Gabriella

      Törlés
  10. Kedves Gabriella,masodjara sutom a heten a baiglit es mindkettszer megrepedetek,bar megszurkaltam oldalrol,fent is fogpiszkaloval.Villany sutoben sutom,25 perc nem elegendo 170 fokon, noveltem a homersekletet 190-200 ra es csakis megrepedtek es elszelesedtek.Maskeppen nagyon izlettek.Kellemes unnepeket es gazdag anyaljarast kivanok nektek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tünde!
      Örülök, hogy ízlett. :)
      Érdemes jó mélyen megszurkálni, hogy valóban ne repedjen meg. De egyébként attól is megrepedhet, ha nagyon nedves a töltelék, vagy ha túl sok a töltelék... Bár bevallom, nekem ez a bejgli soha nem szokott megrepedni, ha így készítem, ahogy le van írva.
      További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütést-főzést! :)

      Törlés
  11. Gabriella a tésztába kell a túró?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a tésztába kell a túró - a tészta elkészítésénél le is van írva.
      Jó sütést kívánok! :)

      Törlés
  12. Gabriella, ezt a bejglit is lehet napokkal előbb készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Enikő!
      Konkrét választ nem tudok írni, mivel nem próbáltam. Amikor elkészítettem, mi szinte azonnal el is fogyasztottuk. :)
      Viszont mivel expressz bejgli, tehát gyorsan elkészül, talán belefér az időbe, ha ünnep előtt 1-2 nappal készítjük el, és amikor teljesen kihűlt folpackban tároljuk az ünnepig.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban