Expressz mákos bejgli
Egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető bejgli recept azok számára, akiknek az ünnep előtti 1-2 napon kevés idejük van a sütésre. Én idén ebbe a kategóriába tartozom - különösen el vagyok maradva mindennel (ez most így jött össze), ezért a gyors, egyszerű, nagyon finom sütiket és ételeket készítem el.
Ez a bejgli kb. 1 óra alatt elkészíthető. Amit tudni kell róla: nagyon finom omlós a tésztája, olyan igazi bejglis, ezáltal nem csak a tapasztalt, de a kezdő háziasszonyok kedvence is lehet. A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk (diós, lekváros, gesztenyés, marcipános... ki melyiket szereti). Érdemes kipróbálni, biztos, sokak számára "mentő" recept lesz.
Hozzávalók a tésztához:
(1 rúdhoz)
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg szoba-hőmérsékletű zsír
25 dkg tehéntúró
30 dkg finomliszt
1 csipet só
2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
15 dkg darált mák
12 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1,5 dl tej
3 dkg búzadara
5 dkg mazsola (elhagyható)
fél citrom reszelt héja (bio)
2 kisebb alma (megtisztítva, meghámozva, lereszelve)
A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral (közben elkeverjük benne a cukrot). Amikor felforrt a tej, lentebb vesszük a lángot alatta és hozzáadjuk a búzadarát, mellyel 1-2 percig főzzük (nem kell teljesen megfőzni a darát, csak alacsony lángon 1-2 percig, közben kevergetjük). Elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat - összekeverjük.
- A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát is belekeverjük a töltelékbe (ha túl sok leve van az almának, akkor nyomkodjuk ki - ne legyen tőle nagyon lucskos a töltelék, mert akkor sütés közben a sok gőztől szét fog repedni a tészta!) Félretesszük hűlni a tölteléket.
- A tésztához egy tálban mixerrel krémesre dolgozzuk a puha vajat, puha zsírt, túrót. Adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzászitáljuk a porcukorral, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk a tésztát. Könnyen kezelhető, lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Pici liszt vagy kis vaj hozzáadásával tudunk korrigálni a megfelelő állaghoz.
- Nem kell pihentetni, azonnal dolgozhatunk a tésztával. Lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalapra kinyújtunk.
- Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket (a széleinél 1-2 cm-t hagyjunk szabadon). Feltekerjük a tésztát (a hajtás alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
- Sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tojássárgája+tej keverékével, fogpiszkálóval megszurkáljuk jó mélyen a tetejét és oldalait is néhány helyen, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
- Szeletelve kínáljuk. (Aznap is nagyon finom, de szerintem másnap még finomabb!)
Tipp: A tészta összeállításánál a vaj és a zsír szoba-hőmérsékletű legyen! Ez azért fontos, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - ha nyújtás közben picit repedezik a széle, nem baj, nem kell megijedni, hiszen omlós tésztáról van szó. Ilyenkor az ujjainkkal picit nyomkodjuk össze a repedezett széleket és nyújtsuk tovább.
Jó étvágyat!
Szépek lettek! Nálunk is elkészült már, hagyományos :-) Egy része ment a mélyhűtőbe már. Nagyon jól lehet fagyasztani, így előbb is el lehet készíteni, és akkor kivenni, amikor szükség van rá :-)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin.
TörlésNagyon szépek lettek és tetszik, hogy viszonylag gyorsan elkészíthető, úgyhogy viszem is a receptet! :)
VálaszTörlésKöszönöm, aranyos vagy.
TörlésMinek a túró a tésztájába?Ha kimarad az baj
VálaszTörlésSzerintem ehhez a süteményhez kell a túró, mert attól lesz puhább a tészta.
TörlésJa, egyébként amikor elkészül a bejgli, abszolút nem lehet érezni benne a túrót.
TörlésIgen! A turotol lesz puha es sokaig nem szarad ki. Ezt a villamgyors kakaoscsiga receptbol tudom amit Gabi legalabb masfel eve tett fel es nalunk havonta egyszer keszul! Annak a tesztajaba is kell turo.
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésA töltelék lehet darált dió is igaz? És akkor pont ugyanígy kell elkészíteni, mint a mákosat, ezekkel a hozzávalókkal?
Igen, ha diósan szeretnéd, készítheted ugyanígy a tölteléket, csak mák helyett dióval.
TörlésMit tegyek hogy ne repedjen meg ??
VálaszTörlésKedves Rózsika!
TörlésMielőtt betesszük sütni a bejglit, az oldalát és a tetejét néhány helyen jó mélyen megszurkáljuk egy hústűvel (vagy fogpiszkálóval), így sütés közben tud távozni a gőz és nem fog megrepedni.
Szeretném kérdezni hogy a diósba is kell az alma?
VálaszTörlésHa szeretitek az almát, akkor tedd bele, mert nagyon finom úgy a diós töltelék is. De ki is hagyhatod... ahogy Nektek ízlik.
TörlésVaj helyett margarin is használható?
VálaszTörlésKészíthető margarinnal is nyugodtan, de vajjal szerintem finomabb...
TörlésMiért kell a tésztájába túró?
TörlésA túrótól nem lesz száraz a tészta, de nem érződik rajta a túró egyébként.
TörlésA zsírt lehet valamivel helyettesíteni?
VálaszTörlésVajjal helyettesítheted...
TörlésSziasztok! Ebből az adagból hány rúd bejgli lesz?
VálaszTörlésKedves Andrea!
TörlésEz az adag 1 rúdhoz elegendő. Ezt egyébként minden receptemnél a "hozzávalók" szó alatt tüntetem fel.
Jó sütést kívánok és szeretetteljes, szép Karácsonyt!
Gabriella
Kedves Gabriella,masodjara sutom a heten a baiglit es mindkettszer megrepedetek,bar megszurkaltam oldalrol,fent is fogpiszkaloval.Villany sutoben sutom,25 perc nem elegendo 170 fokon, noveltem a homersekletet 190-200 ra es csakis megrepedtek es elszelesedtek.Maskeppen nagyon izlettek.Kellemes unnepeket es gazdag anyaljarast kivanok nektek.
VálaszTörlésKedves Tünde!
TörlésÖrülök, hogy ízlett. :)
Érdemes jó mélyen megszurkálni, hogy valóban ne repedjen meg. De egyébként attól is megrepedhet, ha nagyon nedves a töltelék, vagy ha túl sok a töltelék... Bár bevallom, nekem ez a bejgli soha nem szokott megrepedni, ha így készítem, ahogy le van írva.
További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütést-főzést! :)
Gabriella a tésztába kell a túró?
VálaszTörlésIgen, a tésztába kell a túró - a tészta elkészítésénél le is van írva.
TörlésJó sütést kívánok! :)
Gabriella, ezt a bejglit is lehet napokkal előbb készíteni?
VálaszTörlésKedves Enikő!
TörlésKonkrét választ nem tudok írni, mivel nem próbáltam. Amikor elkészítettem, mi szinte azonnal el is fogyasztottuk. :)
Viszont mivel expressz bejgli, tehát gyorsan elkészül, talán belefér az időbe, ha ünnep előtt 1-2 nappal készítjük el, és amikor teljesen kihűlt folpackban tároljuk az ünnepig.