Szilvalekváros gombóc vagy szilvás gombóc
Gondolom, sokan szeretitek...? Nekem az örök kedvencem!
A férjem 1 hete mondogatja, hogy szép sorban kezdenek érni a különböző szilvák a kertben, milyen jó lenne, ha készítenék szilvás gombócot. Pár napig csendben hallgattam ezt az óhajt, mígnem rászántam magam (életemben először). Nagy része lekváros lett, néhányba viszont szilvát tettem - mindkettő nagyon finom, de nekem a szilvalekváros picit jobban ízlik. Egyébként egész egyszerű elkészíteni és a munkafázisok sem annyira macerásak, mint amilyennek első gondolatra tűnik. No és annyira finom! Jó "gyenge" tésztával készítettem (nem szeretjük nagyon keményen, de ez ízlésfüggő), finomságos házi szilvalekvárral töltöttem... hmmm, még most is érzem az ízét, pedig már rég elfogyott. Valamelyik nap ismét elkészítem... szerintem ez most addig fog menni, míg rá nem ununk. 😊
A férjem 1 hete mondogatja, hogy szép sorban kezdenek érni a különböző szilvák a kertben, milyen jó lenne, ha készítenék szilvás gombócot. Pár napig csendben hallgattam ezt az óhajt, mígnem rászántam magam (életemben először). Nagy része lekváros lett, néhányba viszont szilvát tettem - mindkettő nagyon finom, de nekem a szilvalekváros picit jobban ízlik. Egyébként egész egyszerű elkészíteni és a munkafázisok sem annyira macerásak, mint amilyennek első gondolatra tűnik. No és annyira finom! Jó "gyenge" tésztával készítettem (nem szeretjük nagyon keményen, de ez ízlésfüggő), finomságos házi szilvalekvárral töltöttem... hmmm, még most is érzem az ízét, pedig már rég elfogyott. Valamelyik nap ismét elkészítem... szerintem ez most addig fog menni, míg rá nem ununk. 😊
Hozzávalók:
kb. 30 darab gombóchoz
kb. 30 darab gombóchoz
1 kg burgonya
kb. 25-30 dkg liszt (attól függ, mennyire lisztes burgonyát használunk)
1 evőkanál búzadara
3 dkg zsír (vagy 2 evőkanál olaj)
1 tojás
1-2 csipet só
+ szilvalekvár
Ha szilvával szeretnétek tölteni, akkor:
szilva (megmosva, kimagozva, meghámozva)
porcukor ízlés szerint
őrölt fahéj ízlés szerint
A porcukrot és a fahéjat összekeverjük, meghempergetjük benne a meghámozott szilvát.
A hempergetéshez:
kb. 10 dkg zsemlemorzsa
4 dkg zsír (vagy 3 evőkanál olaj)
1 púpos evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, 'karikákra' vágjuk, megfőzzük, leszűrjük, megtörjük és kihűtjük.
- Addig elkészítjük a pirított zsemlemorzsát: Egy serpenyőbe tesszük a zsírt vagy az olajat, amikor felforrósodott, lentebb vesszük a gázt, beleöntjük a zsemlemorzsát és kevergetve megpirítjuk. Elzárjuk alatta a lángot és ízlés szerint keverünk bele porcukrot, félretesszük.
- Az áttört burgonyát a 3 dkg zsírral összekeverjük, majd hozzáadunk először 25 dkg lisztet, a búzadarát, 1-2 csipet sót és az egy tojással összegyúrjuk. Ha ragad a tészta, akkor adunk még hozzá kis lisztet - ne kapjunk kemény tésztát, inkább picit gyengébb/lágyabb legyen, de ne nagyon ragadjon.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát fél cm vastagra, és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk fel. Mindegyik közepére teszünk szilvalekvárt. (Ha szilvával szeretnénk tölteni, akkor a hozzávalóknál említett módon előkészítjük a szilvát és mindegyik négyzet közepére helyezünk fél szemet.) A négyszögek sarkait összefogjuk és enyhén lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle.
- Egy közepes méretű fazékba vizet töltünk, teszünk bele egy csipet sót, felforraljuk a vizet. Amikor felforrt, beletesszük a gombócokat (egyszerre kb. 8 darabot tegyünk bele), megvárjuk, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére és 1-2 percig így főzzük, majd szűrővel kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük és megforgatjuk az előzőleg elkészített pirított zsemlemorzsába.
...és jöjjön még néhány fotó :)
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Én is a lekvárosra szavaznék, nagyon guszták lettek! :) Gurítasz néhányat? :)))
VálaszTörlésSárgabarackkal is szeretjük!!!!!!!!!
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük, de ugyanúgy, mint Te, kell némi rábeszélés és idő, hogy rászánjam magam a készítésére:-) Olyan csábító gombócokat formáltál belőlük, még elcsábulok:-)
VálaszTörlésÉn is a múlt héten készítettem ringlószilvával...isteni lett,de lekvárral is elfogadnám :)
VálaszTörlésÉpp tegnap mondta Nagyfiú, hogy úgy enne már szilvás gombócot. Csak egy baj van, hogy nincs szilva még errefelé. No, de majd otthon! Annyira kedvet csináltál hozzá a szép kis gombócaiddal! :-))
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavaidat a blogomon. Jelentem ismét vagyok, már hiányoztál! :-)
De kedves vagy. :) Örülök, hogy újra vagy.
TörlésKöszönöm a mai ebédhez az ötletet. A Te recepted alapján készítettem el a gombócokat és eddig ez a tészta bizonyult a legfinomabban az összes eddig kipróbált recept közül.
VálaszTörlésAnikó
Nagyon örülök Anikó, hogy az eddigi kipróbált lekváros gombócok közül az én gombóc receptem ízlik neked a legjobban. Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésImádom a szilvásgombócot! Most felcsendült a fülemben a Padlásból a szilvásgombócos dal! :)
VálaszTörlésA szilvagombócból a szilvát nem tudom megenni :D. Következőkor megpróbálom lekvárral, hátha így sikerül szilvásgómbocot ennem és nem csak a tésztáját. ;)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ilyen sokan írtatok, köszönöm szépen. :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésÉn ma bukkantam az oldaladra, de már most imádom.... :)
Egy kérdésem lenne:
Le tudom esetleg fagyasztani a fel nem használt gombócokat?
Szia!
TörlésNagyon örülök, hogy itt vagy - igazán kedves, amit írsz. :) Köszönöm.
Nem tudok Neked konkrét dolgot írni a lefagyasztással kapcsolatban, mert eddig még nem próbáltam, de szerintem le lehet fagyasztani... Esetleg kipróbálhatod kíváncsiságból 1-2 darabbal és ha jó, akkor legközelebb már többet is le tudsz fagyasztani belőle nyugodtabban. :)
További kellemes időtöltést kívánok az oldalamon és jó sütést-főzést!
Üdvözlettel:
Gabriella
En szoktam lefagyasztani. Teljesen keszre fozom es ugy fagyasztom le. Este csak kiveszem a fagyasztobol es madnap delben csak fel kell melegiteni.
TörlésNyugodt szivvel ajanlom!! 😊
En nyersen fagyasztom, es mikor enni akarunk , fagyosan mennek a forro vizbe es urana a piritott morzsaba.
TörlésKedves Gabriella! A krumpli megpucolva 1 kg, vagy héjastól kell mérni? Mert nekem a héjas burgonyából hámozás után jó 80 dkg maradt, gondolom nem mindegy, hogy 20 dkg-al több, vagy kevesebb.
VálaszTörlésNagyon szeretjük az oldaladat, számtalan ismerősnek ajánlottam már, az összes innen sütött sütemény nagy sikert aratott.
Bevallom, a krumplit a szilvás gombócnál csak szemre szoktam mérni, úgyhogy szerintem maradhat megpucolva a 80 dkg, ha véletlenül úgy sikerül.
TörlésÖrülök, hogy szereted az oldalamat, köszönöm, hogy megírtad, jó érzés olvasni. :)
Köszönöm ezt a fantasztikus receptet. Már többször csináltam szilvás gombócot, de ez a mai mindent visz !
VálaszTörlésNagyon szívesen, köszönöm, hogy megírtad.
TörlésÉn már többször fagyasztottam le szilvásgombocót. Annyi, hogy egy tálcán kicsit távol egymástól kell lefagyasztani, h ne ragadjon össze. Utána mehet zacsiba. Kicsit tovább kell főzni! Üdv: Tünde
VálaszTörlésA zsemlemorzsa helyett anyukám mindig pirított búzadarával készítette. Egyszer próbáld ki. Úgy is nagyon finom.
VálaszTörlés