Epres-túrós rétes

Elkészítettem már régebben a sonkás-hagymás verziót és annyira jól sikerült a tésztája - azóta bátran nekiállok a rétes készítéséhez (is). Nagyon szeretem ennek a tésztának az állagát, mert hihetetlen könnyű "dolgozni" vele, nem kell húzogatni az asztalon, elég ha a gyúrótáblán jó vékonyra kinyújtjuk és már tölthetjük is. Ráadásul nagyon könnyű  nyújtani, nem kell vele küzdeni. Az epres-túrós töltelékkel nagyon-nagyon finom!




Hozzávalók a tésztához:
 18 dkg finomliszt
 1 tojás
 1 evőkanál olaj
 1 kávéskanál citromlé
 1 csipet só
 kb. fél dl langyos víz

A kenéshez:
 1 dl tejföl
 1 dl olaj  

A töltelékhez:
 50 dkg tehéntúró
 15 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor)
 3 evőkanál búzadara
 1 tojás
 40 dkg eper tisztítva, darabokra vágva


 S Ü T E M É N Y E S   K Ö N Y V E I M 

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
    


Elkészítés:
  1. A tésztához a lisztet, a tojást, az olajat, citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk és fél órát pihentetjük.
  2. A töltelékhez a túrót, cukrot, búzadarát és a tojást egy tálban elkeverjük addig, amíg a cukor el nem olvad.
  3. A tésztát két cipóra osztjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra jó vékonyra, megkenjük a tejföl és olaj keverékével, egyenletesen eloszlatjuk rajta a túró felét, megszórjuk az eper felével. Két oldalt picit ráhajtjuk a tésztát a töltelékre (ahogy a fenti képen is látszik) és feltekerjük, mint a piskótatekercset (a hajtás része alulra kerüljön). A másik cipóval is ugyanígy járunk el. 
  4. Sütőpapíros tepsire tesszük a réteseket, a tetejüket megkenjük a maradék tejföl-olaj keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
  5. Öt percig hagyjuk pihenni, majd szélesebb darabokra szeleteljük és porcukorral meghintve langymelegen tálaljuk.



Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Nagyon szép rétest készítettél! Az ízkombináció is nyerő! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép és igen jó kis recept! Megjegyzem magamnak! Megint csábitól ezzel a szép eperrel, bár látom már a cseresznye is terítéken van. Csodásak ezek a kiegészítőid csak lehet hogy nekem kicsit drága. Megnézem !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, örülök, hogy tetszik Neked is a recept. :)
      Nem olyan drágák ezek a kézműves kerámiák - a mi webáruházunkban 50-60 %-kal jobb áron lehet kapni, mint máshol. Gyere és nézelődj egy kicsit, szerintem találsz olyat, ami megfelel Neked árban is...

      Törlés
  3. Guszta! Az utolsó kép különösen tetszik :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a receptet! Elkészítettem igaz én még húztam a tésztát amíg engedte így szép hártyás lett.
    A képeim megsem közelítik a tieidet ,de te bizonyosan profi géppel fotózol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Ilona, örülök, hogy tetszett és ízlett. Köszönöm szépen a megjegyzést.

      Törlés
  5. Én nem tudom, de idén nem ettem igazán finom epret. Nem volt édes egyik sem. A képeid csodásak a rétes fergeteges lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti, örülök, hogy tetszik. :)
      Nekünk saját eper van a kertben és nagyon finom zamatos és édes.

      Törlés
  6. Az epres-túrós töltelékkel is nagyon finom lehet a rétes, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony finom Hankka. Örülök, hogy benéztél... :)

      Törlés
  7. Kedves Gabriella!Ebből a tésztából hány szelet rétesed lett?

    VálaszTörlés
  8. A recept nagyon jó a tészta tökéletes! A tölteléket én meg variáltam. 😀

    VálaszTörlés
  9. Szia! Nagyon tetszik a recepted, lehet zabpehely lisztet hasznàlni a sima fehèr helyett? Sòsan szeretnèm, mivel cukor ès liszt nèlkül pròbàlok sütni-fözni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban