Sonkás-sajtos-tejfölös papucs
Puha tészta, nagyon finom sonkás-sajtos-tejfölös töltelékkel. Remek vendégváró, de tízórai, uzsonnára, esetleg kirándulásra is kitűnően lehet csomagolni. A húsvéti időszakban az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Illetve ünnep után, az esetlegesen megmaradt sonka felhasználásra is jó ötlet.
Egy biztos, mindenki szeretni fogja és senki nem fog megállni egy papucsnál! 😊
Hozzávalók a tésztához:
kb. 25-30 darabhoz
50 dkg finomliszt
15 dkg zsír
3 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál só
A töltelékhez:
10-15 dkg sonka
2 dl tejföl
10 dkg reszelt trappista sajt
1 kisebb fej vöröshagyma
só és őrölt bors ízlés szerint
+ a tetejére 1 db felvert tojás
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
- Kb. 1 dl langyos tejben az 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a zsírt, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez apróra vágjuk a sonkát és a megtisztított hagymát, majd összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, ízesítjük sóval, őrölt borssal.
- A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk kb. 5 mm vastagra, majd egyenlő négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk tölteléket és a két szélét összecsípjük (érdemes jó erősen összecsípni, hogy sütés közben ne nyíljanak szét). Sütőpapíros tepsire tesszük egymástól picit távolabb, mert sütés közben megnőnek egy picit - tetejét lekenjük a felvert tojással.
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - nálam 13 percig sültek.)
Munkafolyamat
Ezt a finomságot nem csak a gyerekek de a nagymamák is szeretnék:-)) Nagyon guszta és finom lehet!
VálaszTörlésDe jó neked hogy közeledben ilyen szép aranyeső van már!
Köszönöm Éva. :) Igen, szerintem ezeket a papucskákat gyerekek, felnőttek egyaránt szeretik.
TörlésAz aranyesőt imádom! Napok óta vártam, mikor borul már virágba... olyan sokáig voltak rajta a kis bimbók, aztán egyik nap hirtelen kinyíltak a virágok - valószínű, hogy a Napocska és a meleg hatására - nagyon szép.
Hát nagyon-nagyon finomak lehettek, a családomnak is nagyon ízlett volna. A képeid pedig csodálatosak.
VálaszTörlésKedves vagy Mrita, köszönöm szépen.
TörlésA képek nagyon szépek, és a rajta lévő papucsok istenien néznek ki. Nekem van ilyen papucs receptem édesben, de ez a változat nagyon inyünkre való. Sonkám nincsen, de paprikás szalámival is jó lesz. Ezt ma elkészítem! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Tücsi, örülök, hogy tetszik. :) Persze, nyugodtan lehet ízlés szerint tölteni + aszerint, hogy mit található otthon a hűtőben.
TörlésNekem is van édes lekvárral töltött papucs receptem is (még Anyukámtól tanultam), fent is van a blogon, nagyon finom, imádom!
Gyönyörűek lettek! Nagyon finomnak néznek ki, szívesen megkóstolnám most :-)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. Én pedig nagyon szívesen megkínáltalak volna, ha itt közelebb lennél... :)
TörlésAnnyira jól tudod csinálni ezeket a kelt tésztákat! Profi vagy Gabikám! Én ritkán sütök keltet, inkább hét végén. Nagyon guszta "lábbelik" ...:o))
VálaszTörlésEz igazán nagy bók Kriszti, köszönöm. :o)
TörlésNálam azért készül viszonylag sok kelt sütemény, mert nagy rajongója vagyok... imádom készíteni is és enni is. ;) Ráadásul az egész család szereti.
Fényességes papucsok! Én is szívesen rágcsálnám őket, úton-útfélen!
VálaszTörlésNálunk is kivirágzott az aranyeső:-)
:-) Úton-útfélen... ez nagyon jó.
TörlésGabi,ezt a papucsot elkészítem ma,nagyon finom lehet,látszik a képeken!!! Mentem is a receptet!!! Ma ugyanis már 15-e van!!!!
VálaszTörlésHű, Mellissina! Még éjjel 1 órakor is nézegeti valaki a receptjeimet... ez nagyon szuper! Köszönöm.
TörlésÖrülök, hogy megsütöd, ízleni fog.
Pénteken meg is sütöm, szombaton hosszú útra megyünk a gyerekekkel, oda pont jó lesz!
VálaszTörlésBizony, bizony, jó lesz útravalónak. :)
TörlésEz nagyon csábítóan hangzik!
VálaszTörlésIgaz? :) Köszi Lilla.
TörlésNagyon guszták, akár még a maradék húsvéti sonka hasznosításához is jó kis recept ez! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka. Igen, Húsvét után akár a maradék sonkával is el lehet készíteni, jó ötlet. :)
TörlésA zsír helyett használhatok vajat? Mennyi kell belőle? Nekem zsír soha nincs itthon, de már több receptben olvastam. Tényleg annyival omlósabb, jobb a tészta vele? Nagyon idegenkedem tőle.
VálaszTörlésSzia Vikimók!
TörlésSzerintem ne idegenkedj annyira a zsírtól, valóban jó omlós tőle a tészta. Egyébként régebben én sem szerettem a zsírt használni, mostanában már kezdek áttérni néhány sütinél a zsírra - némelyikbe kifejezetten jól passzol a zsír (ehhez a papucshoz is), tudom Neked ajánlani. De ha mégis maradsz a vajnál, akkor abból kb. 18-20 dkg tegyél (zsírból mindig kb. 20 %-kal kevesebb kell, mint a vajból).
Különben én is azért szeretem a zsírt mostanában, mert Anyukámtól kapok házi zsírt és az nagyon finom ám! :)
Szia! Ma megsütöttem. Nagyon finom lett!
VálaszTörlésÉs az sem mellékes, hogy hihetetlenül gyorsan elkészült! :)
De jó, nagyon örülök, hogy ízlik és hogy könnyen/gyorsan elkészítetted. :)
TörlésKöszönöm, hogy írtál.
Szeretek hozzád jönni! Annyira szépek a fotók, hogy elkészítésre ösztönöznek :-)
VálaszTörlésOlyan kedves vagy Nelli, köszönöm szépen!! :) Örülök, hogy tetszenek a fotók és kedvet kapsz tőlük a sütögetésre...
TörlésElkészítettem a hétvégén és hihetetlenül finom lett, a cukrász barátnőm is kóstolta és megdicsérte. Könnyű és puha volt a tésztája. Szóval köszönöm a jó receptet.
VálaszTörlésA hétvégén elkészítettem és nagyon jól sikerült. könnyű és puha volt a tésztája. ritkán sütök ezért nagy sikerélmény ha ennyire finomra kerekedik. köszönöm a receptet!
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök Emő, hogy ilyen sikerélményed volt ezzel a papucskával. :) Köszönöm, hogy írtál.
TörlésTovábbi kellemes nézelődést kívánok a blogon és jó sütést! Biztos találsz még olyanokat, melyek elnyerik a tetszésed és sikert aratsz vele. ;)
Gabi! Most sült ki, de már meg is kóstoltam. Isteni finom, és a tésztája csodás!
VálaszTörlésKedves Gab, kb 5 éve találtam ezt a receptet. Akkor nagy kedvenc lett, de aztán valahogy elfelejtődött... most, 5 év után Németországban jutott eszembe és a német páromnak sütöttem meg, hogy megmutassam, miket is eszünk, mi magyarok. Imádja! És nem csak ő, az egész családja. Köszönöm ezt a pompás receptet :)
VálaszTörlésMost sütöm, csípős kolbászt daráltam a töltelékhez, sonka helyett.
VálaszTörlésKöszönöm,hogy megosztottad velem e finomságot rövidesen elkészítem a drága családomnak. Mint írod a konyha az egyik élettered,nekem is pedig csak ketten vagyunk és idősek Főzni mindég szerettem. Gyerek koromban ha anyukásdit játszottunk a barátnőimmel ,én mindig anyuka voltam és főztem. Nekem is van egy email címem ahol kb.160 saját ,családi és erdélyi recepteket küldtem be képekkel ellátva. Ha van kedved és időd kukkants be receptvilaggportal.hu ezután rá klikkelsz Julika receptjeire és ott megtalálod őket Szeretettel üdvözöllek Julika
VálaszTörlésSütőbe van. Nekem lágy lett a tészta. Kicsit túl kelt talán azért? Libazsírral csináltam. Várom a végeredményt.
VálaszTörlésMivel minden lisztnek más a felszívóképessége, és szerintem a zsírok sem egyformák, emiatt szoktam általában leírni a tészták összeállításánál, hogy kb. milyen állagú legyen a tészta, és hogy az állagon lehet javítani, korrigálni pici liszt vagy pici tej hozzáadásával attól függően, hogy lágyabb vagy épp keményebb/szárazabb a tésztánk.
TörlésHa Te épp nagyon lágynak érezted, akkor dagasztásnál nyugodtan lehet hozzáadni még pici lisztet az állag javításához.
De biztos vagyok benne, hogy a végeredmény jó lett és nagyon finom, mert rengetegen elkészítették már és eddig mindenki kedvence lett. Sok köszönőlevelet kaptam már ezért a receptért (is). :)