Sajtos roló
Gyerekkoromban rajongtam ezért a sós süteményért, de olyan rég ettem már. Bevallom, a bolti változatot soha nem szerettem a benne lévő krém miatt. De ezzel a házi készítésű főzött sajtkrémmel nagyon-nagyon finom! Egész nap rájártam, végül el kellett dugnom saját magam elől, különben nem tudom, mivel kínáltam volna meg a délután érkezett vendégeket. :) Ha esetleg Ti is a krém miatt nem szerettétek eddig, nyugodt szívvel ajánlom Nektek ezzel a krémmel készítve.
A pöttyös kézműves kerámiáért látogass el a webáruházba az alábbi linkre kattintva:
Hozzávalók:
20 darab nagy vagy 40 darab kis roló formához
20 darab nagy vagy 40 darab kis roló formához
1 csomag leveles tészta (500 g)
A töltelékhez:
4 tojássárgája
3 dkg liszt
só ízlés szerint
őrölt szerecsendió (elhagyható, de finom pikáns ízt ad a krémnek - viszont óvatosan vele, mert elég intenzív íze van)
2 dl tej
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg reszelt trappista sajt
+ a tetejére felvert tojás
+ 5 dkg reszelt trappista sajt a rolók végeire
Elkészítés:
1. A krémhez a lisztet simára keverjük a tojássárgákkal, fűszerezzük a sóval, szerecsendióval, majd hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot is és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük a krémet. (Gyorsan hűteni úgy lehet, hogy a tálat hideg vízbe állítjuk és folyamatosan kevergetjük a krémet - pillanatok alatt kihűl.)
2. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és kihabosítjuk a krémet.
3. A kiolvadt leveles tésztát kinyújtjuk vékonyra és 2 cm széles csíkokra vágjuk, melyet rácsavarunk srégen a roló formára. (ha szeretnénk, hogy nagyon könnyen lecsússzon a tészta sütés után a formáról, érdemes picit bekenni a formát vajjal.
4. A tésztát sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük a felvert tojással és előmelegített, 200 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. A megsült tésztát levesszük a formáról és hűlni hagyjuk.
5. A krémet beletesszük egy habzsákba (vagy egy zacskóba, melynek sarkát kivágjuk) és belenyomjuk elosztva minden rolóba. (nem kell túl sok krém egy-egy rolóba, de ügyeljünk arra, hogy egyenletesen helyezkedjen el a krém benne)
6. Majd a rolók végeit belemártjuk a reszelt sajtba.
Jó étvágyat!
Ez a kedvencem! Küldesz? Micsoda guszta fotók!
VálaszTörlésKöszi Kriszti.
TörlésMár küldtem is... :o)
A boltit sosem szerettem, nálunk meg nem készült, de a házi az más, légies töltelék, az jöhet:) Nagyon szép a kerámia is:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu. :)
TörlésNagyon szépek a sajtos rolóid is és a piros pöttyös készleted is! Azt hiszem ezt a sajtost én is szeretném.
VálaszTörlésKöszi, aranyos vagy. :)
TörlésHol lehet roló formát venni?
VálaszTörlésMagdika háztartási boltokban biztos lehet kapni ilyen formát...
TörlésDe jól néznek ki! Ezt szívesen megkóstolnám én is :-) Boltit nem nagyon szoktam venni, olyan nehéznek tűnnek, a tiéd biztosan sokkal fincsibb :-)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. Tudom ajánlani ezt a receptet, olyan jó könnyű és finom benne a krém.
TörlésRégi nagy kedvenc :) Ezek a kerámiák pedig gyönyörűek, sok sikert kívánok neked!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lilla, kedves vagy. :)
TörlésCsodásak a rolóid!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vicuska.
TörlésNagyon guszták! Szeretem én is és hasonló főzött krémet használok! A pöttyösök jól néznek ki:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, kedves vagy. :)
TörlésNem nagyon szeretem a bolti leveles tésztát használni, mert nem vagyok biztos benne, hogy egészséges fajta zsiradék van benne. Milyen típusú házi tésztával lehet helyettesíteni a levelesen kívül, hogy hasonlóan könnyű legyen, de lejöjjön a formáról?
VálaszTörlésEsetleg a sajtos leveles süteményem receptje által készített házi tésztával meg lehet próbálni - az alábbi linken található ez a tészta:
Törléshttp://gabicsek.blogspot.hu/2012/04/sajtos-leveles-sutemeny-avagy-sajtos.html
Ha olajjal vagy olvasztott vajjal bekenjük a formát, akkor le kell jönnie a formáról a tésztának... és ez a tészta elég könnyű.
Nagyon guszták a rolóid, ki fogom próbálni ezt a fajta sajtkrémet. Esetleg ötletként, én a formákat hurkapálcikára fűzöm fel (3 db fér el) s úgy fektetem a tepsi oldalára, így nem lesz "talpa" a süteménynek.
TörlésKedves Zsuzsa!
TörlésÖrülök, hogy tetszenek, érdemes kipróbálni ezzel a krémmel, nagyon finom!
A hurkapálcikás ötletet nagyon köszönöm, legközelebb így készítem. :)
Üdvözlettel:
Gabriella
Gyerekkori nagy kedvenc !Kész retró . Köszi :)
VálaszTörlésSzívesen. :)
Törlésköszi, a receptet, éppen a hét végére akarok csinálni, itt korrekten meg van az arány adva, én kicsiket csinálok, buliba, sok kisgyerek lesz
VálaszTörlésKoszonom a receptet! Isteni! Nagy siker aratott! Most csinaltam ilyet eloszor. Nem volt fem rolo sutom, de keszitettem alufolia gurigabol...mukodik! Koszonom megegyszer! Tovabbi sok sikert a bloghoz!
VálaszTörlésPróbáljátok ki még Mascarpóne hozzáadásával, isteni finom lesz!
VálaszTörlés