Foszlós csíkos kifli mogyorókrémmel töltve
Nagy kedvencünk ez a kifli, mert olyan könnyed, pihe-puha és foszlós, egyszerűen eteti magát. Többször is sütöttem már, szerepel a blogon is - most csak azért teszem fel újra, mert ezúttal kisebbekre (csinosabbakra :) formáztam, tojás helyett csak tejjel kentem le a tetejét, valamint megtöltöttem mogyorókrémmel. De nagyon finom meggy-, eper-, ribizlilekvárral is. Ha még nem sütöttétek meg és tetszik a recept, ajánlom, hogy készítsétek el, nagyon fog ízleni Nektek is - ezt garantálom! :)
Hozzávalók a tésztához:
24 db kis kiflihez
40 dkg sima liszt
0,7 dl langyos tej (70 ml)
1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
1 kisebb tojás
csipet só
4 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj (nem olvasztott!, csak szoba hőmérsékletű)
2 dkg friss élesztő
+ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál tej
40 dkg sima liszt
0,7 dl langyos tej (70 ml)
1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
1 kisebb tojás
csipet só
4 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj (nem olvasztott!, csak szoba hőmérsékletű)
2 dkg friss élesztő
+ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál tej
+ a tetejére a kenéshez 1 evőkanál tej
Elkészítés:
1. A tejben felfuttatom az élesztőt egy csipet cukorral, majd a többi hozzávalóval bedagasztom a tésztát (kivéve a 2 evőkanál kakaóport és a 2 evőkanál lisztet - ezekre később lesz szükség). Elég
lágy tésztát kapok - ha nem elég lágy, akkor teszek még hozzá 1-2
evőkanál tejet, vagy ha picit ragacsos, akkor 1-2 evőkanál lisztet -
attól függően, hogy mi kívánkozik még a tésztába - lényeg, hogy lágy,
de ne ragacsos tészta legyen! 30-40 percig kelesztem letakarva.
2. Amikor megkelt, átgyúrom és két egyenlő részre osztom - az egyikbe belegyúrom a két evőkanál kakaóport és 1-2 evőkanál tejet is gyúrok hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága (ne legyen kemény). Majd két-két gombócot gyúrok a kakaós és világos tésztából is, mert így könnyebb kinyújtani, ha kisebbek.
3. Lisztezett felületen/gyúrótáblán külön-külön egyforma kör alakúra nyújtok 1 világos és 1 kakaós tésztát, majd egymásra illesztem (alulra a kakaós tészta, felülre a világos), és 12 egyenlő háromszögekre vágom fel. A szélesebb részére lehet tölteléket tenni, majd feltekerem, és kiflikké formázom. A másik kakaós és világos tésztát is ugyanígy kinyújtom külön-külön kör alakra, egymásra helyezem (most lehet alulra a világos, felülre a kakaós), 12 háromszöget vágok, megtöltöm és feltekerem, kiflikké formázom.
4. Sütőpapíros tepsire teszem a kifliket és még kb. 15 percig hagyom kelni, majd lekenem a tetejét tejjel.
5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű picit több ideig kell sütni)
2. Amikor megkelt, átgyúrom és két egyenlő részre osztom - az egyikbe belegyúrom a két evőkanál kakaóport és 1-2 evőkanál tejet is gyúrok hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága (ne legyen kemény). Majd két-két gombócot gyúrok a kakaós és világos tésztából is, mert így könnyebb kinyújtani, ha kisebbek.
3. Lisztezett felületen/gyúrótáblán külön-külön egyforma kör alakúra nyújtok 1 világos és 1 kakaós tésztát, majd egymásra illesztem (alulra a kakaós tészta, felülre a világos), és 12 egyenlő háromszögekre vágom fel. A szélesebb részére lehet tölteléket tenni, majd feltekerem, és kiflikké formázom. A másik kakaós és világos tésztát is ugyanígy kinyújtom külön-külön kör alakra, egymásra helyezem (most lehet alulra a világos, felülre a kakaós), 12 háromszöget vágok, megtöltöm és feltekerem, kiflikké formázom.
4. Sütőpapíros tepsire teszem a kifliket és még kb. 15 percig hagyom kelni, majd lekenem a tetejét tejjel.
5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű picit több ideig kell sütni)
Jó étvágyat!
Köszönöm hogy feltetted ezt a kifli receptet, mindenképpen megpróbálkozom vele,istenien néz ki!!
VálaszTörlésKrisztina, nagyon örülök, hogy tetszik. Ízleni is fog... :)
TörlésCsodásak! És a fázisfotóknak is örülök :)
VálaszTörlés:) Köszönöm - örülök, hogy Neked is tetszik.
TörlésNagyon-nagyon fincsi lehet a mogyorókrémmel töltve, csoda guszták! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka, tényleg nagyon finom. :)
TörlésHirtelen az első hozzászólásnál néztem egy nagyot... Azt hittem én vagyok, de rájöttem, hogy nem írtam még ide neked... :o)) Nagyon guszták lettek. Nem próbáltad még a barna színű sütőpapírt? Nekem az jött be a legjobban.
VálaszTörlésElőször én is azt hittem, hogy Te írtál - csodálkoztam is, mert általában nem ezzel a névvel szoktál. :) De aztán láttam, hogy nem Te vagy, csak hasonló a név. :)
TörlésKépzeld! Úgy 2 éve a férjem vett olyan barna sütőpapírt, meg is jegyeztem, hogy az a legjobb - eddig még soha semmi nem ragadt rá, annyira tökéletes. Csak az a baj, hogy amikor készítek ilyen tepsis fotót a sütikről, akkor nem mutat valami jól az a barna papír - pedig tényleg azt szeretem a legjobban. Viszont van fehér sütőpapírból is egy nagyon jó fajta, az is ugyanolyan jó minőségű, mint a barna. (de ez most épp nem az, mert nem kaptam, így most másfajta van... hát, mit mondjak, 1-2 kiflit picit nehezebben tudtam levenni róla, de azért tűrhető ez a papír is)
Gyönyörűek lettek! Egyik szebb mint a másik, és mogyorókrémmel csuda finom lehet :-)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin, kedves vagy. :)
TörlésEppen most azt csinalok! ;)
VálaszTörlés:)
Törlésjol nez ki es szerintem finom is ,kiprobalom ,,,!!
VálaszTörlésKöszönöm Krisztina, örülök, hogy megsütöd.
TörlésCsodásan néznek ki ! Nagyon finom lehet a mogyorókrémmel! Legközelebb ha jön a "csipet csapatom" haza meglepem őket ilyen finomsággal!
VálaszTörlésKöszi Éva. Valóban nagyon jól passzol hozzá a mogyorókrém, szerintem a családodnak nagyon fog ízleni.
TörlésVéletlenül néztem meg a receptet, de nem bánom. Már ki is jegyzeteltem, mert a férjem imádja a foszlós kiflit, és eddig még nem csináltam... Nagyon klasszul le van írva hogy kell elkészíteni, így nem is tűnik bonyolultnak! Főleg, hogy a képek is magukért beszélnek! Máskor már tudatosan fogom a receptjeidet keresni! KÖSZÖNÖM!!!!
VálaszTörlésSzia Kata!
TörlésÖrülök, hogy idetévedtél és megtetszett ez a kifli. Ha a férjed imádja a foszlós kiflit, akkor ezt tényleg meg kell sütnöd - majd meglátod, hogy odáig lesz érte. :)
Gyere bármikor, nagyon szívesen látlak, örülök, hogy itt vagy.
Kellemes nézelődést a blogon, és jó sütést!
köszi,szupi lehet,ki is fogom próbálni!további szép napot:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik Tünde. Szép napot Neked is! :)
TörlésGyönyörű, olyan szívesen falatozgatnák egy-kettőt belőle :)
VálaszTörlésen 80 dkg lisztett tettem , mert maskepp nagyon folyekony a teszta , de a vegeredmeny nagyon jo lett :)
VálaszTörlés80 dkg liszttel? Akkor valószínű, hogy véletlenül több folyadékot tettél bele, mint ami a receptben van írva, ezért kellett bele több liszt. De örülök, hogy a végeredmény így is nagyon jó lett. :)
TörlésNagyon szépek, formás kis kiflik! Talán játszhatnék még a világos-kakaós tésztával:-) Az meg külön tetszik, hogy hol a világos, hol a sötét tészta van felül.
VálaszTörlés:) Örülök, hogy tetszik.
TörlésNekem is nagyon folyós lett a tészta sokkal több lisztet raktam bel.A 0,7 dl tej nekem soknak tünik bele,azért lett folyós.Most kel meglátom mi lesz a végeredmény és megírom.
VálaszTörlésAzóta már elkészítették páran és mindenkinek nagyon jól sikerült így a receptben leírtak szerint.
TörlésKezdem azt hinni, hogy néhányan elnézitek a receptet és a 0,7 dl tej helyett 7 dl-t tesztek bele. Vigyázat a 0,7 dl tej nincs 1 dl sem!! Ha belegondoltok a 40 dkg liszthez egyáltalán nem sok a 0,7 dl tej, az 1 tojás, a 150 gramm joghurt és az 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj - ennyi kell, hogy összeálljon a tészta.
Szia Gabi!
VálaszTörlésHa esetleg nincs itthon joghurt,tejföl(12%os) is jó lehet?
Köszi a választ!
Szia Adél!
TörlésIgen, készítheted tejföllel is. Annyi, hogy a joghurttól szerintem könnyebb/lazább a tészta - ezt eltekintve nyugodtan lehet helyettesíteni a joghurtot tejföllel.
Jó sütést kívánok!
Köszi a választ!
TörlésA biztonság kedvéért inkább pár nappal később csinálom a kifliket és vettem hozzá joghurtot!
Most az első kelesztésnél járunk,már a Lányaim is izgatottan várják a végeredményt!
Köszi mégegyszer!
Szép estét!
nagyon finom ez a sutemeny, en is megsutottem mar tobszor is
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik. :)
TörlésMost kel a tészta,nagyon kíváncsi vagyok,milyen lesz,Viszont kicsit variáltam.Nagyon drágán tudtam volna csak venni mogyorókrémet,ezért prémium csokipudingot főztem sűrűbbre,egy részét ezzel töltöm,a többit,dióval,lekvárral.
VálaszTörlésSzerintem nagyon fog ízleni. ...és persze, lehet kreatívnak lenni a receptekkel kapcsolatban, finom töltelékekkel készíted.
TörlésNagyon finom lett,arányok pont jók ahogy le van írva,,semmi nem kellett bele pluszba...bár nekem kifolyt a mogyorókrém egy része de ez az én hibám illetve a mogyorókrémé:-). Remélem a kisfiamnak is ízleni fog
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlik, tetszik. Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésBiztos vagyok benne, hogy odalesz érte a kisfiad... :)
Most lett kész. Isteni finom, pedig az én sütőm kissé makrancos. Kedvenc lett gyorsan!
VálaszTörlésÖrömmel olvasom, hogy ízlik. :)
TörlésTöltelék nélkül is meglehet sütni a süteményt?
VálaszTörlésPersze, nyugodtan lehet töltelék nélkül is készíteni, én néha úgyis szoktam. (csak ha szereted az édes dolgokat, akkor egy picit több cukrot tegyél a tésztájába, de persze ez ízlésfüggő)
TörlésSzia Gabi!
VálaszTörlésInstant élesztővel is elkészíthetem ezt a finomságot? Meg akarnám lepni a páromat :)
Szia!
Törlés(egy betű kivételével majdnem azonos a nevünk:)
Én mindig friss élesztővel készítem, de szerintem nyugodtan elkészítheted porélesztővel is - abból 4-5 g-ot tegyél bele. Lehet, hogy a porélesztővel picit tovább tart a kelesztés.
Jó sütést! Biztos fog ízleni a párodnak... :)
Üdv Mindenkinek! :)
VálaszTörlésNekem egy olyan kérdésem lenne, hogyha nagyobb adagot készítek belőle, lehet e lefagyasztani egy részét? Ha igen, akkor lehet nyersen is vagy elő kell sütni?
Abszolút kezdő vagyok a sütés/főzés témában.
Köszönöm a segítséget előre is!
Kunigunda
Szia Kinga!
TörlésA lefagyasztással kapcsolatban sajnos nem tudok Neked tanácsot adni, mert nem szoktam lefagyasztani a sütiket, nincs erről tapasztalatom... Szívesen segítenék, ha tudnék.
Most készült el! Isteni! Én narancs lekvárral és birsalmasajttal is elkészítettem. Mind nagyon finom. Köszönöm az ötletet! A lányomnak gluténmentesen készítettem, de nem kifliket formáztam belőle (mert az képtelenség), hanem muffin sütőbe muffin formákba. Közepében halmoztam a mogyoró kémet. Frissen ez is finom.
VálaszTörlésKata
Hű, jól hangzik így is, biztos jól néz ki muffinformában is. Nagyon örülök, hogy ízlett. Köszönöm a megjegyzést.
TörlésTovábbi jó sütést-főzést kívánok!
Gabriella
Megsutottem es isteni fincsi lett....
VálaszTörlésNagyon örülök.
TörlésMár kétszer is megsütöttem. Hátborzongatóan finom... Nekünk egy-egy kocka csokival a belsejében vált be leginkább. Egyedül az volt a baj, hogy a második sütésnél a 48 db-ból, sajnos csak 1 maradt a locsolóknak. Szóval nem lehet belőle eleget sütni. :)
VálaszTörlésSzia Niki!
TörlésDe jó, hogy ennyire ízlik Nektek, örülök. :) Köszönöm, hogy írtál.
Ma megsütöttem és Isteni finom lett!!! Sima és nutellával töltött is készült, mindkettő sikert aratott!!! Köszönet a receptért! :)
VálaszTörlésSzívesen Gertrúd, örülök, hogy ízlett.
TörlésIsteni finom!!! Lekvárral és nutellával is nagyon jó! Már kétszer megsütöttem, de nem tudok belőle eleget készíteni, olyan gyorsan elfogy. :) Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésSzívesen Melinda, örülök, hogy ennyire ízlik. Én pedig köszönöm, hogy megírtad.
TörlésTovábbi kellemes nézelődést kívánok Neked a blogon - hátha találsz még olyan finomságokat, melyek megtetszenek és ízlenek majd.
Üdv.: Gabriella
Kedves Gabriella!
TörlésSokat nézelődök az oldalon, sok receptet ki is próbáltam már, és egyikben sem csalódtam. Nagyon szeretem ezt a blogot! Köszönöm, hogy értünk munkálkodsz, szerintem sokan hálásak vagyunk érte! További sok sikert kívánok Neked!
Üdv.: Melinda
Örömmel osztom meg Veletek a recepteket Melinda. :) Bár tényleg van vele munka: fotózni, feltenni a fotókat a gépre, megírni a recepteket pontosan és megbízhatóan... Az elmúlt hónapokban pedig sajnos nem volt elég időm és energiám sok új receptet feltenni, de bízom benne, hogy az idén kicsit több időm lesz rá, mert egyébként imádom ezt a blogot, szeretem vezetni, és nagy öröm számomra, amikor visszajelzitek a recepteknél, hogy elkészítettétek és hogy mennyire ízlik Nektek és családjaitoknak is. :)
TörlésKöszönöm szépen a jókívánságokat!
Üdv.:
Gabriella
Szia! A kiflik rásültek a sütőpapirra, nem tudtuk leszedni, ezért kénytelenek voltunk papirostul fogyasztani! Mi volt a probléma?
VálaszTörlésAttól függetlenül finom volt!
Szia Annamária!
TörlésMogyorókrémmel töltötted vagy esetleg lekvárral? Ha esetleg úgy sikerült felcsavarnod, hogy kifolyt belőle a töltelék, akkor lehet, hogy emiatt ragadt rá a papírra. Vagy az is előfordulhat, hogy nem túl jó minőségű sütőpapírt használsz - van ilyen tapasztalatom, mert sajnos 1-2 alkalommal én is rossz sütőpapírt vettem és minden sütemény ráragadt, alig tudtam lekaparni az aljáról. Azóta már csak szilikonos sütőpapírt használok és igyekszem mindig ugyanazt a márkát venni, ami bevált nekem... ezáltal soha 1 db süti sem ragad rá, nem kell vele küszködni.
Ettől függetlenül örülök, hogy ízlett Neked is, mert nagy kedvencem ez a kifli, imádom a tésztáját, gyakran használom más kelt tésztáknál is.
Üdv.: Gabriella
Üdv!
VálaszTörlésNagyon jó recept, szeretném elkészíteni. A kérdésem az lenne, ha például több kiflit szeretnék, mint 24 darab, elég ha a fent leírt adagot duplázom? Úgy is jól lesz a tészta?
Üdvözlettel, Renáta
Szia Renáta!
TörlésElnézést, hogy csak most válaszolok, napokig nem voltam a blogon kivételesen, mert beteg voltam.
Igen, duplázz a hozzávalók közül mindent, ha több kiflit szeretnél.
Jó sütést kívánok,
üdvözlettel:
Gabriella
Sziasztok! Tegnap már írtam ide bejegyzést, de most látom, hogy nincs sehol... :(
VálaszTörlésTegnap délben elkészítettem. Lévén, hogy nincs kenyérsütőgépem (nem is szeretnék), én kézzel dagasztok minden kelt tésztát. Begyúrtam már jó pár élesztős gyúrt és kevert tésztát, tehát nem én vok a béna. :)
Nem is értem min csodálkozom, hisz 7 deci tej van benne, plusz a joghurt és a tojás, ellenben a száraz anyag tartalmával... 40 deka liszt? Nekem 105 deka liszt ment bele, úgy volt állagra tésztának nevezhető. 24 db marha nagy kifli lett belőle (3 fele osztottam a világos és a kakaós tésztát, 8-8 cikkre vágtam, ha kisebbbe-többe vágtam volna, akkor lett volna úgy 36 db kb.). Ettől eltekintve finom volt. :) Én tettem bele még vaníliás cukrot és citromhéj reszeléket is. Üdv: Ági
Szia Ági!
TörlésSzerintem elnézted a receptben a tej mennyiségét, ugyanis nem kell bele 7 dl tej, csak 0,7 dl, azaz 70 ml!!! Ha így készíted, akkor egész biztos, hogy jól sikerül... és az is biztos, hogy ebben az esetben kb. 24 db kifli lesz belőle.
Egyébként nagyon örülök, hogy ízlett.
További kellemes időtöltést kívánok a blogon és jó sütést!
Üdvözlettel:
Gabriella
Most kel a tészta ,köszi a receptet!
VálaszTörlésSzívesen Emese.
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésA tojás az fehérjével együtt kell a tésztába, vagy csak a sárgája?
Ebbe a tésztába a fehérjét is bele szoktam tenni, azaz az egész tojást.
TörlésJó sütést kívánok!
Köszönöm. :)
VálaszTörlésÜdv mindenkinek!
VálaszTörlésValóban nagyon finom ez a kétszínű süti, már évek óta sütögetem ugyanezzel a recepttel. Annyi a különbség, hogy miután megsült, cukorszirupba mártjuk és még pár napig puha, finom marad a sütink. Gondoltam megosztom veletek is, ha esetleg kipróbálnátok. Amúgy csodálatos recepteket közölsz velünk Gabriella, csak gratulálni tudok és további sok sikert a munkádhoz! :)
Köszönöm szépen Marika és köszönöm az ötletet.
TörlésSzia!Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom lett s hamar el is fogyott.
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni hogy ami a fő oldalon található fonot kakaós kalács képe annak a receptjét hogy találom vagy mi a neve.Válaszod megtisztel s elörre is köszönöm.szép napot.Klári ☺☺
Kedves Klára!
TörlésNagyon örülök, hogy ízlett a kifli. Köszönöm, hogy megírtad.
A Cifra kalács receptjéhez az alábbi linket másold be a keresőbe és ott lesz a recept:
http://gabicsek.blogspot.hu/2014/08/cifra-kalacs.html
Nagyon finom, érdemes megsütni, majd meglátod.
Jó sütögetést kívánok!
Gabi!
VálaszTörlésEz a kifli valami fantasztikus!!!!!! :)
Mondjuk sejtettem, hogy most sem fogok csalódni a receptedben. Legközelebb minimum dupla adagot kell süssek, mert még csak az illatát érezte a család, amikor már reklamálták, hogy kevés lesz :)
Isteni finom és nagyon puha!
Köszönöm!!!
Isteni fini. Kislányom elsőre azt mondta:anya ne ilyet süss. Aztán együtt csináltuk a feltekeréstől alig várta, hogy kész legyen, és nagyondícsérte. 🙃 Köszönjük szépen areceptet, marad. 😂😘
VálaszTörlés