Csöröge vagy forgácsfánk
Nagyon szeretem a csörögét! Néhány hozzávalóból könnyen és gyorsan el lehet készíteni. Akkor jó igazán, ha sütés közben felhólyagosodik a tészta, majd amikor beleharapunk, roppan egyet. Egy tartalmas leves utáni második fogásnak (például babgulyás) kitűnő választás.
Gyerekkoromban az egyik szomszéd néni (Margit néni - Andi barátnőm Nagymamája) sokszor vigyázott rám, amíg a szüleim dolgoztak, és gyakran sütött nekem csörögét. Ő mindig kakaós-porcukorral hintette meg... jaj, de finom volt! Egyszer olyan sokat ettem belőle, pedig Margit néni figyelmeztetett, hogy ne egyem olyan forrón... Mondanom sem kell, olyan beteg lettem tőle - azóta megvárom, amíg hűl egy picit, és csak utána "esek" neki. 😊 Hiába no, saját kárán tanul az ember!
Hozzávalók:
3 tojássárgája
1 dl tejföl
25 dkg sima liszt
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál rum
1 kicsi citrom reszelt héja (kezeletlen citrom, de elhagyható!)
+ olaj vagy zsír a sütéshez
1 csomag vaníliás cukor + kis porcukor keveréke a tetejére
A pöttyös kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
1 csomag vaníliás cukor + kis porcukor keveréke a tetejére
A pöttyös kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A liszttel elkeverjük a cukrot és a citrom héját, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Kb. 30 percig pihentetjük hideg helyen.
- Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval téglalap alakúra vágjuk, majd mindegyik közepét bevágjuk. Így is lehet hagyni, de az egyik csücskét át is húzhatjuk a lyukon (én mikor hogy csinálom - a munkafolyamatok fázisfotói a recept végén láthatók).
- Az olajat (vagy a zsírt) felforrósítjuk, majd középforróra visszavesszük, egyszerre kb. 3-4 darabot teszünk a lábasba, és aranybarnára sütjük a derelyék mindkét oldalát. Ne legyen túl forró az olaj, tényleg csak közepesen forró legyen, különben hirtelen megégnek a fánkok!
- Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
- Finom házi sárgabarack lekvárral is kínálhatjuk.
Munkafolyamatok
Jó étvágyat!
De nagyon szépek, ebből most szívesen ennék, egyet, kettőt, hármat..... :-)
VálaszTörlésTényleg akkor a legfinomabb, ha csörög. Nekem is inkább gyerekkoromból vannak feledhetetlen ízemlékeim róla, a Nagyikám mindig házi zsírban sütötte ki és jó nagy hólyagok voltak rajta. Látszik, hogy milyen könnyű, finom, szívesen "elcsörögtetnék" most egy-két darabot belőle. Nagyon jók lettek a képek is.
VálaszTörlésSütni kéne, sütni kéne...., tetszik nagyon!
VálaszTörlésApukám kedvence volt a csöröge! Persze mi is szeretjük, de elég ritkán sütök.
VálaszTörlésÉn ma fánkot akartam sütni. De nem kelt meg a tészta... talán egyszer-kétszer jártam már így. Az élesztővel lehetett gond. (Velem semmiképp:-)) Utólag gondolkoztam, hogy csörögét kellett volna süssek belőle:-)
Nagyon guszta, még sosem kóstoltam, azt hiszem már nem is fogom, de lehet a Páromnak elkészítem valamikor :)
VálaszTörlésMuszáj lesz most már kipróbálnom, nagyon szép lett GAbi :-)
VálaszTörlésNagyon szeretjük! Jó kis ropogósak lettek! :)
VálaszTörlésEbbol nem hianyzik az eleszt? vagy ez ilyen eleszto nelkuli csoroge?
VálaszTörlésEz az élesztő nélküli változat, nem kell bele élesztő.
TörlésA tejföltől, de leginkább a rumtól lesz könnyű a tésztája.
Törlésrégóta kerestük ezt a receptet valamikor anyukám sokat sütött holnap mi is ki próbáljuk
VálaszTörlésÖrülök, hogy megtaláltad.
TörlésÉdes apukám kedvelt sütije volt !!!!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy írtál.
TörlésMa kipróbálom kiváncsi vagyok sikerül e nem vagyok a fánk sütés bajnoka :)
VálaszTörlésSzerintem sikerülni fog. :)
TörlésA hétvégén elkészítettem és nagy sikert aratott pedig másfélszeresét csináltam de így is pillanatok alatt elfogyott. Legközelebb is csak ezt a receptet fogom készíteni.Mindenkinek 100%-osan ajánlom.Köszönöm.Ezek után jönnek a többi receptek kipróbálása.Üdv: Regina
VálaszTörlésSzia Regina!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlett Nektek, köszönöm szépen, hogy megírtad.
Kellemes nézelődést kívánok a blogon a továbbiakban is, és jó sütést-főzést!
Üdv.:
Gabriella
Szerbusztok! Én kamion sofőrként dolgozom, ami nem is volna olyan nagy dolog. De ezt a csörögét én az autó mellett, turista gázon készítettem el. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet.
TörlésMaradok Tisztelettel: Hadnagy Zoltán(most éppen Németországból).
Szerbusztok! Én kamion sofőrként dolgozom, ami nem is volna olyan nagy dolog. De ezt a csörögét én az autó mellett, turista gázon készítettem el. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésMaradok Tisztelettel: Hadnagy Zoltán(most éppen Németországból).
Kedves Zoltán! Jól lakottan a vezetés is jobban megy, igaz? Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett a csöröge.
TörlésJó utat kívánok!
Szia Gabi!
VálaszTörlésA hozzávalókból mennyi csöröge jön ki!
Köszönöm a válaszod!
Üdv.:Évi
Szia Évi!
TörlésPontosan meg nem mondom Neked, pedig többször is sütöttem már... De kb. úgy 15 db. Persze attól is függ, hogy mekkorára vágjuk. Ha nagy a család, érdemes duplázni a mennyiséget. El fog fogyni, mert nagyon finom! :)
Jó sütögetést kívánok!
Szia Gabi!
TörlésKöszönöm szépen a gyors válaszod
Szerintem is duplázom.
További szép napot!
Üdv.:Évi
Kedves Gabi!
TörlésLehet, hogy butaságot kérdezek, kérlek nézd el nekem, még nem mozgok olyan régóta a konyhában.. Rum helyett rumaromát is lehet használni? (És ha igen, abból mennyit?) Előre is köszönöm a választ és a csodás receptjeidet, eddig minden sikert aratott, amit a te leírásod alapján készítettem! Üdv: Eszter
Kedves Eszter!
TörlésHa nincs otthon rum, akkor elhagyható a receptből. Ehhez ne használj rumaromát.
Örömmel olvasom, hogy szereted a receptjeimet és sikert aratsz velük. :)
További kellemes időtöltést kívánok Neked a blogomon és jó sütögetést!
Üdv.: Gabi
Azóta többször elkészítettem és megszámoltam... kb. 24 db jön ki ebből a mennyiségből. De ez persze függ attól is, hogy ki mekkora csörögét készít.
TörlésFantasztikus ez a recept! Nagyon ritkán sütök csöregét, erre egyszerű a magyarázat, mert nem bírom abba hagyni az evését.😆
VálaszTörlésPedig nagyon sok recepted kipróbáltam már és ezt is meg kell csinálnom. 😊