Csokoládékrémes fánk
Nincsen farsang fánk nélkül! A farsang időszaka vízkereszttől (január. 6.) Húshagyókeddig tart (az idén ez március 4.), amely a bálok, karneválok, népünnepélyek és a nagy evészetek-ivászatok időszaka. Ezt követi a negyvennapos böjt. Valaha az emberek nem bírták volna ki a negyvennapos koplalást, ezért a papok azt tanácsolták nekik, hogy a böjt előtt tápdúsabb ételt vegyenek magukhoz. Így aztán kenyér helyett az energiával jóval gazdagabb fánkot kezdték enni. Mára a böjt kiment a divatból, de az előtte lévő farsangi időszakban a fánk hagyománya megmaradt.
Én nem csak ilyenkor, hanem egész évben sütök különböző fánkokat, mivel Milánnak a fánk a legnagyobb kedvence. Az egyik jól bevált fánkreceptemet - melynek jó könnyű a tésztája - most feldobtam finom csokoládékrémmel. Nem csak a tetején van ám krém, hanem belül is. Ez aztán az energiabomba! :)
Hozzávalók a tésztához:
25-30 darabhoz
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (1-2 evőkanálnyi)
- csipet só
- 50 dkg sima liszt
A csokikrémhez:
- 15 dkg Boci ét- és tejcsokoládé vegyesen
- 1 dl habtejszín
+ olaj a sütéshez
25-30 darabhoz
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (1-2 evőkanálnyi)
- csipet só
- 50 dkg sima liszt
A csokikrémhez:
- 15 dkg Boci ét- és tejcsokoládé vegyesen
- 1 dl habtejszín
+ olaj a sütéshez
Elkészítés:
1.
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot.
Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a
rumot, sót, majd a liszttel jól összedolgozzuk,
kidagasztjuk - lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen
letakarva másfélszeresére kelesztjük.
2. Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a csokikrémet. A tejszínt felmelegítjük (forró legyen, de ne forraljuk). Majd levesszük a tűzről és beletesszük a darabokra tördelt csokoládét, hagyjuk, hogy elolvadjon a tejszínben, majd szép simára keverjük. Kb. 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen annyira, hogy ne legyen nagyon folyós és meg tudjuk tölteni a fánkokat.
3. Amikor megkelt a tészta enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk,
fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra
nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük
még 30 percig.
4..
Középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. Sütés előtt a fánkok
közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lyukat - ezt a részt lefelé fordítva
kezdjük sütni a fánkot. Először fedővel letakarva sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.5. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Pár percig hűlni hagyjuk (de ne hűljön ki teljesen!), majd a csokoládékrémet beletesszük a tortadíszítő zacskóba (a leghegyesebb tortadíszítőt válasszuk), beleszúrjuk a fánk oldalába és óvatosan megtöltjük a krémmel a fánkokat. (esetleg előtte a konyhakéssel szúrhatunk a fánkokba kis lyukakat, így még könnyebb megtölteni) A maradék krémmel megtöltjük a fánkok tetejét is.
Jó étvágyat!
Ó, nagyon guszta! Én is kell süssek, rég volt már nálunk.:)
VálaszTörlésKöszönöm Aleda, örülök, hogy benéztél hozzám. :)
TörlésAz ünnepek miatt nálunk is régebben volt fánk, emiatt most jó nagy adaggal sütöttem, mert imádjuk, és már hiányzott is. Milán ette egyiket a másik után...
Szuper guszták! Milyen jól esne most egy pár darab ebből a fánkból. :)
VálaszTörlés:-)) Köszi.
TörlésHát ez igazi merénylet, még így ebéd után is, de jöhetne belőle egy darabocska, imádom!!
VálaszTörlésGabi de jó, hogy hallok rólad is, köszi, hogy benéztél. Egy darabocskát küldök Neked szeretettel... :)
TörlésÓ de nagyon guszták! Ezt szívesen megkóstolnám most. Nagyon ügyesen megoldottad ezt az injekciózást :-) Még nem is hallottam ilyen módszerről, de nagyon jó!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. Találékony vagyok... :-)))
TörlésJó régen sütöttem már fánkot, itt az ideje:) Nagyon jól néznek ki, nem is csodálom, hogy a kisfiad kedvence:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu, örülök, hogy tetszik.
TörlésDe guszták! Épp a napokban emlegette a Férjem a fánkot. Nálunk is farsangtól függetlenül készül, a kürtős jobban kötődik ehhez az időszakhoz. Hamarosan én is sütök! Fánkot is, meg kürtőst is, rendre:-)
VálaszTörlés:-) Jó sütést Neked! ...aztán meg jó étvágyat a finom fánkokhoz.
TörlésJaj nekem. Imáááádom a fánkot. Kár, hogy fogynom kéne :( Nagyon szépek lettek.
VálaszTörlésJaj, mindig ez a fogyózás... :))
TörlésKöszi, örömmel olvasom, hogy Neked is tetszik...
Nagyon jól néznek és nagyon guszták :) biztos el is készítem :)
VálaszTörlésÖrömmel olvasom... :)
TörlésGratulálok a blogodhoz (Y) ez a fánk meg isteni! :)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsanna. :)
TörlésReggelire milyen jó ötlet. Nagyon finomnak látszik. Sajnos nem tudnék egynél megállni... Nagyon guszta!!
VálaszTörlés...hát egynél én sem álltam meg Kriszti. :)
TörlésKöszi.
A fánkok is gyönyörűek, és a csokikrémed is annyira guszta! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka, aranyos vagy.
TörlésNagyon guszták a fánkjaid. Én is és a gyerekeim is imádják. Így még nem ettük de biztos ki fogom próbálni☺️
VálaszTörlés