Tejfölkrémes meggyes pite
Az egész család szeretni fogja. Ez a sütemény kitűnő a délutáni teához vagy kávéhoz... Illetve a kánikulában ihatunk hozzá egy pohár finom házi meggyszörpöt néhány jégkockával hűsítve.
Mivel a meggyfáink roskadásig vannak a fényes bordó, savanykás, lédús gyümölccsel, nálunk most szinte minden desszert és sütemény meggyel/meggyből készül.
Hozzávalók: 35x25 cm-es tepsihez
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- csipetnyi só
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál tej
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
+ 1,25 kg meggy
A tetejére:
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 5 dl tejföl
Elkészítés:
1. A megmosott, leszárazott meggyet kimagozzuk, szűrőn lecsöpögtetjük.
2. A vajat (vagy a margarint) a cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd belekeverjük a csipet sót, a fahéjat meg a tejet. Rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet is és összedolgozzuk. (Nem kell megijedni, sűrű tésztát kapunk.)
3. A tésztát vajjal vékonyan kikent tepsibe egyengetjük, majd a tetejét egyenletesen kirakjuk a meggyel. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 5-8 percig elősütjük.
4. Közben a tojást a cukorral simára keverjük, belevegyítjük a tejfölt is. A süteményt kivesszük a sütőből, ráöntjük a tejfölös krémet, és ugyanazon a hőfokon továbbsütjük még kb. 20 percig. (a sütési idő sütőfüggő - hagyományos sütőben több ideig kell sütni) Nem baj, ha a tetején a tejfölös réteg esetleg picit megpirul, úgy talán még finomabb - csak vigyázzunk, a tészta alját ne égessük meg.
5. Szeletelve tálaljuk.
Tipp:
Lehet fele mennyiségből is készíteni a süteményt, de akkor kisebb tepsiben készítsük.
.
Tipp:
Lehet fele mennyiségből is készíteni a süteményt, de akkor kisebb tepsiben készítsük.
.
Jó étvágyat!
De jól néz ki! :) Az ilyen tejfölös tetejű sütik eddig nagyon bejöttek nálunk, finom lehet ez a meggyes változat is! :)
VálaszTörlésJöhet holnap reggelire! :-))
VálaszTörlésÉrdekessége, hogy tojás is van a tejfölben. Nagyon fincsi lehet, mi is szeretjük:-)
VálaszTörlésDe jó nektek:) Szeretném is nagyon, a tejfölös sütik eddig nekem is bejöttek, meggyem nincs, de ezt is nagyon el tudnám képzelni áfonyával:)
VálaszTörlésGabriella, nagyon guszta a sütid. Mi is szeretjük a meggyes dolgokat, legközelebb ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Tetszik a tejfölkrémes teteje, mindenképp ki kell próbálnom!
VálaszTörlésSajnos nekem nem állt össze a tészta. Mindent a recept szerint mértem ki, de darabos maradt az állaga (pedig sokáig kevertem a vajat és a cukrot is). Tehát kellett még hozzátennem tejet, étolajat, tejfölt és étolajat, hogy össze tudjam keverni. (persze mindezeket csak érzésre) Most van a sütőben és imádkozhatok, hogy ne legyen fojtós és sűrű.
VálaszTörlésSzerintem nem nagyon kellett volna hozzáadni semmit. Ez ugyanis nagyon sűrű tészta, amit meg is említettem a receptnél, hogy "vigyázat, sűrű tésztát kapunk". Igen, picit darabos és száraznak tűnő, tehát nem lehet a tepsibe önteni úgy mint egy kevert sütit vagy mint egy piskótát. Inkább kézzel lehet belenyomkodni a tepsibe. Viszont amikor megsül, akkor tényleg egy nagyon finom tészta, amely a fahéjtól nagyon kellemes, valamint rajta a meggy és a tejfölös-tojásos réteg valami isteni.
TörlésRemélem azért így is sikerült Neked, hogy felhígítottad ezzel-azzal... Legalábbis nagyon szurkolok, hogy sikerüljön!!
Szerencsére jó lett, finom lett. ( 1 pohár Activia citromos joghurttal, 1 citrom reszelt héjával, kb. 3-4 dl tejföllel, kb. 1 deci tejjel még és némi étolajjal egészítettem ki az általad leírtakat ) Az a gond, hogy kezdőnek számítok a sütésben és nem mertem azt a sűrű masszát beletenni a tepsibe. Eddig csak videón láttam, hogy milyen általában egy piskóta tészta állaga sütés előtt, így nem tudtam, hogy a sűrűbb is jó lenne. Köszi a receptet és a válaszod is!
VálaszTörlésDe örülök, hogy sikerült a hígítással is - gondoltam rád. :) ...és annak is annyira örülök, hogy ízlett! Nagyon finom süti! Látod, nem is vagy olyan kezdő, hiszen tökéletesen megoldottad. :) Egyébként ez nem piskóta tészta, emiatt ilyen sűrű. Köszönöm szépen, hogy megírtad a végeredményt, és szívesen a receptet. :)
TörlésGyere máskor is, biztos találsz még olyan finomságokat, amelyek elnyerik a tetszésedet...
További jó sütést kívánok, üdv.:
Gabriella
Ez nagyon finom! Az egész család imádja! P.Mónika
VálaszTörlésKedves Mónika, nagyon örülök, hogy nálatok is kedvenc lett ez a sütemény. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.
TörlésIsteni finom, ma találtam rá erre a receptre😍
VálaszTörlés