Citromos-túrós szelet
A finom almás lepényem tésztáját sokféle töltelékkel el lehet készíteni - például: meggyes, diós, mákos stb. De én most a túrós változatra szavaztam. Omlós tészta között üdítően citromos-túrós töltelék. Elkészíteni egyszerű, a tésztájával pedig nagyon könnyű "dolgozni". Végeredményként kevés időráfordítással finom süteményt kapunk. Biztos Ti is ismeritek és szeretitek az e fajta túrós süteményt. :)
Hozzávalók:
20x30 cm-es tepsihez
35 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (bio)
kb. 1 dl tejföl
A töltelékhez:
50 dkg túró
2 tojásfehérje
1 kisebb citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
kb. 12 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
+ 1-2 evőkanál búzadara
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a porcukorral és a sütőporral, elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tojássárgákat és annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, jól nyújtható tésztát kapjak. Kettéválasztom, gombócokká gyúrom, beleteszem alufóliába vagy folpackba, és addig a hűtőbe teszem, amíg elkészítem a tölteléket.
1. A lisztet összekeverem a porcukorral és a sütőporral, elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tojássárgákat és annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, jól nyújtható tésztát kapjak. Kettéválasztom, gombócokká gyúrom, beleteszem alufóliába vagy folpackba, és addig a hűtőbe teszem, amíg elkészítem a tölteléket.
2. A túrót picit összetöröm, belecsavarom a megmosott citrom levét, hozzáadom a cukrokat, majd a tojások felvert habját.
3. A tészta egyik felét kinyújtom, belehelyezem a tepsibe, megszórom búzadarával (különben elázik a tészta a tölteléktől sütés közben), rásimítom a tölteléket, kinyújtom a tészta másik felét is, beborítom vele a tölteléket, néhány helyen megszurkálom villával.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütöm. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
5. Amikor kihűlt, felszeletelem és porcukorral meghintve tálalom.
Jó étvágyat!
Ijesztően tökéletesnek tűnik. Ma valahogy egész nap ennék, azt hiszem ez is felkerült a kívánság listámra.
VálaszTörlésNagyon guszta pite. Én Barbitól sütöttem egy hasonlót. Nagyon finom a túró a citrommal házasítva... Finom volt ugye?!!!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Jöhet hozzánk is:-)
VálaszTörlésDe nagyon guszta! Jó is lenne most egy szeletke:-))
VálaszTörlésNagyon szép kis szeletek:) A túró a citrommal isteni finom, nálunk a túrós palacsinta is mindig úgy készül.
VálaszTörlésNagyon kívánatos a túróspitéd, már a facen is megcsodáltam!
VálaszTörlésÉs együttérzek a családdal a hűséges kutyátok elvesztése miatt... :(
Olyan sok jo receptet talalok itt, hogy ha naponta sutnek akkor sem ernek a vegere :)
VálaszTörlésGyongyi
Gyöngyi kedves vagy, köszönöm szépen. :)
TörlésKedves Gabriella! Kipróbáltam a sütidet, nagyon fincsi lett. Köszönet érte. :-) Vendégségbe vittük és sajnos csak kis adagot csináltam, így nem mertem nagyon kóstolgatni. Egy szeletet azért elcsentem. :-P A párom azt mondta, hogy ezt felvesszük a kedvenc sütik listájára. Szerencsére mindketten a klasszikusabb ízeket kedveljük, így szinkronban vagyunk. :-)
VálaszTörlésGratulálok a blogodhoz, igazi Házitündér vagy! :-)
Kedves Linda!
TörlésNagyon aranyos vagy, köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a blog. :)
...és azt is örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik Nektek is ez a sütemény. Én is a klasszikus sütemények kedvelője vagyok. :)
További kellemes nézelődést kívánok a blogon, és jó sütést-főzést!
Üdv.:
Gabriella
Ma megsütöm ezt a sütit is!
VálaszTörlésSzép napot!
Mariann
:)
TörlésUgyanebbe a tésztába hogyan készíted a diótölteléket? Összetevők és mennyiségük?
VálaszTörlésEgyszer megosztom a blogon a diós változatot is.
TörlésKedves Gabriella! A tepsit nem kell kikenni vajjal és megszórni liszttel? Köszi a választ!
VálaszTörlésA tepsi vagy sütőpapírral bélelt legyen, vagy enyhén kivajazott/lisztezett.
TörlésJó sütést! :)
Meg Sütöttem, nagyon finom ,pihe-puha pite lett belőle.Jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt a receptet!
VálaszTörlés