Sajtos-tejfölös pizzacsiga, avagy egy gyors finomság délutánra
Puha, pizza jellegű tészta, ízletes/szaftos töltelékkel. Akár késő délután is meg lehet sütni ezt a viszonylag gyorsan elkészíthető csigát - és megoldható vele a vacsora is egy csupor tej kíséretében. :) Így volt ez nálunk szombat délután...
A tölteléket variálhatjuk ízlésünk, és az otthon megtalálható hozzávalók szerint.
Hozzávalók a tésztához: (kb. 20 csigához)
- 50 dkg liszt átszitálva
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 csipet cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgóolaj)
- 2-3 dl langyos víz
A töltelékhez:
- 2 kis doboz tejföl (2x175 g-os)
- 25 dkg sonka (nálam most fele füstölt tarja volt, a fele pedig kolbász)
- 10-15 dkg reszelt sajt (trappista)
- 2 gerezd fokhagyma
1. A tésztát a kenyérsütőgépben dagasztom be. Beleteszek a gép üstjébe kb. 2,5 dl vizet, a sót, olajat. Erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a cukros langyos tejet. Dagasztás közben figyelem a tésztát, és ha kicsit keménynek érzem, akkor még hozzáöntök a maradék fél dl langyos vízből annyit, amennyi még szükséges a megfelelő állaghoz.
Dagasztás után a kikapcsolt gépben kelesztem a tésztát kb. 20-25 percig.
2. Addig elkészítem a tölteléket. Felvágom apróra a sonkát. Megpucolom/megmosom a fokhagymát és apróra vágom, melyet összekeverek a tejföllel (ízlés szerint lehet sózni is a tejfölt, ha esetleg a sajt vagy a sonka nem elég sós).
3. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, egyenletesen megkenem a fokhagymás tejföllel, megszórom a sonkával és a reszelt sajttal. Feltekerem (mint a bejglit), és egy éles késsel kb. 3-4 cm szélesre szeletelem.
4. Enyhén olajazott vagy sütőpapíros tepsibe teszem, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő.)
Amikor megsült, pár percig még a tepsiben hagyom hűlni (esetleg le lehet takarni egy tiszta konyharuhával), majd langyosan fogyasztható.
Jó étvágyat!
Nagyon guszta! Mi is nagyon szeretjük. A csupor tej nagyon jó! :O)
VálaszTörlésHmm... fincsi, jó kis fokhagymás tejföllel kísérném. Szuper kis harapnivalótok volt.
VálaszTörlésAkár pizzás rúd, akár csiga hozzánk bármikor jöhet, a gyermekek nagy kedvence. Guszták lettek!
VálaszTörlésA mézesedet sütöttem meg húsvéti kekszeknek, nagyon finom, azonnal puha és az is marad.Köszi a receptet!:-)
Imádom, Imádom, Imádom! És nem csak én! Pizzás, sonkás, medvehagymás, sajtos, fokhagymás, bacon-ös töltelékkel, bárhogyan eltüntetjük pillanatok alatt:)
VálaszTörlésValóban jó választás néha ez a pizza csiga, ráadásul hamar elkészül - szombati étkezésnek kitűnő, amikor az ember takarít, mos, vasal, bevásárol...
VálaszTörlésJa, és köszi, hogy benéztetek! :))
Törlés