Pehelykönnyű almás csigafánk - sütőben sütve

Íme a legújabb pehelykönnyű receptem! A pehelykönnyű burgonyás pogácsám (melyet néhány hónap alatt több tíz ezren töltöttetek le) és a pehelykönnyű túrós pitém után rögtön felzárkózik ez az almás csigafánk is. Ha nincs kedvetek a tűzhely mellett állni és szünet nélkül forgatni a fánkokat az olajban, akkor feltétlenül készítsétek el ezt a fánkot a sütőben - garantáltan nem fogtok csalódni! Az alma kellemesen (nem tolakodóan) érződik benne, nagyon puha és tényleg annyira könnyű a tésztája, hiszen a sütőben sütve sokkal kevesebb olajat szív magába
Szerintem sokan imádjuk a fánkot - az én családom is a fánkimádók klubjához tartozik, de az olajfröcsögés miatt nem nagyon szeretem sütni. Persze a szalagos fánkot Mi is imádjuk, annak sütését  évente egyszer-kétszer bevállalom a tűzhelyen való sütéssel. De ez az almás változat a sütőben sütve annyira ízlik, hogy szerintem ezentúl ezt fogom gyakrabban készíteni a kisfiamnak, mivel Ő elég sokszor kéri a fánkot.
A receptet a Vidék íze 2012-es februári számában találtam. Vigyétek, próbáljátok, süssétek! 😊






Hozzávalók: 
kb. 40-42 db fánkhoz
60 dkg liszt
4 dkg élesztő
2 dl langyos tej
4 evőkanál kristálycukor
6 dkg puha vaj
csipet só
4 tojássárgája
1 kávéskanál fahéj (lehet púposan)
3 közepes édes alma
1 kisebb citrom

+  kb. 5-6 evőkanál olaj a sütéshez

A tetejére:
fahéjas porcukor


 
Elkészítés:
  1. A lisztet átszitálom, hozzáadom a langyos tejben megfuttatott élesztőt, majd a vajat, cukrot, sót, fahéjat, tojássárgákat és jól összedolgozom. 
  2. Az almát megmosom, lereszelem (ha nagyon sok a leve, akkor picit kicsavarom) és belecsavarom a citrom levét, majd a tésztához gyúrom. (Ha esetleg túl ragacsos lenne, akkor adok még hozzá lisztet, de alapvetően erősen lágy tésztát kell, hogy kapjak.) Letakarva duplájára kelesztem. (A tésztát lehet a kenyérsütő gépben is dagasztani.)
  3. Ha megkelt, akkor kétfelé veszem, és lisztezett táblán kinyújtom mindkettőt külön-külön, szorosan feltekerem és kb. másfél cm vastagra szeletelem (mint ahogy a kakaós csigát). 
  4. A tepsit kikenem 4 evőkanál olajjal, beleteszem a csigákat úgy, hogy legyen közöttük hely, mert kelni fognak még. (kelesztem még kb. 10-15 percig) Lekenem olajjal a tetejüket és az oldalukat is, majd 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm - amikor már picit kezd pirulni az oldala és teteje, akkor már jó. (Hagyományos sütőben 200 fokon.) Amikor a második tepsivel sütjük (ugyanabban a tepsiben), akkor érdemes ismét tenni a tepsibe 1 evőkanálnyi olajat és szétkenni.
  5. Ha megsültek, akkor fatáblára teszem és letakarom 5-10 percre egy tiszta konyharuhával. 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon ígéretes recept! Feltétlenül kipróbálom. Fánkrajongó vagyok :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, igen mutatós, és külön tetszik, hogy nem olajban kell sütni! :) Tényleg pehelykönnyűnek látszik a tésztája! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban pehelykönnyű a tésztája Hankka, nem csak úgy írtam. :)) Köszi, hogy benéztél. :)

      Törlés
  3. Tetszik, hogy alma is van benne, meg az is, hogy nem olajban sült. Nekem is kipróbálós listára került:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó lenne, ha elkészítenéd a gyerekeknek (meg persze magatoknak is :)). Fincsi.

      Törlés
  4. Nagyon szépek, házi baracklekvárral meg fejedelmi:)Én is inkább a sütőben sütöm, amit lehet. szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  5. Még nem hallottam sütőben sült fánkról, de nagyon jónak tűnik a recept. Látszik, hogy foszlós, könnyed tésztája van. Kíváncsivá tettél.

    VálaszTörlés
  6. Én is ki fogom próbálni, nagyon tuti recept.

    VálaszTörlés
  7. No akkor még egyszer :) -nagyon tetszik recept,biztosan kipróbálom,viszont az egyik fiam imádja a gyümölcsöket-de sütiben nem :( -kiváncsi lennék van -e olyan mód amivel az almát ki lehetne hagyni ,ja a lekvárokkal sincs baja :) mivel lehetne esetleg pótolni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most hirtelen nem tudom, hogy mivel lehetne az almát helyettesíteni... szerintem ki lehet hagyni, de hogy lágy maradjon a tésztája alma nélkül is, biztos kell bele picit több vaj és tej. Viszont én azt ajánlom, hogy először mindenképp próbáld ki az almával, mert olyan érzésem van, hogy a fiadnak így is nagyon fog ízleni, hiszen az alma íze nem érződik benne erősen. Ha megsütötted, akkor megírod, hogy ízlett a családnak? :)

      Törlés
  8. Remek recept, várólistára kerül!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és remélem egyszer elkészül a várólistáról Marisz, mert tényleg fincsi. Legalábbis az én családomnak nagyon ízlett - ezt mutatta az, hogy 1 óra alatt eltüntettük az egészet (bevallom, nem gondoltam, hogy ilyen hamar el fog fogyni). :))

      Törlés
  9. Névtelennek üzenem, ne mond meg a fiadnak, hogy mi van benne, ha nem allergiás az almára. Ez csak egy rossz szokás, én már kipróbáltam, és az illető kétpofára falta, nem árultam el az összetételét. Üdv Bori

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet Bori. :) Én is pont ezt akartam tanácsolni, hogy mivel nem feltűnő benne az alma, emiatt szerintem nem is kell tudnia annak róla, aki nem szereti. Az almától inkább csak könnyebb a tésztája szerintem - az íze kevésbé érezhető, csak épp annyira, amennyire kell.

      Törlés
  10. Nagyon guszta!! Viszem, kipróbálom, és naná hogy megsütöm.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizi, örülnék, ha megsütnéd. Ízlene Nektek is, hidd el. :))

      Törlés
  11. Nagyon tetszik a recept! Mi is szeretjük a fánkot, de ritkán sütök, évente egyszer-kétszer. Ha már nagyon követelőzik a család:-) Nagy előny, hogy sütőben kell sütni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi, a fánksütéssel én is így voltam eddig - évente max. 1-szer. De ez a sütőben sült verzió annyira bejött, azóta gyakran előfordul nálunk ez a fánk, imádjuk. :)

      Törlés
  12. Hmmmm, ez nagyon finom lehet!!!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jól néz ki, hétvégén reggelire ezt fogom elkészíteni. Szerinted, ha előző este megcsinálom, elkészítem, hogy csak sütni kelljen jó lesz úgyis? Vagy túl kel? Sajnos reggel nem mindig van időm, így gyorsabban elkészülne. Köszi a segítséged.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigitta! Örülök, hogy tetszik, köszönöm, hogy megírtad. Sajnos az előző esti bedagasztásról nem tudok mit írni Neked, mert úgy még nem próbáltam ezt a receptet. Elhiszem, hogy reggel nem mindig van időd dagasztani/keleszteni, mert ez bizony picit hosszú idő - én is szoktam ezzel így járni. :) Majd megírod, hogy ízlett? Köszönöm.
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
    2. Szia!Sikerült úgy is,hogy sütés előtt este elkészítettem,hűtőbe tettem másnap reggel bekenten vajjal ,majd ment a sütőbe.Mivel én teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készítettem,így nem lett ilyen szép.Majd megy a kép a blogomra.Egyébként isteni finom.Köszi szépen a receptet.

      Törlés
    3. De jó, hogy így is sikerült! Köszönöm, hogy megírtad. Egyszer én is kipróbálom, reggel már csak sütni kellesz, nem kell emiatt hajnalok hajnalán felébredni. :)
      Egyébként szívesen a receptet, és majd megyek megnézem nálad... :)
      További szép napot!

      Törlés
  14. Nagyon finom,megsütöttem,az uncsikáim azt kérdezték mamika,holnap is sütöl !!
    Kösz a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Icus! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett az unokáknak! Szívesen a receptet, én pedig köszönöm szépen, hogy megírta. :)

      Törlés
  15. Nagyon fincsi, köszönjük a receptet! Legközelebb ki fogom próbálni nem feltekerve, hanem nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatva. Nem tudom, hogy befolyásolhat-e az valamit a sülésnél. Mivel nálunk nem fogyott el aznap, másnapra eléggé fojtós lett. Ez ellen lehet tenni valamit? Meg kell enni, és akkor nem lesz ilyen probléma! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna!
      Szívesen a receptet, örülök, hogy ízlett. :) Mivel a kisfiam imádja, én is szoktam eltenni Neki másnapra 2-3 darabot, de teljesen finom szokott lenni. (frissen tartó fóliába szoktam tenni, és úgy u.olyan, mintha aznap sült volna)
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  16. Szia Gabriella!

    Nagyon köszönöm a receptet, nem lettek olyan szépek, mint Neked, de nagyon finom!!! A tárkonyos raguleves után tökéletes második fogás volt.

    Szép napot!
    Zita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zita!
      Hűha, nagyon finom ebéd volt nálatok (vagy vacsora). :) Örömmel olvasom, hogy ízlett, köszönöm szépen, hogy megírtad.
      Szép napot Neked is!
      Gabi

      Törlés
  17. Kiprobaltam ,NAGYON FINOM LETT!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  18. Gabi az almat nagyon nagyon aprora kell reszelni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Edina!
      Bocsi, hogy csak most válaszolok, de ma egész nap nem voltam net közelben... Remélem, nem írok túl későn...?
      Igen, én kis lyukú reszelőn reszeltem a fánk tésztájába.
      Jó sütést, üdv.

      Törlés
  19. Szia Gabika ! megsütöttem, isteni finom.üdv.

    VálaszTörlés
  20. Szia! Én nagyon kezdő sütő-főző háziasszony vagyok, remélem, hogy nyerek a csigás fánkkal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon finom ez a fánk, biztos sikered lesz... :)
      Valamilyen versenyre készülsz vele?

      Törlés
  21. Szia Gabriella! Nekem ez lágy galuskaszerű, ragacsos massza lett. Mit ronthattam el?
    Szerintem ha kel valamennyit, belekanalazom muffinsütőbe :)
    Szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Szerintem nem csavartad ki eléggé a reszelt alma levét. Ha túl sok az alma leve, amikor kicsavarod, akkor ki kell csavarni mindenképp!!
      Igen, szerintem tedd muffinformába, ha már így jártál...
      Szép napot Neked is! (ha lesz kedved, megírhatod, hogy sikerült muffinsütőbe)
      Gabriella

      Törlés
    2. Megszórtam fahéjas vaníliás cukorral a tetejét, kb. 40 percig sült, de fincsi muffinok lettek :)
      Köszi a gyors választ. Legközelebb jobban kicsavarom az almát.
      Mónika

      Törlés
  22. szia en azt szeretnem kerdezni hogy sütöpapiron is lehet sütni? ha igen azt is le kell meg olajozni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sütheted sütőpapíron is, de szerintem azt is kend le olajjal kicsit - nem amiatt, mert leragad, hanem amiatt, hogy a fánkoknak sütés közben/után legyen egy kis olajos kérge. Emiatt kenem le a tetejüket is olajjal.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban