Zserbó szelet - a legfinomabb kakaómázzal
Egy klasszikus zserbóreceptet hozok Nektek a legfinomabb kakaómázzal, ezáltal a legfinomabb zserbó lesz a végeredmény is! A süti igazán ízletes: puha tészta, sok sárgabarack lekváros-diós töltelékkel. A máz pedig sűrű és nem túl édes - egyszerű elkészíteni és nagyon könnyű rákenni a sütemény tetejére. Gyönyörű, fényes lesz a süteményen!
Gyerekkoromban nem szerettem a zserbót, pedig Anyukám és az egyik nagynéném minden fontosabb ünnepre megsütötte. Felnőttkoromra pedig az egyik kedvenc süteményem lett! 😍
Hozzávalók a tésztához:
kb. 30x20 cm-es tepsihez
kb. 30x20 cm-es tepsihez
60 dkg finomliszt
2 tojássárgája
5 dkg porcukor
10 dkg zsír
10 dkg puha vaj
1 dl langyos tej
kb. 1 dl tejföl
kb. 1 dl tejföl
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál kristálycukor
1 közepes citrom reszelt héja - kezeletlen vagy bio
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
A töltelékhez:
22 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
1 közepes citrom reszelt héja - kezeletlen vagy bio
1 közepes citrom reszelt héja - kezeletlen vagy bio
25 dkg házi sárgabaracklekvár
A kakaómázhoz:
10 dkg teavaj
8 dkg kristálycukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál tej
1 csipet só
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
- Az élesztőt a langyos tejben az 1 teáskanál kristálycukorral simára keverjük (nem kell felfuttatni).
- A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, csipet sóval, majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk.
- A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk lisztezett felületen tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik).
- Az alsó lapot feltekerjük a nyújtófára, majd belehelyezzük a tepsibe, megkenjük a lekvár felével, és meghintjük a cukorral és reszelt citromhéjjal összekevert darált dióval. Ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztalapot, megkenjük a lekvár másik felével, majd a maradék cukros darált dióval.
- Rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy egy picikét túl érjen az alatta lévő tésztán, a széleit enyhén lenyomkodjuk. A tésztát így hagyjuk pihenni a tepsiben kb. 30 percig, majd a tetejét itt-ott megszurkáljuk villával.
- Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 22-25 percig sütjük (lehet hagyományos sütőben is sütni, de a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje enyhén világos barnára süljön).
- A kakaómázhoz a hozzávalókat egy lábasban alacsony lángon, kevergetve összeforraljuk. Amikor felforrt, "fortyogtassuk" még kb. 1-2 percig, közben kevergessük. Elzárjuk alatta a tűzhelyet, majd rácsorgatjuk a tészta tetejére és szépen elsimítjuk. Szépen lehet vele dolgozni, nagyon szép lesz a máz.
- Ha egy kicsit megdermedt a máz, szeletelve tálaljuk. (Nem fog teljesen megdermedni, csak már nem fog lefolyni a sütiről, amikor szeletelni fogjuk.)
Étcsokoládéval a tetején
Jó étvágyat!
Gabikám éppen azért lett annyira finom, mert malőrök voltak közben, az élet már csak ilyen, egyébként csodaszépen néz ki a sütid, egy egész tálcával tudnék most megenni, annyira guszta a képeiden. Én még soha nem sütöttem, egyszer meg kéne próbálni, mindenesetre elmentettem a receptedet:-)))))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Anikó, nagyon aranyos vagy. :))
TörlésEgyébként tényleg érdemes megsütnöd, szerintem ne sokáig várj vele, mert tulajdonképpen egyszerű elkészíteni, és annyira finooom!!! :P
Lehet, hogy megvan, mit sütök 7végére ?
VálaszTörlésImádom/imádjuk ezt a sütit, és pont úgy, ahogy írtad: vékony tészta és jó "nyasszos" töltelék. Mi is inkább a keserű csokival szeretjük, de a Tied is gyönyörű lett, és biztosan nagyon finom. Nem is lehet más: dió, csoki és FINOM HÁZI BARACKLEKVÁR !
Egyetértek Anikóval: amikor a készítés közben sok az idegeskedés ilyen "apró" malőrök miatt és az ember legszivesebben újrakezdené, akkor szokott a legjobban sikerülni. Meg ahogy elnézem a blogodat, minden máskor :-D.
De aranyos vagy Sylvia, köszönöm szépen. :) Na és megsütötted hétvégén? Egyébként Mi is étcsokival szeretjük, de most így sikerült. Viszont most sem száradt ránk... sőt!! :))
TörlésKalandjaid ellenére is nagyon szép lett a zserbód. Éppen megállapítottam ahogy ránéztem hogy mennyire szép tejcsokival is. Mindíg étcsokit használok vagy készítem a bevonót. Egészen megkívántam.Most hétvégére én is zserbót szeretnék sütni mert a család kedvence, jön a kis "csipet csapatom " haza. Ilyenkor kapós hamar elfogy az édesség !
VálaszTörlésÉn viszont már gyermekkoromban is imádtam a zserbót és hódolatom a mai napig tart! Férjeddel egyetértve én is a vékonyra kinyújtott lapokat szeretem, amikor a töltelék és a lekvár szinte azonos vastagságú (mint nálad:)) Viszont még soha nem sütöttem, mert nálunk ez anyukám kiváltsága (mint ahogy apukámé a halászlé és a szilveszteri beefsteak elkészítése)...Gyönyörűen néz ki nálad és szerintem a tetejére kent "csoki" réteg is csodás! Ha hiszed, ha nem, de egy egész tányérral be tudnék falni belőle:)))
VálaszTörlésNagyon szépek lettek Nálad a zserbók! Jövök hozzád tanulni!:)
VálaszTörlésDe kedves vagy Erika, köszönöm!! :)
TörlésCsodásak! Még nem sütöttem soha, valahogy tartok tőle,ráadásul már nincs diófánk :( Szóval most bajban vagyok, mert ezek a képek annyira guszták, hogy rögtön zserbó-fogyaszthatnékom támadt.
VálaszTörlésKöszi Édeskonyha. Ne félj az elkészítésétől, mert sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy elképzeljük. Csak egy kis türelem kell hozzá, ha szép vékony lapokat szeretnénk nyújtani...
TörlésNagyon szép lett! Tejcsokis tetővel is imádnám, ez az örök kedvenc, ünnep se kell, megsütöm napirenden kívül is, csak dió legyen hozzá, meg reeengeteeeg baracklekvár :-) Puszik! B.csek
VálaszTörlésKöszi B.csek. Nagy puszi Neked! :))
TörlésJaj, hogy imádom! Sajnos régen ettem már, de majd valamikor... Mi is étcsokival csináljuk a sütiket, én nem is szeretem a tejcsokit. :)
VálaszTörlésImádjuk, nálunk is amolyan igazi karácsonyi süti! :) Nagyon guszta lett nálad, és bár én is minden sütit étcsokival vonok be, azért egy-két szelet simán lecsúszna tejcsokis mázzal is! :)
VálaszTörlésGyönyörű szeletek! Csodás zserbó! Nekem az étcsoki nem a kedvencem, de azt a házi csikimázat imádom:)
VálaszTörlésÍgy szép az élet...:) A süti tökéletes lett, és ez a lényeg!
VálaszTörlésA kalandok ellenére nagyon szép lett!
VálaszTörlésÉn még soha nem sütöttem zserbót. Valahogy soha nem került rá sor, meg az is közrejátszott, hogy Férjem azt állítja, nem szereti. Nem tudom, hogy lehet nem szeretni, előbb-utóbb úgyis elé teszem:-)
Köszönöm szépen Gerdi. Nálunk pedig pont a férjem nagy kedvence a zserbó (mint ahogy a bejegyzésem elején is írtam - rajong érte, viszont nem eszi meg az akármilyen zserbót, csakis azt, amelynek jó vékony a tésztája, és megfelelő benne a dió + házibaracklekvár arány. A fotón látható példányok nagyon bejöttek neki. :-)))
TörlésPont így szeretem, küldhetnél egy szeletkét:))
VálaszTörlésOLYAN ARANYOSAK VAGYTOK MINDANNYIAN, KÖSZÖNÖM SZÉPEN NEKTEK A KEDVES MEGJEGYZÉSEKET!!! PUSZIT KÜLDÖK MINDENKINEK! :)
VálaszTörlésKedves Gabriella !
VálaszTörlésNagyon megörültem,mikor rábukkantam erre a zserbó receptedre,mert IMÁDJUK de eddig még nem találtam ennyire egyszerűen elkészíthető receptet!!
Nagyon finom,és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni!!
Köszönöm neked a sok sok jó receptet,mert folyamatosan sütöm meg az itt lévő sütiket! :)
Üdv.: Betti
Szia Betti!
TörlésÖrülök, hogy szereted a zserbó receptemet és ennyire ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.
Azt is örömmel olvasom, hogy sütögeted a többi sütit is.
Kellemes nézelődést kívánok Neked továbbra is a blogon és jó sütögetést!
Üdvözlettel:
Gabriella
Gabriella a te recepted alapján sütöttem meg a zserbót és nagyon ízlett a családnak mind elfogyott! Elismerésem a sütijeid isteni finomak! Üdv: Timi
VálaszTörlésKöszönöm szépen Tímea. Nagyon örülök, hogy ízlett a zserbó.
TörlésSzia Gabriella!Szeretném megkérdezni hogy a csokimázt azt amikor kisül a zserbó akkor rakod rá még melegen vagy akkor is jó ha kihül a tészta?
VálaszTörlésSzia!
TörlésA csokimáz mindenképp akkor kerüljön rá a tetejére, amikor már teljesen kihűlt a tészta!!
Jó sütést kívánok!
Gabriella
A Te receptjeidbe még soha nem csalódtam. Ma is a Te recepted alapján készült a zserbó is meg a beigli is!Köszönöm hogy vagy!
VálaszTörlésMegsütöttem!Nagyon finom lett,mint minden amit a Te receptjeid alapján kèszítek!
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésImádom a recepteidet, mindig tőled sütök karácsonykor évek óta. Azt szeretném kérdezni, ha 35x35 cm-es tepsiben sütöm a zserbot ez a recept ill. a mennyiség megfelelő lehet?
Köszönöm a választ. Üdv.: Beáta 🙂