Hólabda - Anyukám receptje szerint
Gyerekkorom legnagyobb kedvence - Anyukám minden karácsonyra megsütötte, elmaradhatatlan volt. Még most is rajongok ezért a puha kakaós piskótából készült krémes-kókuszos könnyed süteményért. Rajongói tábora egyre csak a nő családom körében, hiszen a férjem régebben nem ismerte ezt a finomságot (persze ezen nagyon csodálkozom, mert szinte mindenki ismeri), mostanra viszont Ő is és kisfiam is "rabja lett" a hólabdának.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 35-40 darabhoz
8 tojás
25 dkg porcukor
(Anyukám receptjében 40 dkg porcukor szerepel - ízlésfüggő)
9 kanál forró víz
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
4 dl tej
2 púpos evőkanál liszt
20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum vagy rumaroma
+ a hempergetéshez: 10-12 dkg kókuszreszelék
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a forró vízzel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját is hozzákeverjük óvatosan.
- A massza felét enyhén kivajazott/lisztezett 40x25 cm-es tepsibe egyengetjük, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. (A sütési idő sütőfüggő, végezzünk tűpróbát! Belemártunk a tésztába egy hústűt vagy tiszta fogpiszkálót és ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült.) A megsült tésztát kiborítjuk egy fa táblára vagy sütemény rácsra. Majd a tepsit egy papírtörlővel áttöröljük, ismét bevajazzuk enyhén és meghintjük liszttel, majd a tésztamassza második felét is beleegyengetjük a tepsibe és ugyanúgy megsütjük, mint az előzőt.
- Amikor mindkét adag tészta megsült, egy kb 4,5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatjuk és addig hűlni hagyjuk, míg elkészül a krém.
- A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel és alacsony lángon sűrű krémmé főzzük - majd hideg vízre állítva a lábast, folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt teljesen kihűtjük!
- A puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal habosra keverjük, és ha teljesen kihűlt a tejes-lisztes főzött krém, akkor hozzáadjuk a vajkrémhez és habosra kikavarjuk.
- A kakaós piskóta korongokból kettőt összeragasztunk a krémmel, körbe is kenjük + a tetejét is, majd kókuszreszelékbe meghempergetjük.
- Tálalásig hűvös helyen (vagy hűtőben) tároljuk!
Én középiskolás koromban tanultam egy osztálytársamtól, azóta mi is elkészítjük szinr menden karácsonyban:)
VálaszTörlésDe jó, akkor Ti is tudjátok mi a finom... :)
TörlésNagyon guszta, helyes kis hólabdák! :) Nálunk is nagy kedvenc, mi csokizni szoktuk a tetejét! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka. Anyukám soha nem csorgatta le a tetejét csokival, én is megmaradtam ennél a változatnál. :) Egyébként én azt, amelyiknek csoki van a tetején, kozáksapkának ismerem - az is nagyon finom lehet. :)
TörlésIMÁÁÁDOM a hólabdát. Bocsi a nagybetűkért, de még ennél is nagyobbal gondoltam. Mifelénk kozáksapka címen csokival a tetején fut de úgy egyébként emlékezetből nagyjából ugyanez. Nagyon szép hógolyókat idéző sütijeid lettek, ilyenekkel én is szívesen hógolyóznék.
VálaszTörlés:-))))
TörlésSzeretem süti! :)
VálaszTörlésNálam is. :))
TörlésÓ ez nálunk is örök "darab"volt:))Imádtam.
VálaszTörlésMegsütném én is,de nálunk nem fogynak a sütemények az ünnepek alatt.Én meg mégsem falhatom fel mindet.Sajnos.
Nálad már előkerültek a karácsoni díszek?
Milyen fura, hogy a családod nem szereti a sütiket... Az én családom nagy süti imádó, ha minden nap sütnék, akkor sem unnák meg. (de azért minden nap nem sütök:))
TörlésIgen, amikor borús, szürke idő van, akkor már szeretek picit karácsonyi hangulatban lenni, ilyenkor előveszem a díszeket is a fotókhoz. De amikor még szép napsütéses idő van, akkor még élvezem az őszt. :)
Köszönöm, hogy benéztél.
Ez tényleg hólabda, mert tiszta fehér:-) Nagyon mutatós így elkészítve! Nálunk a Sógor kedvence, persze mi is szeretjük, de meglehetősen ritkán készül.
VálaszTörlésSzépek a fotóid, s már nálad is kész karácsonyi hangulat van!
Köszönöm Gerdi. :)
TörlésBeteszem a karácsonyi süti menübe. Nekem nem volt meg a receptje, de ismertem. Köszi:-)
VálaszTörlés:-))
TörlésMár igazi Karácsonyi képek, igazi Karácsonyi sütivel! Csodás mind! :o)
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti. :)
TörlésDe jó, hogy eszembe juttattad ezt a sütit!:) Nagyon régen nem készítettem már el.
VálaszTörlés(Amit Hankka említett, hogy becsokizzák a tetejét, akkor az kozáksapka már:)
Kedves Roza! Örülök, hogy eszedbe juttattam ezt a sütit. A sok új sütinek köszönhetően nálunk is nagyon régen készült, pedig gyerekkoromban tényleg minden karácsonykor ott volt az ünnepi asztalon. Szép emlékek jutottak róla eszembe, amikor most készítettem... :)
TörlésÉn is ismerem azt a változatot, amelynek csokis a teteje, és az tényleg kozáksapka néven szerepel.
Köszi a receptet, most sütöttem meg, és isteni finom lett! Szerintem senki se várja meg, míg valami ünnep lesz, mert ez megéri, hogy egy évben többször megsüssük. Férjem szerint jobb, mint a raffaello :) Üdv: Írisz
VálaszTörlésKedves Írisz, nagyon örülök, hogy ízlett a sütemény. :)
TörlésÉn 8 tojásból készítem, fele piskóta, másik fele kakaós. Ha csak kókuszba hempergetem, valóban hólabda, ha csokis a teteje, kozáksapka. Mindegyik fajtája kedvenc a családomban.
VálaszTörlésA csokis tetejű inkább nagyobb ünnepekre készül, mert macerásabb. :D
Örülök, hogy Nektek is kedvenc. :) Köszönöm szépen, hogy írtál, gyerek máskor is. :)
TörlésNagyon jó recept de dupla adagot kell sütni mert hamar elfogy.Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésKedves Zsuzsi!
TörlésNagyon örülök, hogy ízlett, szívesen a receptet. Én pedig köszönöm szépen, hogy megírtad.
Kedves Gabi! Koszonet es hala ezert a receptert. Megsutottem, tokeletes lett, pont, mint Anyukam receptje (ami Magyarorszagon van, en pedig nem). Es a helyi karacsonyi sutisuto versenyre ezzel nevezek be, hadd tudjak meg az angolok, hogy van sutemeny a mince pie-on es Christmas puddingon kivul is. ;-) Ha nyertem, ertesitelek!!
VálaszTörlésKedves Gabi! Koszonet es hala a receptert. Megsutottem, pont olyan lett, mint Anyue. A penteki helyi karacsonyi sutisuto versenyen ezzel fogok indulni, hogy megmutassam az angoloknak, mi mit eszunk otthon karacsonykor. :-) Ha nyerek, szolok! ;-) Udvozlettel: Filo
VálaszTörlésKedves Filo!
TörlésNagyon örülök, hogy megsütötted és hogy ennyire ízlett ez a hólabda. Köszönöm szépen, hogy megírtad, és mindenképp írj kérlek, hogy mit értél el vele. Én nagyon drukkolok!
Üdvözlettel:
Gabriella (Gabi)
Kedves Gabi! Mekkora tepsiben kell sütni, mennyi ideig? Nagyon guszta:)
VálaszTörlésBocs, már látom a tepsi méretet:)
VálaszTörlésNagyon szeretem olvasni, nézegetni a receptjeidet, a kis történeteket. Nagyon jól szerkesztett oldal, jól használható leírásokkal, szép fotókkal.
VálaszTörlésKedves Mirabella!
TörlésNagyon aranyos vagy, köszönöm szépen. Örülök, hogy tetszik az oldalam. :) Köszönöm szépen, hogy írtál.
Gyere csak bármikor, szeretettel látlak...
Üdv.:
Gabriella
Megcsináltam, nagyon finom volt! :-) Köszönöm
VálaszTörlésOlyan örömmel olvasom Zsófia. Szívesen a receptet, én pedig köszönöm, hogy írtál nekem.
TörlésSzia ,
VálaszTörlésNagyon tetszenek a receptjeid, különösen a hólabda , megsütném most karácsonyra de vajon helyettesíthetném a lisztet pudingporral, rontana a krém állagán vagy édesmindegy?
Köszi a választ
Katica
Szia Katica!
TörlésÖrülök, hogy tetszenek a receptek. :)
Igen, szerintem helyettesítheted a lisztet pudingporral a krémben, hasonló lesz az állaga.
Jó sütést kívánok, és szép Karácsonyt!
Gabriella
Szia! Örülök, hogy rátaláltam az oldaladon a hólabdára! Gyerekkoromban nagymamám is sokszor készítette (én segítettem kenegetni)! Az a kérdésem, hogy szerinted lehetséges, hogy a krémbe nem tett tejet és lisztet, se pudingot? Én úgy emlékszem, hogy csak a rummal ízesített cukros vajat kentük bele és rá!
VálaszTörlésElőre is köszi a választ!
Üdv.: Kriszta
Szia Kriszta!
TörlésIgen, létezik olyan hólabda recept is, hogy rumos-vajas a krém. De nálunk Anyukám mindig ezzel a főzött krémmel készítette.
Örülök, hogy itt vagy, kellemes nézelődést kívánok neked itt a blogon!
Üdv. Gabriella
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésNagyon finom lett! Köszönöm!!!
Barbara
Kedves Barbara!
TörlésNagyon szívesen, örülök, hogy ízlik.
Üdvözlettel: Gabriella
Sziasztok,
VálaszTörlésA maradék piskótából mit csináltok, ami a szaggatás után marad?
Kedves Mónika!
TörlésA maradék piskótából lehet pohárkrémeket készíteni: szép üvegpoharakba egy réteg piskóta, egy réteg krém és így tovább. A krém készülhet bármiből: mascarpone, túró, tejszínhab és gyümölcsökkel is feldobhatjuk.
Jó sütést kívánok!
Ó,dehogy pohárkrém...addigra elfogy!
Törlés