Ciambelli - avagy narancsos pöfeteg

A mai bejegyzésemet és receptemet a Blogkóstoló játékára készítettem, melynek 4. fordulója Chef Vikinél zajlik. A játék sorsolásán nekem Trollanyu jutott, melynek nagyon örültem, mert szinte minden napos vagyok nála, nagyon sok olyan receptje van, melyekről tudom, hogy a családom ízlését is elnyernék. Nem volt könnyű választanom a finomságok között, mert mindegyiket el szerettem volna készíteni egyszerre. :) De ez lehetetlen, ezért most egyelőre kettőt készítettem el, a többit pedig majd sorban, ahogy időm és energiám engedi + saját receptjeim is vannak még bőven, melyeket fel szeretnék vezetni a blogomra szép sorban. De ne szaladjunk ennyire előre! 
A két kiválasztott sütemény közül ma a Ciambelli-t (narancsos pögeteget) mutatom be. Pár hete elkészítettem a csokis pöfetegemet, mely nagy sikert aratott a családomnál, emiatt úgy gondoltam, hogy a narancsos pöfeteg is fog Nekik tetszeni. Nagyon finom ez a kívül picit ropogós, belül puha narancsos keksz jellegű finomság! ...és azok az illatok sütés közben a konyhában... :)




Hozzávalók: (kb. 25 darabhoz)
- 12,5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
- kb. 23-25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 3 tojás 
- kb. 10 dkg kristálycukor
- fél narancs reszelt héja és leve (nagyobb narancs)
- 1 teáskanál vanília kivonat

+ a forgatáshoz porcukor és kakaóporos porcukor



1. A lisztet a sütőporral összekeverem. A narancsot forró vízben alaposan megmosom és lereszelem a fél narancs héját, kifacsarom a levét.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverem (a cukor jól olvadjon el a masszában), majd hozzáadom a narancs héját és levét, a vanília kivonatot, az olvasztott vajat/margarint, és az egészet alaposan összekeverem. Végül hozzáadom a sütőporos lisztet is, összedolgozom. 
(ha picit folyós a tészta - hiszen a narancs mérete és leve változó - akkor adok hozzá még lisztet, de alapvetően egy jó lágy tésztát készítek, úgyis állni fog még a hűtőben) Egy éjszakára a hűtőbe teszem a tésztát folpackba csomagolva.
3. Másnap egyforma gombócokat formálok a tésztából, melyeket meghempergetek porcukorban, esetleg néhány gombócot kakaóporos porcukorban.
4. Sütőpapíros tepsire teszem őket 3 cm-re egymástól, mert nőni fognak, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm. Tovább nem kell sütni, nehogy nagyon kiszáradjanak! (hagyományos sütőben is lehet sütni természetesen)


  

 Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Ez olyan karácsonyi sütike, szerintem idén ki is próbálom ha eljön az ideje :) puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is ki kell próbálnod B.csek Barátnőm, annyira kellemes az illata és aromája... :)
      Én nem nagyon szoktam az ilyen finomságokkal várni a megfelelő időszakot, felőlem lehet akár nyár közepe is, nem zavar, hogy narancsos, most esett jól. Persze ettől függetlenül nem kizárt, hogy a kedvenc ünnepem (karácsony) körül nem készítem el. ;-)
      A karácsony még odébb van, ennek ellenére én most szívesen megenném a zserbót is, a mézes krémest is, a diós-mákos kalácsot is, és minden karácsonyi jellegű süteményt... nem számít nálam az évszak. :)))
      Köszi, hogy benéztél hozzám! Puszillak

      Törlés
    2. Én az illatokról sajnos egy ideje nem tudok nyilatkozni :S Nekem a karácsony jutott eszembe, mikor megláttam, de ettől függetlenül simán megenném most azonnal is :-)

      Törlés
    3. Tudom, tudom, Neked az illatokról hiába írok mostanában a fránya allergiád miatt, sajnos. :( De hátha fogod érezni karácsonykor... :-))

      Törlés
  2. Pont most léptem be a FB-ra, ott láttam, nagyon klasszak lettek:) Örülök, hogy több mindent sikerült választani tőlem, sajnos nekem most erre nem volt időm. Hangulatosak a fotóid:)

    VálaszTörlés
  3. Csodásak, ezzel már én is szemeztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...akkor ne szemezz vele túl sokáig, inkább lépj a tettek mezejére! :))) Köszi, hogy jöttél. :)

      Törlés
  4. Csokisat többször csináltam már,nagyon szeretjük. De ezt is kifogom próbálni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt is ki kell próbálnod, nagyon finooom! :P
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám!

      Törlés
  5. Olyan beleharapni valók, guszták! Tudnék sütögetni Tőled:-)

    VálaszTörlés
  6. Csokisról már hallottam, de erről még nem. Tényleg jó lesz Karácsonyra! Mentem! :o)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó recept! Ha nem előbb, akkor utóbb, de biztos én is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  8. Már a csokis is nagyon tetszett, isteni lehet a narancsos is! :) Gyönyörűek a tányérok! :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépek és guszták lettek:)) Ezt ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  10. Én még a csokis pöfetegig sem jutottam el, erre itt ez a másik finomság! Szép lassan mindegyik sorra kerül:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne várasd Őket sokáig, + a családodat sem ezzel a sok finomságokkal... ;-) (tudom, egyébként is sok finomságot készítesz:))

      Törlés
  11. Nahát, nagyon csodásak lettek a pöfetegek! Én még csak egyszer ettem, hagyományosan kirántva, de ízlett. Így is ki fogom egyszer próbálni!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Roza, hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés
  12. Szia! Szerinted fel lehet cserélni a narancsot citromra? mert én azt valahogy jobban szeretem :)
    Amúgy nagyon guszták! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Szerintem készítheted citrommal is (citromhéj és a leve), ha azt jobban szereted. De azért vigyázz az arányokra, hogy a massza megfelelő állagú legyen a "folyadéktól", de leírtam a receptbe, hogy ha nagyon híg, akkor pici lisztet adhatunk hozzá, ha nem elég jó az állaga, akkor plusz pici olvasztott margarint. Végül is attól függ, mekkora citromból készíted. :) Lényeg, hogy nyugodtan lehet citrommal. Ja és ne feledd 1 éjszakára a hűtőbe tenni és másnap sütni, mert úgy sokkal könnyebben tudod formázni majd, ha megdermed, és úgy lesz igazi repedezett pöfeteg sütés közben! :) Köszi, hogy benéztél, gyere máskor is! :)

      Törlés
  13. Köszi a tanácsokat :) a csokis pöfeteget már megsütöttem egyik nap :) és mindenkinek nagyon ízlett :) Nagyon jó az oldal :))

    VálaszTörlés
  14. Megsütöttem ma délelőtt és nagyon örülök neki mert illatos, finom sütemény.Meg fogom próbálni gyömbérrel is, kíváncsi vagyok milyen íze lesz. Narancsosan valami isteni az illata és az íze.Köszönöm a receptet !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi, nagyon szívesen a receptet, örülök, hogy ennyire ízlett. Köszönöm szépen, hogy megírtad. Gyere máskor is! :)

      Törlés
  15. szia! Megcsináltam a tésztát és egy sűrű kevert tésztára hasonlít. Nem gyúrható az állaga. Most rakom be a hűtőszekrénybe, attól formázható lesz az állaga? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen, ilyen a tésztája, amilyennek írod, nem gyúrható. A hűtőben éjszaka dermed, így ma reggel vizes kézzel már tudsz kis gömböket formázni, majd hempergetni a porcukorban és sütni.

      Törlés
  16. Szia Gabi !
    sütőpor helyett müködik szódabikarbónával is ?

    köszönöm válaszod : Judit

    VálaszTörlés
  17. Gabriella! Mekkora nagyságú gombócokat formázok belőlük? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zita!
      Kb. diónagyságúakat szoktam formázni a tésztából.
      Jó sütést! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban