Ciambelli - avagy narancsos pöfeteg
A mai bejegyzésemet és receptemet a Blogkóstoló játékára készítettem, melynek 4. fordulója Chef Vikinél zajlik. A játék sorsolásán nekem Trollanyu jutott, melynek nagyon örültem, mert szinte minden napos vagyok nála, nagyon sok olyan receptje van, melyekről tudom, hogy a családom ízlését is elnyernék. Nem volt könnyű választanom a finomságok között, mert mindegyiket el szerettem volna készíteni egyszerre. :) De ez lehetetlen, ezért most egyelőre kettőt készítettem el, a többit pedig majd sorban, ahogy időm és energiám engedi + saját receptjeim is vannak még bőven, melyeket fel szeretnék vezetni a blogomra szép sorban. De ne szaladjunk ennyire előre!
A két kiválasztott sütemény közül ma a Ciambelli-t (narancsos pögeteget) mutatom be. Pár hete elkészítettem a csokis pöfetegemet, mely nagy sikert aratott a családomnál, emiatt úgy gondoltam, hogy a narancsos pöfeteg is fog Nekik tetszeni. Nagyon finom ez a kívül picit ropogós, belül puha narancsos keksz jellegű finomság! ...és azok az illatok sütés közben a konyhában... :)
Hozzávalók: (kb. 25 darabhoz)
- 12,5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
- kb. 23-25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 3 tojás
- kb. 10 dkg kristálycukor
- fél narancs reszelt héja és leve (nagyobb narancs)
- 1 teáskanál vanília kivonat
+ a forgatáshoz porcukor és kakaóporos porcukor
1. A lisztet a sütőporral összekeverem. A narancsot forró vízben alaposan megmosom és lereszelem a fél narancs héját, kifacsarom a levét.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverem (a cukor jól olvadjon el a masszában), majd hozzáadom a narancs héját és levét, a vanília kivonatot, az olvasztott vajat/margarint, és az egészet alaposan összekeverem. Végül hozzáadom a sütőporos lisztet is, összedolgozom.
(ha picit folyós a tészta - hiszen a narancs mérete és leve változó - akkor adok hozzá még lisztet, de alapvetően egy jó lágy tésztát készítek, úgyis állni fog még a hűtőben) Egy éjszakára a hűtőbe teszem a tésztát folpackba csomagolva.
3. Másnap egyforma gombócokat formálok a tésztából, melyeket meghempergetek porcukorban, esetleg néhány gombócot kakaóporos porcukorban.
4. Sütőpapíros tepsire teszem őket 3 cm-re egymástól, mert nőni fognak, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm. Tovább nem kell sütni, nehogy nagyon kiszáradjanak! (hagyományos sütőben is lehet sütni természetesen)
Jó étvágyat!
Ez olyan karácsonyi sütike, szerintem idén ki is próbálom ha eljön az ideje :) puszik! B.csek
VálaszTörlésSzerintem is ki kell próbálnod B.csek Barátnőm, annyira kellemes az illata és aromája... :)
TörlésÉn nem nagyon szoktam az ilyen finomságokkal várni a megfelelő időszakot, felőlem lehet akár nyár közepe is, nem zavar, hogy narancsos, most esett jól. Persze ettől függetlenül nem kizárt, hogy a kedvenc ünnepem (karácsony) körül nem készítem el. ;-)
A karácsony még odébb van, ennek ellenére én most szívesen megenném a zserbót is, a mézes krémest is, a diós-mákos kalácsot is, és minden karácsonyi jellegű süteményt... nem számít nálam az évszak. :)))
Köszi, hogy benéztél hozzám! Puszillak
Én az illatokról sajnos egy ideje nem tudok nyilatkozni :S Nekem a karácsony jutott eszembe, mikor megláttam, de ettől függetlenül simán megenném most azonnal is :-)
TörlésTudom, tudom, Neked az illatokról hiába írok mostanában a fránya allergiád miatt, sajnos. :( De hátha fogod érezni karácsonykor... :-))
TörlésPont most léptem be a FB-ra, ott láttam, nagyon klasszak lettek:) Örülök, hogy több mindent sikerült választani tőlem, sajnos nekem most erre nem volt időm. Hangulatosak a fotóid:)
VálaszTörlésKedves Trollanyu, köszönöm szépen!!! :))
TörlésCsodásak, ezzel már én is szemeztem.
VálaszTörlés...akkor ne szemezz vele túl sokáig, inkább lépj a tettek mezejére! :))) Köszi, hogy jöttél. :)
TörlésCsokisat többször csináltam már,nagyon szeretjük. De ezt is kifogom próbálni:))
VálaszTörlésIgen, ezt is ki kell próbálnod, nagyon finooom! :P
TörlésKöszönöm, hogy benéztél hozzám!
Olyan beleharapni valók, guszták! Tudnék sütögetni Tőled:-)
VálaszTörlésKöszönöm, kedves vagy. :))
TörlésNagyon tetszik:))
VálaszTörlésCsokisról már hallottam, de erről még nem. Tényleg jó lesz Karácsonyra! Mentem! :o)
VálaszTörlésÉrdemes menteni Kriszti. :)))
TörlésNagyon jó recept! Ha nem előbb, akkor utóbb, de biztos én is kipróbálom!
VálaszTörlésMár a csokis is nagyon tetszett, isteni lehet a narancsos is! :) Gyönyörűek a tányérok! :)
VálaszTörlésAranyos vagy Hankka, köszi. :))
TörlésNagyon szépek és guszták lettek:)) Ezt ki fogom próbálni!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Janka. :)
TörlésÉn még a csokis pöfetegig sem jutottam el, erre itt ez a másik finomság! Szép lassan mindegyik sorra kerül:-)
VálaszTörlésNe várasd Őket sokáig, + a családodat sem ezzel a sok finomságokkal... ;-) (tudom, egyébként is sok finomságot készítesz:))
TörlésNahát, nagyon csodásak lettek a pöfetegek! Én még csak egyszer ettem, hagyományosan kirántva, de ízlett. Így is ki fogom egyszer próbálni!:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Roza, hogy benéztél hozzám. :)
TörlésSzia! Szerinted fel lehet cserélni a narancsot citromra? mert én azt valahogy jobban szeretem :)
VálaszTörlésAmúgy nagyon guszták! :)
Szia! Szerintem készítheted citrommal is (citromhéj és a leve), ha azt jobban szereted. De azért vigyázz az arányokra, hogy a massza megfelelő állagú legyen a "folyadéktól", de leírtam a receptbe, hogy ha nagyon híg, akkor pici lisztet adhatunk hozzá, ha nem elég jó az állaga, akkor plusz pici olvasztott margarint. Végül is attól függ, mekkora citromból készíted. :) Lényeg, hogy nyugodtan lehet citrommal. Ja és ne feledd 1 éjszakára a hűtőbe tenni és másnap sütni, mert úgy sokkal könnyebben tudod formázni majd, ha megdermed, és úgy lesz igazi repedezett pöfeteg sütés közben! :) Köszi, hogy benéztél, gyere máskor is! :)
TörlésKöszi a tanácsokat :) a csokis pöfeteget már megsütöttem egyik nap :) és mindenkinek nagyon ízlett :) Nagyon jó az oldal :))
VálaszTörlésMegsütöttem ma délelőtt és nagyon örülök neki mert illatos, finom sütemény.Meg fogom próbálni gyömbérrel is, kíváncsi vagyok milyen íze lesz. Narancsosan valami isteni az illata és az íze.Köszönöm a receptet !
VálaszTörlésKedves Zsuzsi, nagyon szívesen a receptet, örülök, hogy ennyire ízlett. Köszönöm szépen, hogy megírtad. Gyere máskor is! :)
Törlésszia! Megcsináltam a tésztát és egy sűrű kevert tésztára hasonlít. Nem gyúrható az állaga. Most rakom be a hűtőszekrénybe, attól formázható lesz az állaga? Köszi
VálaszTörlésSzia!
TörlésIgen, ilyen a tésztája, amilyennek írod, nem gyúrható. A hűtőben éjszaka dermed, így ma reggel vizes kézzel már tudsz kis gömböket formázni, majd hempergetni a porcukorban és sütni.
Szia Gabi !
VálaszTörléssütőpor helyett müködik szódabikarbónával is ?
köszönöm válaszod : Judit
Gabriella! Mekkora nagyságú gombócokat formázok belőlük? Köszönöm
VálaszTörlésSzia Zita!
TörlésKb. diónagyságúakat szoktam formázni a tésztából.
Jó sütést! :)