Csokoládékrémes rolád
Puha piskóta tészta, melynek érdekessége, hogy nem liszttel, hanem csokoládé pudingporral készül - a töltelék pedig nem túl édes, habkönnyű csokoládékrém. A vasárnapi ebéd tökéletes befejezése lehet ez a sütemény, de egy ünnepi asztalon is nagyon jól mutat.
A családom egyik nagy kedvence!
Hozzávalók a tésztához:
kb. 30x35 cm-es tepsihez
3 nagyobb tojás
10 dkg cukor
2 csomag 48 grammos csokoládéízű pudingpor
fél cs. sütőpor
2-3 evőkanál langyos víz
A krémhez:
10 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
4-5 dkg kókuszreszelék
1 csomag csokoládéízű pudingpor
3 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
- A tojásokat szétválasztjuk: a sárgáját habosra keverjük a cukor felével, majd adunk hozzá 2-3 evőkanál vizet - attól függően, hogy mennyire érezzük sűrűnek a masszát. A fehérjét is kissé felverjük, hozzáadjuk a cukor másik felét és kemény habbá verjük. A tojássárgás masszába beleszitáljuk a pudingpor és sütőpor keverékét, simára keverjük. Végül belekeverjük a tojásfehérje habnak először csak az 1/3-át - ezzel lazítjuk fel a masszát, majd hozzákevejük a többi felvert tojásfehérjét is, de ezt már óvatosabban, hogy ne törjön össze a hab.
- A masszát vajazott/lisztezett vagy sütőpapíros tepsibe egyengetjük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 8-9 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát! De nem süssük túl, vigyázzunk, mert ha kiszárad, nem lehet feltekerni!
- Amiko megsült, tiszta konyharuhára borítjuk, ezzel együtt feltekerjük, így hagyjuk teljesen kihűlni.
- A krémhez: a pudingport pici tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet és a 2 evőkanál kristálycukrot és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hideg vízre állítva, kevergetve teljesen kihűtjük. (Nem muszáj hideg vízbe tenni a lábast, lehet csak kevergetve hűteni is, de hideg vízben gyorsabban hűl.)
- A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, langyosra hűtjük, közben a vajat habosra keverjük a porcukorral.
- A kihűlt pudingot összekeverjük a vajas krémmel, a langyosra hűlt csokoládéval és a kókuszreszelékkel.
- Kitekerjük a piskótát a konyharuhából, megkenjük a krém kb. háromnegyedével, majd újból feltekerjük óvatosan, és kívülről is körbekenjük a maradék krémmel. A tetejét meghintjük kókuszreszelékkel.
- Hűtőbe tesszük dermedni legalább 1 órát, hogy szépen lehessen szeletelni.
Jó étvágyat!
Imádom az ilyen feltekert süteményeket, minden ízesítés jöhet, ez a csokis-kókuszos kombináció pedig kifejezetten jöhet:) És a fényképeid...egyszerűen gyönyörűek!
VálaszTörlésKöszi, aranyos vagy, örülök, hogy tetszenek a fotóim. :)
TörlésNagyon finom lehet:))
VálaszTörlésÜhüm, nagyon fincsi volt. :) Köszi Mónika.
TörlésHu ezt most szívesen megenném ebbe a borongós időben :) Nagyon jól néz ki :)
VálaszTörlésKöszi Évi. Szívesen adnék, ha a közelben laknál... :D
TörlésDe jó Neked, még mindig vannak tulipánjaid? Szépek! Egy szelet süti kíséretében teleportálhatna egy ilyen szép piros tulipán is mellém.
VálaszTörlésOké, teleportálom... :D :D
TörlésAha, még mindig vannak tulipánjaim, rengeteg van az udvaron nálunk is, és Anyukáméknál is. Az egyik korai tulipán, a másik később nyílik, melyik milyen fajta. De a színes törpe tulipánok még most kezdenek majd nyílni, szóval még jövök tulipáncsokorral. :D
Örülök, hogy benéztél.
Nagyon finom lehet és nagyon szép! Érdekes hogy a tésztájában semmi liszt nincs?
VálaszTörlésIgen, a lisztet a két csomag pudingpor helyettesíti, de semmi különbség nincs az ízében, szerintem az állagában sem. Nagyon laza, puha, könnyű a tésztája, próbáld ki Éva. :)
TörlésNagyon tetszik ez a desszert, küldhetnél kóstolót...:)
VálaszTörlésKüldök. :D
TörlésGyönyörű lett a roládod, úgy mint a tulipánok és a tányér is....
VálaszTörlésVan még? :) Csupacsoki süti, kókusszal feldobva biztosan nagyon fincsi a krémje, nem is csodálom, hogy ennyire ízlett! :)
VálaszTörlés:D
TörlésOh! Ez maga a csoda! ilyet keresek régen,már mentem is a receptet. Puszi érte!!! :-))
VálaszTörlésAkkor örülök, hogy rátaláltál erre a receptre! Puszi neked is. :)
Törlés