Egyszerű mákos kalács
Férjem nagy kedvence, emiatt nálunk nem csak Karácsonykor van terítéken a mákos kalács, hanem az év bármelyik napján. Szeretjük ennek a kalácsnak a tésztáját, mert nagyon finom és másnap is puha marad.
Hozzávalók a tésztához:
egy kisebb kalács lesz ebből a mennyiségből, ha többet szeretnénk, akkor lehet a dupláját venni
30 dkg liszt
1,5 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
1 evőkanál cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojássárgája
csipet só
1,5 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
pici tej
4-5 evőkanál cukor (a máktól és ízléstől is függ)
A tetejére:
1 felvert tojás (vagy 1 tojássárgája)
Elkészítés:
1. A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe teszem dagasztás programra. Amikor kész a gép a dagasztással, akkor kiveszem a tésztát egy kelesztőtálba és duplájára kelesztem. Addig elkészítem a tölteléket, melynek hozzávalóit összekeverem pici tejjel, hogy ne hulljon szét - a tej tényleg ne legyen túl sok, ne legyen egybefüggő massza.
2. Ha megkelt a tészta, akkor enyhén lisztezett táblán kinyújtom téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra.
3. Egyenletesen lekenem a töltelékkel és szorosan feltekerem. (ahol összeér a tészta, azt a részt teszem alulra, hogy sütés közben ne nyíljon szét)
4. Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe teszem, néhol megszurkálom a tésztát villával, hogy a gőz tudjon távozni sütés közben és ne repedezzen meg sehol. Még kb. 15 percig kelesztem.
5. Lekenem a tetejét tojássárgájával (egész tojással is lehet felverve), és előmelegített légkeveréses sütőben megsütöm kb. 20 perc alatt 180 fokon. (sima sütőben a sütési idő hosszabb lesz)
Jó étvágyat!
Gabriella köszönöm a díjat, majd megpróbálok valamit írni, de nem ígérem hogy ma vagy holnap :)
VálaszTörlésA mákos kalácsod nagyon jól néz ki, a terítőd pedig nagyon szép!
Köszönöm szépen! A terítőt keresztanyám hímezte nekem nagyon régen... Néha-néha szeretem feltenni az étkezőasztalra, hiszen ajándékba kaptam. :))
TörlésJajj Gabriella, én csak félszemmel merek odapislogni, de látom, hogy csodás a mákoskalácsod!:)
VálaszTörlésKöszönöm Roza! Szerencsére most volt idő kivárni, hogy teljesen kihűljön, így a szeletés is elég szépre sikerült. Néha bizony, nem győzzük kivárni, amíg kihűl, még túl puha és meleg, olyankor bizony nem nagyon lehet szépen szeletelni. De ezzel most Én is meg vagyok elégedve! ;-)))
TörlésNagyon guszta lett a süteményed! Férjed biztos fog örülni hogy ilyen figyelmes felesége van!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, aranyos vagy! Igen, a férjem tényleg nagyon örült a mákos kalácsnak, mert annyira, de annyira szereti... :)
TörlésJó dolga van a férjednek! :)
VálaszTörlés:-)))
TörlésDe jó...:) Ismét finomat készítettél!
VálaszTörlésKöszönöm Lilla, kedves vagy! Örülök, hogy benéztél! :)
TörlésHmmm... fincsi mákos kalács! Én nem szoktam sütni mákosat, ugyanis rajtam kívül senki sem eszi meg. De másfélét elég gyakran.
VálaszTörlésNálunk pedig a férjem szereti jobban, mint Én. De Én is megeszem szívesen, bár a diós kalácsot jobban szeretem, de a mákosnak sem tudok ellenállni... ;-)
TörlésGabi! Egy valami nem világos. A tojássárgája ugye csak a tetejére kell, a tésztába nem? Andi
VálaszTörlésSzia Andi! Egy tojássárgája kell a tésztába is, + 1 felvert tojás a tetejét lekenni. Jó sütést kívánok, és szép Karácsonyt! :)
Törlésmost jarok eloszor az oldalon, bevallom, nagyon tetszik, es ugy dontottem az unnepi asztalra kiprobalom a receptjeidet. meggyoztel... koszonom
VálaszTörlésKöszönöm szépen, ez nagyon megtisztelő.
TörlésKöszönet a receptért, már elsőre is kitűnőre sikerült, nem csak finom, de rendkívül tetszetős is lett, érdemes dupla adaggal dolgozni, ünnepre is ajánlom akár dióval, gesztenyével töltve is. További jó sütögetést!
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon szívesen a receptet. Örülök, hogy ennyire ízlett.
TörlésNagyon könnyű volt elkészíteni, bár a mák töltelék nekem nem volt elég édes, de a férjem így is imádta. Köszönöm!
VálaszTörlésZsuzska
Kedves Zsuzska!
TörlésNagyon örülök, hogy megsütötted ezt a kalácsot és ízlett. :) Köszönöm, hogy megírtad.
Igen, a családom nem szereti a süteményeket túl édesen... de persze a máktól is függ, hogy melyikhez mennyi cukor kell...
Azóta többször megsütöttem, és első alkalommal tényleg a mákkal lehetett valami, mert máskor elég volt a cukor.
TörlésSajnos elég ritkán sütök meg valamit többször, mert imádok újakat kipróbálni. Most is legalább öt receptet néztem ki nálad és felsorolni is nehéz melyek lettek a kedvenceim pl. hókifli, boci szelet, tojásfehérjés sütemény- ezt majdnem egyedül megettem!
Köszönöm a sok pontos receptet és a fotókat sokat segítenek!
Zsuzska
Szívesen, örülök, hogy ennyire szereted a receptjeimet. :)
TörlésTovábbi kellemes időtöltést kívánok itt nálam és jó sütögetést!
Üdv.
Gabriella
Mai napi választásom ez a kalács volt. Nagyon finomra sikerült, mondjuk nekem hatalmasra megkelt, így csak a nagy gáztepsiben fért el keresztben. :D De semmi gond, nem fog ránk száradni. :)) A tésztája tényleg isteni, azon gondolkodtam, hogy legközelebb kipróbálom fonott kalács tésztának jóóó sok mazsolával. (azt most is raktam a tésztájába, nagyon fincsi lett)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet! Nem az első és nem is utolsó volt, amit megsütöttem innen. :)
Üdvözlettel: Reni
Kedves Reni, boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik. Szívesen a receptet, én pedig köszönöm, hogy írtál.
TörlésTovábbi jó időtöltést kívánok neked itt nálam!
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésImádom a receptjeidet, a párom még annál is inkább az elkészült finomságokat!!!
Érdeklődni szeretnék, hogy szárított élesztőből mennyit javasolnál?
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Erika