Sajtos, sós ünnepi sütemény
Finom, egyszerű, omlós, és csupa sajtos. Ráadásul nagyon jól lehet variálni a formákat a különböző ünnepekre. Most éppen karácsonyi formákkal... :)
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin- 30 dkg reszelt sajt
- 2 dl tejszín
- 1 cs. sütőpor
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- ízlés szerint só
A tetejére:
- 1 tojás- és ízlés szerint olajos magvak, köménymag, mák...
Sütésre várakozva :)
1. A margarint habosra keverem, hozzáadom a tojást, a reszelt sajtot, a tejszínt, sót, és tovább keverem. Végül a sütőporral kevert lisztet belegyúrom. Minimum 2 órára a hűtőszekrénybe teszem.
2. Majd 3 mm vastagra nyújtom, és különféle karácsonyi figura szaggatóval (csillag, hold, fenyő, szív...) kiszaggatom.
3. Tepsibe teszem, tetejét megkenem felvert tojással, és ízlés szerint díszítem (szezámmag, köménymag...).
4. Előmelegített forró sütőben rózsaszínűre sütöm (alsó-felső sütésen 200 fokon kb. 12-15 percig).
Jó étvágyat!
Olyan "ennivalóak". Ha most megsütném nálunk nem érné meg a karácsonyt. Olyan szépek a gömbjeid is, hogy már most karácsonyi hangulatba kerültem tőlük.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, hogy írtál, kedves vagy. :)
TörlésÉrdeklődnék a tejszín édes v főző kell hozzá? Köszi Anett
VálaszTörlésÉn főzőtejszínnel szoktam készíteni Anett ezt a sós sütit.
TörlésMelyik fajta margarint használja hozzá? Köszi Évi
VálaszTörlésKedves Évi!
TörlésMostanában már inkább vajjal készítem. De margarinnal is nagyon finom, ha azzal szeretnéd. Nem használtam egyfajta margarint, mikor milyet.
Jó sütést!
Nagyon jól néznek ki.meddig állnak el estleg fémdobozban?
VálaszTörlésKöszönöm szépen.
TörlésPontosan nem tudom megmondani, mert nálunk maximum csak másnapra marad. De 3-4 napig biztos eltartható.
Jó sütést kívánok!