Csíkos csokis süti - sütés nélkül
Nagyon egyszerű sütés nélküli sütemény, melyet fél óra alatt összeállíthatunk. Szeretem készíteni vasárnapi desszertnek - délelőtt elkészítem, beteszem a hűtőbe puhulni és ebéd után már tálalható (vagy előző este is elkészíthetjük). De nem csak vasárnapi sütiként felel meg, hiszen annyira mutatós, hogy az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A krém nagyon finom, nem túl édes, a kekszek pedig olyan finomra puhulnak, mintha nem is keksz lenne (még azt is meg merem kockáztatni, hogy jobb, mint egy sütőben sütött sütemény). De valószínű, sokan ismeritek ezt a desszertet. Én kb. 10 évvel ezelőtt, úgy 1990. körül találkoztam vele először - Anyukám egyik munkatársától kaptuk a receptet. Azóta nagyon sokszor elkészítettem már. Hozzánk "Sütés nélküli sütemény" névvel köszöntött be (így szerepel a kézzel írott papíron is, amit Anyukám munkatársa írt le). De ez a név annyira általános, emiatt kitaláltam neki a "csíkos-csokis süti" nevet - szerintem találó név. Viszont sokszor hívjuk "Albert kekszesnek" is.
Hozzávalók a krémhez:
0,5 liter tej
15 dkg kristálycukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál liszt
20 dkg vaj (vagy margarin)
1 csomag csokoládé ízű pudingpor (főzős)
+ 3 kis csomag Albert keksz
és a hempergetéshez kb. 10 dkg kókuszreszelék
MÁR K É T S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M IS MEGJELENT!
Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A vajat (margarint) megolvasztjuk, majd beleöntjük egy lábasba, hozzákeverjük a cukrot, majd a kakaópor és a lisztet, simára keverjük (de még nem a tűzhelyen). Kis tejben simára keverjük a pudingport, majd hozzáöntjük a többi tejet is és az egészet simára keverjük a vajas-cukros-lisztes keverékkel. Ezután az egészet sűrű krémmé főzzük.
- A kekszek közé krémet kenünk (először pár kekszet egymásra rakosgatva kenek meg, majd elborítom és úgy krémezem tovább, egyenként ragasztgatom a többihez). A maradék krémmel kívül is körbekenjük a rudat, majd meghempergetjük kókuszreszelékben.
- Fóliába csomagoljuk és 3-4 órára a hűtőbe tesszük, hogy a keksz jól átpuhuljon.
- Tálaláskor ferdén szeleteljük, hogy szép csíkos legyen.
Munkafolyamatok
Jó étvágyat!
Csokis-csíkos! Jól kitaláltad! :))
VálaszTörlésTényleg nincs benne kávé!
Jól néz ki, így kókuszreszelékbe forgatva!
Marcsis, köszi. Ez a név jutott eszembe róla hirtelen, amikor tettem fel a blogra. :) Egyébként, mint ahogy írtam a bejegyzésem elején "sütés nélküli sütemény" néven volt nyilvántartva nálunk, de az olyan egyszerűen hangzik, ráadásul rengeteg más süteményt is hívhatunk sütés nélkülinek. :)
TörlésÉn zebra kekszként ismerem.
VálaszTörlésTovábbfejlesztésként kétféle krémmel is szoktam csinálni (pl. puncs és csoki), amitől nagyon szép és finom, viszont akkor már se nem zebra, sem nem csíkos csokis :-)
De klassz a zebra név is, én eddig ezt nem hallottam erről a sütiről. :) Nagyon jó ötlet a kétféle krém is, tetszik az ötlet > csak akkor másik nevet kell találni neki. :-))
TörlésKöszönöm szépen Syliva, hogy benéztél hozzám és hagytál megjegyzést, örültem. Gyere máskor is! :-)
Nagyon jól néz ki, tetszik a kókuszos újítás. Én Albertkekszes nek nevezem, meg így is ismerem :)
TörlésEgyszerű, finom és gyorsan elkészült. Másnap gyorsan el is fogyott, mert nagyon finom!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ennyire ízlett. Köszönöm, hogy megírtad. :)
TörlésNagyon egyszerű, gyorsan kész lett. És gyorsan el is fogyott, olyan finom. Én kipróbálom darált kekszbe forgatva is.
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett Moncsi. Köszi, hogy írtál. :))
TörlésSzia! Nagyon tetszik ez a recept! 3 csomag kekszből, mekkora adag lesz? Mondjuk hány ilyen rúd jön ki belőle? Köszi Éva
VálaszTörlésSzia Éva!
TörlésÖrülök, hogy tetszik. 1 db ilyen nagy rúd lesz belőle + még egy kisebb. De csinálhatod két egyformára is, két kb. 30 cm-es rudat.
Lényeg, hogy a sütit csak ajánlani tudom, mert nagyon finom.
Üdv.:
Gabriella
a 3 csomag keksz, az a kicsi méretű? mert van az óriás is... ha jól emlékszem...
VálaszTörlésesetleg súlyban be tudnánk lőni ennek mennyiségét? köszönöm!
Szia Noémi!
Törlés3 kis csomag Albert keksszel szoktam készíteni... Azt most sajnos nem tudom, hogy egy kis csomag hány grammos - legközelebb megnézem mindenképp, és beírom a recepthez.
A 3 kis csomag kekszből 2 közepes rudat szoktam összeállítani (azért nem szoktam hosszabb rudat készíteni, mert ez így még kezelhető, könnyen össze lehet ragasztani a krémmel, nem esik szét a kókuszforgatás közben és ilyesmi).
köszönöm szépen!!!!!!
TörlésSziasztok ! Kis keksz vagy nagy keksz mind1,nagyin finom ez a sütemény:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik, köszönöm. :)
TörlésMi is imádjuk!!!Nálunk Darázsderék a neve :)
VálaszTörlésDarázsderék... de jó, ezt a nevet még nem hallottam ennek a süteménynek. :)
TörlésKedves Gabriella ! Elkeszitettem ezt a nagyon fincsi sutit ,ami nagyon de nagyon izlett a csaladnak es a barataimnak is ajanlottam a receptedet ! Koszonjuk es tovabbi sok sikert ! Molnarne Hajni
VálaszTörlésKedves Hajni! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett. Köszönöm szépen, hogy megírtad.
TörlésÉn szoktam egy kis rumot is hozzáadni, nagyon megbolondítja... :D
VálaszTörlésJó ötlet valóban. De mivel a kisfiam is imádja ezt a desszertet, én egyelőre kihagyom belőle. Viszont majd egyszer kipróbálom úgy is...
TörlésÉn ezt "Zebra süti" néven ismerem.
VálaszTörlésMostanában hallottam én is ezt a nevet ennek a sütinek... De hozzánk anno "sütés nélküli süteményként" érkezett a recept.
TörlésKedves Gabi! Idetévedtem, és hálás vagyok az ötletért is, meg a fotóért is.
VálaszTörlésLelkemnek kedves minden, amit szívvel-lélekkel készítenek, és ez a kézírás még több kedvet ad az alkotáshoz.
Ki fogom próbálni, mert annyira egyszerűen praktikus. Köszi és további édes pillanatokat kívánok! Erzsi
Kedves Erzsi!
TörlésKöszönöm szépen, amiket írsz, jól esik olvasni. ...és szívesen a receptet. Nagyon fog ízleni ez a kis desszert, majd meglátod, és tényleg olyan egyszerű elkészíteni.
Üdv.:
Gabriella
De szetettem...
VálaszTörlésÉn is... :)
TörlésNagyon jó kis süti! A krémje isteni finom, akár tortába is tölthető!!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik Zita.
TörlésÉn Szutykos Peti néven ismerem.
VálaszTörlésNagyon finom egyébként! :)
Csak Albert kekszbol jo csinalni,haztartasi keksz nem jo hozza?
VálaszTörlésMi zebra tésztának ismerjük :)
VálaszTörlésNàlunk Albert keksz a neve �� Mi is nagyon szeretjük
VálaszTörlésNàlunk Albert keksz a neve 😊 Mi is nagyon szeretjük
VálaszTörlésÉn csokoládés roládként ismerem.Annyi külömbséggel hogy én nem hempergetem kókuszba,helyette mikor felszeletelem tejszínhabot nyomok rá.Nagyon finom!
VálaszTörlésÉn csak azt nem értem, hogy ha egymás után ragasztjuk a kekszeket, szeletelésnél, hogy jön ki ez a csikozás 🤣 sehogy
VálaszTörlésFerdén vágod és kijön a csíkozás... :)
TörlésAlbert kekszet nem kapok sehol, miből ajánlatos csinálni akkor?
VálaszTörlés