Sajtos tejfölös pogácsa

Ebben az évben már másodszor készül, ez jelzi, hogy érdemes megosztani az oldalon - nem túlzás azt állítani, hogy ez lett az aktuális kedvenc. A teteje sajtosan ropogós, belül pedig aznap fogyasztva omlósan foszlós, másnap omlós. A tésztája is tartalmaz sajtot, ettől különösen finom!



Hozzávalók:

4,5 cm-es átmérőjű szaggatóval kb. 45 darabhoz

50 dkg finomliszt átszitálva

3 dkg friss élesztő

50 ml langyos tej

1 teáskanál kristálycukor

2,5 teáskanál só

15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

15 dkg reszelt trappista sajt

3 tojássárgája 

kb. 160 ml tejföl


A tetejére:

1 kisebb tojás felverve

7-10 dkg reszelt trappista sajt


PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK

és  GYERMEK MINTÁS ÉTKÉSZLETEK

MÉLYEN A TAVALYI ÁR ALATT

megvásárolhatók webáruházunkban az alábbi linken: 👇

Pöttyös Otthon webáruház - https://pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, felfuttatjuk (kb. 10 perc).
  2. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, a reszelt sajtot, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, majd a tejfölt. Jól összedolgozzuk. Egy puha, jól kezelhető tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos! Pici liszt vagy kis tejföl hozzáadásával tudunk korrigálni az állagán. 
  3. Konyharuhával vagy fóliával letakarva duplájára kelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra és egyszer hajtogatjuk. Jobbról háromnegyedig behajtani, erre rá balról, majd fentről le háromnegyedig és lentről rá, így 9 réteget kapunk. 
  5. Az egyszeri hajtogatás után nem kell pihentetni, azonnal kinyújtjuk ujjnyi vastagra (kb. 1,5 cm vastagra) és pogácsa szaggatóval (ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. Minden egyes pogácsát a tenyerünk közé fogva megsodrunk, hogy szép magas legyen.
  6. A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal.
  7. Az előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 15 percig. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Szép aranybarna legyen a teteje.

Sütés előtt



Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban