Sajtos tejfölös pogácsa
Ebben az évben már másodszor készül, ez jelzi, hogy érdemes megosztani az oldalon - nem túlzás azt állítani, hogy ez lett az aktuális kedvenc. A teteje sajtosan ropogós, belül pedig aznap fogyasztva omlósan foszlós, másnap omlós. A tésztája is tartalmaz sajtot, ettől különösen finom!
Hozzávalók:
4,5 cm-es átmérőjű szaggatóval kb. 45 darabhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
3 dkg friss élesztő
50 ml langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
2,5 teáskanál só
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
15 dkg reszelt trappista sajt
3 tojássárgája
kb. 160 ml tejföl
A tetejére:
1 kisebb tojás felverve
7-10 dkg reszelt trappista sajt
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, felfuttatjuk (kb. 10 perc).
- Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, a reszelt sajtot, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, majd a tejfölt. Jól összedolgozzuk. Egy puha, jól kezelhető tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos! Pici liszt vagy kis tejföl hozzáadásával tudunk korrigálni az állagán.
- Konyharuhával vagy fóliával letakarva duplájára kelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra és egyszer hajtogatjuk. Jobbról háromnegyedig behajtani, erre rá balról, majd fentről le háromnegyedig és lentről rá, így 9 réteget kapunk.
- Az egyszeri hajtogatás után nem kell pihentetni, azonnal kinyújtjuk ujjnyi vastagra (kb. 1,5 cm vastagra) és pogácsa szaggatóval (ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. Minden egyes pogácsát a tenyerünk közé fogva megsodrunk, hogy szép magas legyen.
- A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal.
- Az előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 15 percig. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Szép aranybarna legyen a teteje.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése