Somlói torta

A recept leírása hosszúnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű elkészíteni. Én délután 3 órakor kezdtem el készíteni és este 6 órakor már sétáltunk át vele a szüleimhez vacsorára, hogy felköszöntsük Apukámat. (Persze előtte egy gyors fotó készítése a recept megosztáshoz. 😊)

3 féle piskóta, mindhárom puha és laza tésztával, közte vaníliás krém. A lapok rumos-citrusos sziruppal locsolva, a tetején pedig egy kis csokoládéöntet és tejszínhab, mint ahogy a somlói galuskán is. Nagyon finom!

Apukám 83. születésnapjára készítettem ezt a tortát. 💙 Nagyon örült neki. Azt tudni kell, hogy a kora ellenére szellemileg ugyanolyan formában van, mint fiatalon. Szerény, okos, humoros, jól tájékozott, nagyon sokat lehet vele viccelődni, és én a mai napig megbeszélek vele mindent, kikérem mindenben a véleményét - nagyon szeretek vele beszélgetni. Mindenre rögtön van valamilyen frappáns, vicces beszólása, amin jókat lehet nevetni. ...és igazi kis ezermester. Még télen a mínusz fokokban is szinte egész nap kint van az udvaron, mert az élteti, ha egész nap tesz-vesz, mindig talál valami kis munkát magának kint, amíg Anyukám bent a házimunkát végzi. Kora tavasztól késő őszig pedig imádnak kertészkedni. 




Hozzávalók a sárga piskótához:

18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

2 közepes tojás

2 evőkanál víz

6 dkg kristálycukor

7 dkg finomliszt

2 g sütőpor

1 csipet szódabikarbóna


A diós piskótához:

18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

2 közepes tojás

2 evőkanál víz

6 dkg kristálycukor

5 dkg finomliszt

2 dkg darált dió

2 g sütőpor

1 csipet szódabikarbóna


A kakaós piskótához:

18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

2 közepes tojás

2 evőkanál víz

6 dkg kristálycukor

6 dkg finomliszt

1 dkg cukrozatlan kakaópor

2 g sütőpor

1 csipet szódabikarbóna


A sziruphoz:

1,5 dl víz

7 dkg kristálycukor

2 teáskanál rum (vagy aroma)

fél citrom reszelt héja (bio)

fél narancs reszelt héja (bio)

6 dkg mazsola


A vaníliás krémhez:

6 dl tej

7 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

1 tojás


A csokoládé öntethez:

10 dkg étcsokoládé

60 ml víz

2 teáskanál rum (vagy rumaroma)


A díszítéshez és tálaláshoz:

2 dl tejszín

2 dkg porcukor

1 teáskanál darált dió


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu


Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: beleöntjük egy kis lábasba a vizet, a cukrot, hozzáadjuk a reszelt citrushéjakat, a megmosott mazsolát és alaposan összeforraljuk. Félretesszük hűlni.
  2. Egyesével megsütjük a piskótákat: a sárga piskótához az egész tojásokat a cukorral és vízzel habosra keverjük a kézi robotgép legmagasabb fokozatán kb. 4 percig. Majd hozzászitáljuk a liszt + sütőpor + szódabikarbóna keverékét. Ezt már fakanállal óvatosan keverjük össze, ne törjük nagyon a habot. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát csak enyhén vajazzuk ki (csak éppen leheletnyit). A tésztamasszát öntsük a formába, óvatosan egyengessük el, majd előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 15 percig süssük. Végezzünk tűpróbát! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) A megsült piskótát óvatosan lazítsuk meg a formában egy tompa késsel, majd borítsuk ki süteményrácsra, az aljáról húzzuk le a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni! Ha nincs 3 db egyforma 18 cm átmérőjű tortaformánk, akkor a formát mossuk el minden sütés után, majd töröljük szárazra.
  3. A diós piskótát ugyanígy készítjük el: a tojásokat a cukorral, és vízzel habosra keverjük a kézi robotgép legmagasabb fokozatán kb. 4 percig. Majd hozzászitáljuk a liszt + sütőpor + szódabikarbóna keverékét, hozzáadjuk a darált diót is. Ezt már fakanállal óvatosan keverjük össze, ne törjük nagyon a habot. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát csak enyhén vajazzuk ki (csak éppen leheletnyit). A tésztamasszát öntsük a formába, óvatosan egyengessük el, majd előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 15 percig süssük. Végezzünk tűpróbát! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) A megsült piskótát lazítsuk meg egy tompa késsel a forma körül, majd borítsuk ki süteményrácsra, az aljáról húzzuk le a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni! 
  4. A kakaós piskótához a tojásokat a cukorral, és vízzel habosra keverjük a kézi robotgép legmagasabb fokozatán kb. 4 percig. Majd hozzászitáljuk a liszt + kakaópor + sütőpor + szódabikarbóna keverékét. Ezt már fakanállal óvatosan keverjük össze, ne törjük nagyon a habot. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát csak enyhén vajazzuk ki (csak éppen leheletnyit). A tésztamasszát öntsük a formába, óvatosan egyengessük el, majd előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 15 percig süssük. Végezzünk tűpróbát! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) A megsült piskótát lazítsuk meg egy tompa késsel a forma körül, majd borítsuk ki süteményrácsra, az aljáról húzzuk le a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni! 
  5. A vaníliás krémhez a tojást ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. Kikeverjük simára a pudingport a cukorral, tojássárgával, vaníliás cukorral és kb. fél dl hideg tejjel. A többi tejet feltesszük forrni, majd hozzáöntjük a pudingos keveréket. Közepes lángon főzzük, közben habverővel kevergetjük és amikor besűrűsödött, elzárjuk alatt a lángot, és még forrón belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét. Langyosra hűtjük a krémet! (Nem kell teljesen kihűteni, csak langyosra!)
  6. Amikor a krém langyosra hűlt, a piskóták pedig teljesen kihűltek, összeállítjuk a tortát egy tortatálon vagy torta alátéten, amiben eleve tálalni szeretnénk. Alulra tesszük a kakaós piskótát, meglocsoljuk egyenletesen a szirup harmadával - a mazsola felét is kanalazzuk rá, majd egyenletesen megkenjük a vaníliás krém felével. Erre jön a diós piskóta, meglocsoljuk a szirup másik harmadával és tegyük rá a maradék mazsolát. Egyengessük el rajta a krém másik felét. Erre jön a sima piskóta, ezt is meglocsoljuk a maradék sziruppal, de erre már nem kell mazsola! Tegyük be a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a csokiöntetet.
  7. A csokoládéöntethez tegyük fel a vizet forrni a rummal, tegyük bele az összetördelt csokoládét és alacsony lángon addig melegítjük, míg szép selymes, egynemű krémet kapunk. Hagyjuk langyosra hűlni, ne öntsük rögtön a torta tetejére, mert lefolyik róla! Amikor langyosra hűlt, de még folyós egy kicsit, akkor ráöntjük a torta tetejére úgy, hogy itt-ott egy picit lecsorogjon a torta oldalán is. 
  8. A hideg tejszínhabot a porcukorral verjük fel. Egy kis részét csillagcsöves habzsákba töltjük és feldíszítjük a torta tetejét. Pár csipet darált dióval meghintjük.
  9. A maradék tejszínhabot a tortaszeletekhez kínáljuk, tálaljuk.


Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban