Sajtos aprósütemények
Gyorsan elkészíthető, nagyon finom omlósan ropogós vendégváró vagy családi nassolni való. A különböző formák, valamint a sajt, magvak változatossá teszik mind kinézetre, mind elfogyasztás szempontjából. Garantált a sikere. Nálunk legalább is pillanatok alatt elfogyott.
Hozzávalók:
kb. 60 darabhoz
250 g finomliszt vagy rétesliszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
1 csapott teáskanál só
200 g reszelt trappista sajt
150 g szoba-hőmérsékletű vaj
1 evőkanál sertészsír
kb. 50 ml tej
+ a tetejére 1 felvert tojás, 10 dkg reszelt trappista sajt,
lenmag, szezámmag
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
1. 1. A
lisztet keverjük össze a sóval, szódabikarbónával és a reszelt sajttal. Morzsoljuk
el a vajjal és zsírral, végül fokozatosan annyi tejet adjunk hozzá, hogy jó
lágy, de ne ragacsos, könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
2. Az
összegyúrt tésztát három részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra
kb. 4 mm vastagra. A tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt
sajttal és a magvakkal, majd tetszés szerinti rudakra felvágjuk. Sütőpapíros
tepsire sorakoztatjuk.
3. A
másik tésztát kinyújtjuk szintén 4 mm vastagra és kiszúrjuk a perecszaggatóval.
(Ha nincs perecforma, a kinyújtott tésztát vágjuk fel csíkokra, a csíkokat
sodorjuk meg egy kicsit és formázzunk belőlük perecet.) A kis pereceket
sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a felvert tojással,
megszórjuk reszelt sajttal és a magvakkal.
4. A
harmadik tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra, a tetejét berácsozzuk és egy 3 cm
átmérőjű mini pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsibe
sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük a maradék felvert tojással, megszórjuk
reszelt sajttal és a magvakkal.
5. A kis
süteményeket előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel aranybarnára
sütjük. A rudak és perecek sütési ideje kb. 15 perc. A kis pogácsát kb. 17
percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Fázisfotók
Megjegyzések
Megjegyzés küldése