Kefires sajtos kifli - éjszakai kelesztéssel
A kefirtől habkönnyű, pihe-puha ez a tészta, a teteje pedig a sajttól és magvaktól ropogós. Nagyon finom!
Én mindent frissen szeretek készíteni, sütni-főzni, eddig nem szerettem az éjszakai kelesztést, illetve még soha nem is próbáltam, és fagyasztani sem szoktam ételeket, süteményeket. De úgy döntöttem, most kipróbálom éjszaka keleszteni a tésztát. Bár néha simán felkelek hajnal 4-5 óra körül, mert úgy esik jól, ezzel az éjszakai kelesztéses módszerrel viszont aludhatok tovább, mert kevesebb időbe telik elkészíteni, megsütni a fiúknak a reggelit. Amit persze tízóraira is nyugodtan csomagolhatok. Nagyon szeretnek frissen sült péksütemény illatra felébredni. 😊 Persze nem minden reggel készítek ilyesmit, de néha kifejezetten imádok korán reggel ilyesmikkel foglalatoskodni a konyhában.
Hozzávalók:
32 darab kiflihez
70 dkg finomliszt
2 teáskanál só
1,5 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 tojás
300 g kefir
1 dl olaj
A kenéshez:
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
A tetejére:
1 tojássárgája + pár csepp tej keveréke
10 dkg trappista sajt
lenmag, szezámmag
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A langyos tejben simára keverjük a cukrot és a belemorzsolt élesztőt, felfuttatjuk.
- Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elkeverjük benne a kefirt, hozzáadjuk a tojást, olajat, majd a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy, enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk (pici tej vagy pici liszt hozzáadásával tudunk korrigálni a megfelelő állaghoz).
- A kelesztőtálat pici liszttel körbehintjük, belehelyezzük a tésztát, majd a tészta tetejét is meghintjük liszttel és letakarva betesszük a hűtőbe éjszakára.
- Másnap reggel kitesszük a konyhapultra és szoba-hőmérsékleten jó fél óráig állni hagyjuk.
- Fél óra után a tésztát 4 egyforma gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra, megkenjük egyenletesen a vaj felével. Kinyújtjuk a másik gombócot ugyanilyen kör alakúra, a nyújtófa segítségével rátesszük a vajjal megkent körre, és 16 egyforma cikkre szeleteljük. A háromszög cikkeket feltekerjük, kiflit formázunk belőle.
- Ugyanígy járunk el a másik 2 gombóccal is, így a végén 32 db kiflit kapunk, melyeket sütőpapíros tepsire sorakoztatunk - egymástól picit távolabb. 10 percig kelni hagyjuk őket, majd a tetejét megkenjük a tojássárgás tejes keverékkel, meghintjük reszelt sajttal és ízlés szerint magvakkal.
- Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük, míg szép aranysárga, aranybarna lesz. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, de ne süssük túl, inkább maradjon világosabb a tészta!
Nagyon szépek, finom lehet!
VálaszTörlés