Kefires sajtos kifli - éjszakai kelesztéssel

A kefirtől habkönnyű, pihe-puha ez a tészta, a teteje pedig a sajttól és magvaktól ropogós. Nagyon finom!

Én mindent frissen szeretek készíteni, sütni-főzni, eddig nem szerettem az éjszakai kelesztést, illetve még soha nem is próbáltam, és fagyasztani sem szoktam ételeket, süteményeket. De úgy döntöttem, most kipróbálom éjszaka keleszteni a tésztát. Bár néha simán felkelek hajnal 4-5 óra körül, mert úgy esik jól, ezzel az éjszakai kelesztéses módszerrel viszont aludhatok tovább, mert kevesebb időbe telik elkészíteni, megsütni a fiúknak a reggelit. Amit persze tízóraira is nyugodtan csomagolhatok. Nagyon szeretnek frissen sült péksütemény illatra felébredni. 😊 Persze nem minden reggel készítek ilyesmit, de néha kifejezetten imádok korán reggel ilyesmikkel foglalatoskodni a konyhában.



Hozzávalók:

32 darab kiflihez

70 dkg finomliszt

2 teáskanál só

1,5 dl langyos tej

3 dkg friss élesztő

1 teáskanál kristálycukor

1 tojás

300 g kefir

1 dl olaj

 

A kenéshez:

10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

 

A tetejére:

1 tojássárgája + pár csepp tej keveréke

10 dkg trappista sajt

lenmag, szezámmag


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. A langyos tejben simára keverjük a cukrot és a belemorzsolt élesztőt, felfuttatjuk.
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elkeverjük benne a kefirt, hozzáadjuk a tojást, olajat, majd a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy, enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk (pici tej vagy pici liszt hozzáadásával tudunk korrigálni a megfelelő állaghoz).
  3. A kelesztőtálat pici liszttel körbehintjük, belehelyezzük a tésztát, majd a tészta tetejét is meghintjük liszttel és letakarva betesszük a hűtőbe éjszakára.
  4. Másnap reggel kitesszük a konyhapultra és szoba-hőmérsékleten jó fél óráig állni hagyjuk.
  5. Fél óra után a tésztát 4 egyforma gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra, megkenjük egyenletesen a vaj felével. Kinyújtjuk a másik gombócot ugyanilyen kör alakúra, a nyújtófa segítségével rátesszük a vajjal megkent körre, és 16 egyforma cikkre szeleteljük. A háromszög cikkeket feltekerjük, kiflit formázunk belőle.
  6. Ugyanígy járunk el a másik 2 gombóccal is, így a végén 32 db kiflit kapunk, melyeket sütőpapíros tepsire sorakoztatunk - egymástól picit távolabb. 10 percig kelni hagyjuk őket, majd a tetejét megkenjük a tojássárgás tejes keverékkel, meghintjük reszelt sajttal és ízlés szerint magvakkal.
  7. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük, míg szép aranysárga, aranybarna lesz. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, de ne süssük túl, inkább maradjon világosabb a tészta!
Tipp:
Természetesen a tésztát nem kötelező éjszaka keleszteni. Ha azonnal fel szeretnénk használni, akkor 4,5 dkg friss élesztővel készítsük. Bedagasztás után kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt, majd nyújtsuk, vajazzuk, formázzuk a fent leírtak szerint.


Munkafolyamat













Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban