Sütőtökös fahéjas csiga

Annyira finom pihe-puha, habkönnyű süteményt készítettem a sütőtökpüré felhasználásával. Azonnal a családom a kedvence lett! Nem kell megijedni, a sütőtök nem érződik benne, viszont nagyon jó állagot és gyönyörű színt ad a tésztának. Magában fogyasztva is nagyon finom, de ha lekenjük a tetejét egy kis mascarpone krémmel, úgy talán még finomabb! Ki hogy szeretné...

November elején készítettem először, és olyannyira kedvence lett a családomnak, hogy azóta többször is kérték. 😊 




Hozzávalók a tésztához:

18-20 darab csigához:

50 dkg finomliszt

1 csipet só

5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

1 kisebb tojás

8 dkg kristálycukor

3 dkg friss élesztő

kb. 1,8 dl langyos tej

5 evőkanál sütőtök püré

 

A töltelékhez:

9 dkg olvasztott vaj

10 dkg kristálycukor

1 púpos teáskanál őrölt fahéj


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, simára keverjük 1 evőkanál kristálycukorral, felfuttatjuk.
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a többi cukorral, sóval és a sütőtök pürével. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojást és  jó lágy, enyhén ragacsos tésztát dagasztunk. Ha nem megfelelő a tészta állaga, pici liszt vagy kis langyos tej hozzáadásával korrigálunk az állagán. Letakarva duplájára kelesztjük.
  3. A töltelékhez összekeverjük a cukrot és a fahéjat.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztes felületen kinyújtjuk téglalap alakúra 0,5-1 cm vastagra. Lekenjük a megolvasztott vajjal, majd egyenletesen meghintjük a cukros fahéjjal. 
  5. A tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük és felszeleteljük kb. 2 cm széles csigákra.
  6. A csigákat sütőpapíros tepsire tesszük egymás mellé - nem szorosan, de majdnem érjenek össze. Hagyjuk még kelni kb. 10 percig, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 22-25 percig sütjük. Ha a sütés közepe körül nagyon barnul a tészta teteje, alufóliával takarjuk le és így süssük tovább. (A végén tűpróbával ellenőrizhetjük a tésztát, hogy megsült-e.)
Tipp: összekeverhetünk lágy mascarponet porcukorral és pici citromlével - ízlés szerint -, mellyel bevonhatjuk a csigák tetejét. 


Munkafolyamatok









Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban