Sütőtökös fahéjas csiga
Annyira finom pihe-puha, habkönnyű süteményt készítettem a sütőtökpüré felhasználásával. Azonnal a családom a kedvence lett! Nem kell megijedni, a sütőtök nem érződik benne, viszont nagyon jó állagot és gyönyörű színt ad a tésztának. Magában fogyasztva is nagyon finom, de ha lekenjük a tetejét egy kis mascarpone krémmel, úgy talán még finomabb! Ki hogy szeretné...
November elején készítettem először, és olyannyira kedvence lett a családomnak, hogy azóta többször is kérték. 😊
Hozzávalók a tésztához:
18-20 darab csigához:
50 dkg finomliszt
1 csipet só
5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 kisebb tojás
8 dkg kristálycukor
3 dkg friss élesztő
kb. 1,8 dl langyos tej
5 evőkanál sütőtök püré
A töltelékhez:
9 dkg olvasztott vaj
10 dkg kristálycukor
1 púpos teáskanál őrölt fahéj
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, simára keverjük 1 evőkanál kristálycukorral, felfuttatjuk.
- Az átszitált lisztet összekeverjük a többi cukorral, sóval és a sütőtök pürével. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojást és jó lágy, enyhén ragacsos tésztát dagasztunk. Ha nem megfelelő a tészta állaga, pici liszt vagy kis langyos tej hozzáadásával korrigálunk az állagán. Letakarva duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez összekeverjük a cukrot és a fahéjat.
- A megkelt tésztát enyhén lisztes felületen kinyújtjuk téglalap alakúra 0,5-1 cm vastagra. Lekenjük a megolvasztott vajjal, majd egyenletesen meghintjük a cukros fahéjjal.
- A tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük és felszeleteljük kb. 2 cm széles csigákra.
- A csigákat sütőpapíros tepsire tesszük egymás mellé - nem szorosan, de majdnem érjenek össze. Hagyjuk még kelni kb. 10 percig, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 22-25 percig sütjük. Ha a sütés közepe körül nagyon barnul a tészta teteje, alufóliával takarjuk le és így süssük tovább. (A végén tűpróbával ellenőrizhetjük a tésztát, hogy megsült-e.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése