Túrós béles
Egyszerű, nagyon finom, házias ízvilágú sütemény - omlós tésztával és jó sok túrós töltelékkel. Vigyázat! Az elkezdjük enni és nem bírjuk abbahagyni kategóriába tartozik. 😉
Hozzávalók a tésztához:
kb. 27x17 cm-es tepsihez
20 dkg finomliszt
12,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin
5 dkg kristálycukor
1 tojássárgája
1 púpos kávéskanál sütőpor
1 csipet só
esetleg 1 evőkanálnyi tejföl
+ 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
A túrós töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája
2,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
5 dkg mazsola (elhagyható)
2 evőkanál búzadara
fél citrom reszelt héja (kezeletlen)
2 tojásfehérje
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral és a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, és végül annyi tejfölt adunk még hozzá, hogy egy lágy, de nem ragacsos, könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
- Két részre osztjuk, kinyújtjuk mindkettőt tepsi nagyságú téglalapra (kb. 27x17 cm).
- A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héjat, a megmosott/lecsöpögtetett mazsolát, cukrot és végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
- A két kinyújtott tésztalapból az egyiket a nyújtófa segítségével belehelyezzük az enyhén vajazott/lisztezett tepsibe. Megszórjuk a tésztát 1-2 evőkanál zsemlemorzsával, majd elegyengetjük rajta a túrós tölteléket. Erre ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztát.
- Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - amikor a teteje itt-ott már kezd kicsit pirulni, akkor megsült).
- Hagyjuk kihűlni, a tetejét meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése