Túrós béles

Egyszerű, nagyon finom, házias ízvilágú sütemény - omlós tésztával és jó sok túrós töltelékkel. Vigyázat! Az elkezdjük enni és nem bírjuk abbahagyni kategóriába tartozik. 😉 



Hozzávalók a tésztához:

kb. 27x17 cm-es tepsihez

20 dkg finomliszt

12,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin

5 dkg kristálycukor

1 tojássárgája

1 púpos kávéskanál sütőpor

1 csipet só

esetleg 1 evőkanálnyi tejföl

+ 1-2 evőkanál zsemlemorzsa


A túrós töltelékhez:

50 dkg tehéntúró

10 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

1 tojássárgája

2,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

5 dkg mazsola (elhagyható)

2 evőkanál búzadara

fél citrom reszelt héja (kezeletlen)

2 tojásfehérje


Pöttyös Otthon webáruház az alábbi linken:

pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral és a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, és végül annyi tejfölt adunk még hozzá, hogy egy lágy, de nem ragacsos, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 
  2. Két részre osztjuk, kinyújtjuk mindkettőt tepsi nagyságú téglalapra (kb. 27x17 cm). 
  3. A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héjat, a megmosott/lecsöpögtetett mazsolát, cukrot és végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket. 
  4. A két kinyújtott tésztalapból az egyiket a nyújtófa segítségével belehelyezzük az enyhén vajazott/lisztezett tepsibe. Megszórjuk a tésztát 1-2 evőkanál zsemlemorzsával, majd elegyengetjük rajta a túrós tölteléket. Erre ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztát.
  5. Előmelegített 170 fokos  légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - amikor a teteje itt-ott már kezd kicsit pirulni, akkor megsült).
  6. Hagyjuk kihűlni, a tetejét meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban