Lamington szelet

Csak első ránézésre egyforma az ausztrál Lamington szelet és a magyar Kókuszkocka, valójában a két sütemény nem ugyanaz! Tehát a Lamington tésztájának hozzávalóiban ne keressétek a mézet, ugyanis az ausztrálok Lamington szelete nem tartalmaz mézet, sima piskótával vagy vajas piskótával készítik. Illetve az ausztrálok általában kettévágják és megtöltik lekvárral, nálam is így készült. Csokiszószba mártogatás helyett, néha eper- vagy málnaszószba mártogatják és úgy forgatják a kókuszreszelékbe. Most van az eperszezon, majd jön a málnaszezon is, ezáltal kipróbálhatjátok ezeket a verziókat is.

...és hogy a nevéről is ejtsünk pár szót: ez a puha piskótás, csokiszószba mártott, kókuszos süti Queensland kormányzója, Baron Lamington után kapta a nevét.

A sütit még valamikor május 1-je körül sütöttem a családnak, mert kellett egy gyors süti ebéd utánra, és mindenki arra szavazott, hogy ezt készítsem el. Imádtuk! 😊



Hozzávalók a tésztához:

35x25 cm-es tepsihez

8 tojás

18 dkg kristálycukor 

25 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor (12 g)

 

A kakaós mázhoz:

20 dkg vaj

15 dkg kristálycukor

8 evőkanál tej

4-5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

2 evőkanál rum - ha gyerekek is esznek belőle, akkor rumaroma

 

+ ízlés szerint sárgabarack- vagy málna-, esetleg eperlekvár 

+ 10-15 dkg kókuszreszelék

 

A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu   


Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a tepsit enyhén kivajazzuk, meghintjük liszttel.
  2. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet - összekeverjük. A tepsibe egyengetjük a masszát, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!) 
  3. A megsült tésztát süteményrácsra vagy fatáblára borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni! Majd középen vízszintesen kettévágjuk, ezután kb. 4-4,5 cm-es egyenlő kockákra. 
  4. A kis kockákat ízlés szerint megtöltjük lekvárral.
  5. A kakaós mázhoz a hozzávalókat összeforraljuk. Amikor már fortyog, akkor megfelelő. 
  6. A kakaós mázban megforgatjuk a lekvárral töltött kockákat, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben.
  7. Hagyjuk dermedni hűtőben 1 órán keresztül és fogyasztható.

Tipp:

  1. Tapasztalatom szerint a kis kockákat ne kenjük meg túl sok lekvárral, mert akkor teljesen elnyomja a lekvár a kókuszkocka ízét.
  2. Készíthetjük lekvártöltés nélkül is. Ebben az esetben a megsült piskótát elég csak kockákra vágni és megmártani a kakaós mázban, majd a kókuszreszelékben.



Jó étvágyat!    

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban