Oroszkrém torta

Puha piskóta, vaníliás-tejszínes krém, mazsola, narancs - szeretem ezt a tortát! Nem csak megkóstolni és enni (nagyon finom), hanem elkészíteni is, mert nagyon egyszerű és szép. 

A torta alappiskótáját különösen ajánlom figyelmetekbe, mert egy igazán magas torta alap, ami azután sem esik össze, miután kivettük a sütőből. 


MÁR KÉT  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu


 

Hozzávalók a piskótához:

22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

4 közepes tojás

25 dkg porcukor

20 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

8-10 evőkanál víz

 

A krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor

5 dl tej

8 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál vaníliás cukor

1 csomag expressz zselatin fix

3 dl cukrozatlan habtejszín

1 evőkanál rumba áztatott 4-5 dkg mazsola (elhagyható)

 

A díszítéshez:

narancs szeletek

1 marék apró darabokra vágott mogyoró vagy dió

 


 

Elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjéket kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig), és hozzákeverünk  8 evőkanál vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet is hozzászitáljuk. Összekeverés után, ha túl sűrűnek érezzük a tésztamasszát, akkor adunk még hozzá 1-2 kanál vizet. Ezután keverünk hozzá a tojások felvert habjából 2-3 evőkanálnyit – ezt erősen dolgozzuk el benne, fellazítjuk a tésztát, végül adjuk hozzá a maradék habot, de ezt már csak óvatosan forgassuk bele, ne törjük a habot!
  2. A tortaformát kikenjük enyhén vajjal, hintsük meg liszttel, az aljára pedig sütőpapírt tegyünk. A tésztamasszát öntsük a formába és tegyük a hideg sütőbe, melyet 170 fokra állítunk alsó-felső sütéssel, és kb. 55-60 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát! Sütés után lazítsuk meg a piskótát a formában egy tompa késsel, majd borítsuk ki süteményrácsra és teljesen hűtsük ki!
  3. A krémhez 1 dl tejben simára keverjük a pudingport és a kristálycukrot, majd hozzáöntjük a több tejet és közepes lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. A lábast hideg vízre állítjuk, kevergetve kihűtjük a krémet, közben belekeverjük a vaníliás cukrot.
  4. A habtejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a zselatin fixet és összekeverjük a kihűlt pudingporos krémmel. Ha szeretnénk beletenni mazsolát, akkor a krémet ketté vesszük és a felébe keverjük bele a mazsolát, melyet előzőleg jól lecsöpögtetünk a rumtól.
  5. A kihűlt piskótát recés késsel 3 egyenlő vastagságú tortalappá vágjuk. Az alsó lapra kenjük a mazsolás krém felét, erre jön a 2. piskótalap, a mazsolás krém második fele, majd a 3. piskótalap. A sima krémmel körbekenjük a torta oldalát és tetejét is, a maradék krémmel pedig kidíszítjük ízlés szerint. A közepére darabos mogyorót/diót szórunk, narancs szeletekkel díszítjük.
  6. Néhány órára vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

 

 

Jó étvágyat!  

Megjegyzések

  1. Nagyon finom a torta, olyan kis könnyű finomság, amit különösen kedvelek. Viszont nekem a tészta a 24-es formámat teljesen kitöltötte (talán a friss tojás miatt?) és így körbe kenni már nem maradt krém, amit tejszínhabbal pótoltam.
    Nagyon fura volt hideg sütőbe tenni a tortát, de működik.

    VálaszTörlés
  2. Régóta bakancslistás volt, ma a szülinapomra elkészült. Nagyon finom, de nekem nem sikerült olyan szépre, mint a képen lévő. Talán legközelebb, mert azt tuti, hogy még elkészül!
    Zsuzska

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban