Tejfölös gombapörkölt nokedlivel
Egy nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű vacsora a rohanós hétköznapokra. Ráadásul igen laktató is. Valószínű mindenki ismeri, és mindenki elkészítette már, aki szereti a gombát.
A gombaimádók friss gombából szeretik, mint ahogy a férjem is - ebben az esetben kicsivel több ideig tart az elkészítése. A közepesen gombakedvelők, mint például én vagy a két kisfiam, inkább üveges (vagy konzerv) gombából készítve szeretik ezt az ételt. Ráadásul az utóbbi verzió tényleg pillanatok alatt elkészül, mert nem kell tisztítani a gombát, és hamarabb megfő.
Hozzávalók:
1 közepes vagy nagyobb fej vöröshagyma
1 üveg / konzerv gomba (nettó tömeg kb. 230-250 g)
só ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
őrölt csemege paprika ízlés szerint
1 kis doboz tejföl (kb. 200 g)
kevés zsír vagy olaj
4 tojás
1-2 csipet só
liszt
A Pöttyös Otthon webáruház termékei megvásárolhatók az alábbi linkre kattintva:
- A megtisztított/megmosott és apróra vágott hagymát egy lábasban kevés zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, majd fűszerezzük ízlés szerint: só, bors, paprika.
- Beletesszük a lecsöpögtetett gombát és felöntjük egy kevés vízzel - épp csak annyival, ami ellepi. Főzzük, néha megkeverjük. Ha közben szükséges még hozzá víz, önthetünk hozzá egy keveset, majd belekeverjük a tejfölt is, összefőzzük.
- Közben egy közepes fazékban vizet főzünk a nokedlinek.
- A tojásokat 1-2 csipet sóval és annyi liszttel összekeverjük gyors mozdulatokkal csomómentesre, hogy egy nyúlós, ragacsos nokedli tésztát kapjunk. A liszt mennyisége attól függ, hogy ki milyen állagú nokedlit szeret: valaki a lágyabbat szereti, míg mások a keményebb nokedlire esküsznek.
- Ha a víz felforrt, beleszaggatjuk a nokedlit, megfőzzük, majd leszűrjük.
- Ha a gombapörkölt elkészült és a szaftja kellően besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a kifőtt nokedlit és összekeverjük.
Tipp: Mivel a két kisfiaim csak az üveges / konzerv gombát szereti, mi többnyire ebből készítjük, de természetesen friss gombával is lehet készíteni. Friss gombával kicsivel több ideig tart az elkészítése.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése