Kakaós kalács

Ez a puha tésztájú, foszlós kalács, a sütés után krémes állagúvá vált kakaós töltelékkel nem csak a gyerekek kedvence lesz, hanem a felnőtteké is. Én legalább is soha nem tudok neki ellenállni, szeletelem és eszem egyiket a másik után - még akkor is, amikor már úgy érzem, hogy nem bírok többet enni. 😊 Az őszi, téli időszakban kötelező elkészíteni többször is, mert olyan melengető és annyira finom, de én nyár közepén is képes vagyok megsütni a kisfiaimnak, amikor megkívánják. 




Hozzávalók a tésztához:
2 rúdhoz
60 dkg finomliszt átszitálva
1 csomag vaníliás cukor
3 dl langyos tej
2 evőkanál kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 tojás

A kakaós töltelékhez:
kb. 8 dkg lágy vaj
4 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
8 evőkanál porcukor

+ a tetejére 1 felvert tojás


M E G J E L E N T  A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
 



Elkészítés:
  1. A langyos tejben simára keverjük a kristálycukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. A lisztet összekeverjük a vaníliás cukorral, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojás, majd a felfuttatott élesztőt és simára dagasztjuk a tésztát. Jó lágy, enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk! (Pici liszt vagy langyos tej hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem megfelelő.) Letakarva duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát két egyenlő gombóccá alakítjuk.
  4. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra kb. 7-8 mm vastagra, egyenletesen megkenjük 4 dkg vajjal, rászitálunk 2 evőkanál kakaóport, majd 4 evőkanál porcukrot úgy, hogy ellepje a kakaóport. Szorosan feltekerjük, és enyhén vajazott/lisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
  5. A másik tésztagombóccal ugyanígy járunk el: kinyújtjuk, megkenjük a maradék vajjal, rászitáljuk a kakaóport, majd a porcukrot, feltekerjük, és tepsibe tesszük a másik kalács mellé. Hagyhatunk közöttük 2-3 cm távolságot, ha nem szeretnénk, hogy egybe nőjenek/keljenek sütés közben.  
  6. A tepsiben hagyjuk kelni kb. 10 percig, majd a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és egy tiszta fogpiszkálóval megszurkáljuk a tetejüket néhány helyen. 
  7. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20-22 percig sütjük - a teteje szép aranybarna legyen. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)




Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban