Menemen - a török lecsó

Már rengetegszer írtam, hogy kedvenc városom Isztambul - ebből kiindulva éjszakánként tanulgatom a török nyelvet, nagyon érdekel a török kultúra, a hagyományaik és természetesen az ételeik is. Egyre több török ételt készítek itthon a családomnak.
Emellett nagy lecsó rajongó vagyok - olyannyira imádom a lecsót, hogy ha 1 hétig azt kellene ennem reggel, délben, este, akkor sem unnám meg! Ezen belül a hagyományos magyar lecsót kedvelem, ami nálam a vöröshagyma, tv paprika, paradicsom, tojás változatot jelenti. Rizzsel, virslivel, kolbásszal készítve már kevésbé szeretem, de azért úgyis "lecsúszik". 😊 A török lecsó nagyon hasonlít a hagyományos magyar lecsóhoz, annyi különbséggel, hogy ők nem vöröshagymával, hanem fokhagymával készítik, a tv paprika helyett sötétzöld paprikával, ami nem csípős, illetve friss oreganoval ízesítik, valamint a tojást nem keverik össze benne, mint ahogy mi szoktuk, csak a legvégén a tetejére ütik lágy tükörtojásként. Így tunkolják kenyérrel - kézzel. Mivel imádom a fokhagymát és az oreganot, mondanom sem kell, hogy nekem a török lecsó is óriási kedvencem lett! Amióta kipróbáltam, azóta így készítem a lecsót. 




Hozzávalók:
4 személyre
8 nem csípős sötétzöld paprika (esetleg tv paprika)
1-2 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgóolaj)
4 nagyobb paradicsom
3 gerezd fokhagyma
pár levél friss oregano apróra vágva (vagy 1 kávéskanál szárított)
4 tojás
só ízlés szerint


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Csak a webáruházunkban kaphatók az alábbi linkre kattintva:

   
   
Elkészítés:
  1. A paprikát, paradicsomot, fokhagymát megmossuk, megtisztítjuk, majd apróra vágjuk.  
  2. Az olajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, majd alacsonyra vesszük a lángot, beletesszük az apróra vágott paprikát és fedő alatt puhára pároljuk, amíg majdnem felissza a levét. 
  3. Majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és hagyjuk, hadd párolódjon saját levében, szintén alacsony lángon fedő alatt. 
  4. Az apóra vágott fokhagymát csak a vége felé adjuk hozzá, ekkor ízesítjük sóval és oreganoval. 
  5. A tojásokat ráütjük a lecsóra, nem keverjük szét, egészben hagyjuk és csak lágyra sütjük - ekkor már fedő nélkül. 
  6. Friss kenyérrel tálaljuk - a kenyeret használva evőeszközként, tunkolva esszük. Természetesen villával is lehet enni, ha valaki azzal szeretné.
Tipp: A Menemen mindig apróra vágott zöldségekkel készül lassú tűzön sokáig párolódva.






 Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban