Réteges zöldséges karaj - római tálban vagy tepsiben

Elkészítése szerint az egyszerű ételekhez sorolható, elrontani nem nagyon lehet! Azért (is) szeretem, mert a hús és a köret együtt készül. A munka nagy része tulajdonképpen csak a zöldségek tisztítása, hámozása, szeletelése és a hús klopfolása, a többi a sütő dolga. A végeredmény: nagyon ízletes és omlós, szinte szétolvad az ember szájában a hús és a zöldségek is. Családi kedvenc nálunk, és ha kipróbáljátok, szerintem nálatok is az lesz! Vasárnapi ebédként vagy ünnepi vacsoraként is tökéletes. 
A recept saját, egyszer elkészítettük azokból a hozzávalókból, ami itthon volt, nagyon-nagyon megszerettük, azóta így maradt, imádjuk és elég gyakori a hétvégi asztalunkon. 


M E G J E L E N T  A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Hozzávalók:
3 szelet sertéskaraj (1 cm-es vastagságú)
2 óriás sárgarépa (vagy ennek megfelelő mennyiségű kisebbek)
1 óriás fehér répa (vagy ennek megfelelő mennyiségű kisebbek)
2 nagy fej vöröshagyma
3 nagy fej csiperke gomba (lehet más gomba is)
3 nagyobb gerezd fokhagyma
3 közepes burgonya
só ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
pici olaj vagy zsír (liba-, kacsa- vagy sertészsír)
1-2 evőkanál liszt

+ 3 dkg vaj


Elkészítés:
  1. Ha nem tepsiben, hanem natúr római tálban készítjük, akkor azzal kezdjük, hogy az agyag tálat minimum 1 óráig áztassuk hideg vízbe! A tetejét is!
  2. A megtisztított, megmosott zöldségeket (burgonyát, sárga- és fehér répát) hasábokra vágjuk, a vöröshagymát cikkekre, a megmosott, lehámozott gombát szeletekre, a fokhagymacikkeket ketté vágjuk. Félre tesszük őket.
  3. A hús szeleteket vékonyra kiklopfoljuk és kettévágjuk, így kapunk 6 szeletet. (Én zacskóban szoktam klopfolni, ezáltal nem lesz csupa húscafat az egész konyha.) Majd ízlés szerint megsózzuk és megforgatjuk a lisztben.
  4. Egy serpenyőbe teszünk néhány csepp olajat és mindegyik hús mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk (oldalanként kb. 30 másodperc).    
  5. A római tál aljára vagy a tepsi aljára löttyintünk ide-oda pár csepp olajat vagy zsírt és teszünk egy sor zöldséget vegyesen összekeverve, rádobunk ide-oda 2 fokhagyma darabot is, ízlés szerint meghintjük sóval és borssal. Erre teszünk 3 szelet karajt sorban (ezt a sort nem sózzuk, borsozzuk, hiszen a karajt sütés előtt már sóztuk). Ezután ismét jön egy sor zöldség vegyesen 2 fokhagyma darabbal, ezt a sort is sózzuk, borsozzuk. Majd a maradék 3 szelet karaj jön, végül a tetejére tesszük a maradék zöldségeket vegyesen és a 2 darab fokhagymát, melyet szintén sózunk, borsozunk.
  6. A római tálra rátesszük a tetejét szorosan. Ha tepsiben készítjük, akkor lealufóliázzuk szorosan.
  7. Ha natúr római tálban sütjük, akkor hideg! sütőbe tesszük be, melyet bekapcsolunk 220 fokra, majd mikor felmelegedett (kb. fél óra), akkor visszavesszük 180 fok, légkeverésesre (hagyományos sütőben kb. 200 fok) és kb. 1 órán át sütjük. Ha tepsiben vagy egyéb tálban sütjük, akkor előmelegített 180 fokon, légkeverés sütőben süssük első perctől kezdve (hagyományos sütő 200 fok).
  8. Egy óra leteltével kivesszük a sütőből és óvatosan megnézzük, hogy megpuhult-e már a hús és a zöldségek. Ha igen, akkor az apró kockákra vágott vajat ide-oda rádobáljuk és most már takarás nélkül visszatesszük a sütőbe még kb. 5-10 percre.
  9. Majd kivesszük a sütőből és tálaljuk.

Tipp:
  1. Friss zöldségekkel készítsük, ne legyen fás és fonnyadt, mert az ront az élvezeti értékén!
  2. Bármilyen zöldséggel készíthetjük, ami otthon van. Azokon kívül, melyeket én a hozzávalók résznél felsoroltam, tehető még bele: kelbimbó, karalábé és hasonlóak. A paprikát és a paradicsomot viszont ennél az ételnél nem javaslom, mert azok már kicsit "elviszik" az ízét más jellegűre. (Imádom a paradicsomot és a paprikát is, de ebbe az ételbe szerintem nem passzol.)
  3. Én római tálban szoktam készíteni, de nyugodtan készíthető tepsiben is, alufóliával letakarva, tehát ne ijedjetek meg, ha esetleg nincs otthon római tál.
  4. Én a római (agyag) tálak között is a natúrt szeretem, amin nincs máz, mert a natúr római tál igazi agyag edényként viselkedik sütéskor, még jobbak, zamatosabbak az ízek.
  5. Ha natúr római vagy agyag tálat használunk, ne felejtsük el használat előtt minimum 1 óráig hideg vízbe áztatni!

Sütés előtt



Jó étvágyat!
 

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban