Kakaós zabpehelylisztes palacsinta túrókrémmel

Nagyon mutatós, nagyon finom és nagyon egyszerű elkészíteni! Hétvégi desszertnek tökéletes, de egy ünnepi asztalon sem vallunk vele szégyent. A látvány csal, hiszen nem tömény palacsintáról van szó: a tésztájában nincs cukor, csak kakaó íze van, a töltelék is kevés cukrot tartalmaz, inkább a túró dominál. Jól harmonizálnak az ízek, nagyon kellemes, visszafogott.
zabpehelylisztes palacsintámat készítettem kakaós változatban, ami egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető palacsinta tészta (elronthatatlan), és a túrókrém is egyszerű és nagyon finom! Amikor a férjem megkóstolta, csak annyit mondott, hogy: "Hű, ez nagyon-nagyon finom!" és már ette is a következőt. Én közben mosolyogtam, mert pont ugyanerre gondoltam ugyanabban a pillanatban. :)  




Hozzávalók a palacsintához:
10-12 darab palacsintához
3 tojás
3 dl tej
12 dkg zabpehelyliszt
3 dkg holland kakaópor 
(hagyományos kakaóporral is lehet, csak azzal valószínű nem lesz olyan sötét a palacsinta tészta)

+ a sütéshez néhány csepp olaj

A túrókrémhez:
25 dkg tehéntúró
2 dl habtejszín
5 dkg porcukor vagy por eritrit
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag expressz zselatin fix
fél citrom reszelt héja (bio)





       
Elkészítés:
  1. A zabpehelylisztet összekeverjük a kakaóporral, majd hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet is, mellyel szintén simára keverjük. Hagyjuk 3-4 percig állni a palacsinta tésztát.
  2. A palacsintasütőt felforrósítjuk, eloszlatunk benne 1-2 csepp olajat, majd közepesnél alacsonyabbra vesszük a lángot és a palacsintasütőbe egy kis szedőkanálnyi tésztát eloszlatunk. Kb. 1 percig sütjük, egy szedőlapáttal megnézzük a tészta szélét és amikor már könnyen elválik a sütőlaptól, megfordítjuk. Ezt az oldalt is kb. 1 percig sütjük, majd egy tányérra borítjuk. Sorban kisütjük a palacsintákat (nem muszáj mindegyik palacsinta alá olajat tenni sütéskor, elég ha csak minden 2. vagy 3. palacsinta alá cseppentünk 1-2 cseppet).
  3. A túrókrémhez összetörjük a túrót. A hideg tejszínt félig habbá verjük, hozzáadjuk a zselatin fixet és kemény habbá verjük. Összekeverjük a túróval, porcukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citrom héjjal. (A legjobb mixerrel keverni, mert azzal szép egynemű lesz a krém.)
  4. A palacsintákat egyenletesen megkenjük a túrós krémmel, feltekerjük és betesszük a hűtőbe 1 órára. 
  5. A hűtőből kivéve vastagabb szeletekre vágjuk.
  6. Természetesen azonnal is fogyasztható feltekerés után, de akkor még nem lehet szépen szeletelni - viszont nem muszáj szeletelni sem. Ki hogyan szeretné...


 
Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban