Fokhagymás-paprikás csirkemell falatok sütőben sütve és paradicsomos mártogatós
Fél óra alatt elkészülő vacsora ötlet a dolgos hétköznapokra, melyet garantáltan szeret a család apraja-nagyja. A hús a sütőben sül minimális olajjal, mégsem száraz - sőt, nagyon finom omlós. A családom oda van érte, imádjuk!
Hozzávalók:
3-4 adaghoz
60-70 dkg csirkemellfilé
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál őrölt csemege vagy édes pirospaprika
2 nagy gerezd fokhagyma
fél teáskanál só vagy ízlés szerint
negyed teáskanál őrölt bors
kevés olívaolaj vagy napraforgóolaj
A mártogatóshoz:
3 közepes paradicsom
2 közepes fejű lila hagyma vagy 3-4 szál újhagyma
1 teáskanál méz
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
A Pöttyös Otthon webáruház termékei megvásárolhatók az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A megmosott, papírtörlővel leitatott csirkemellet 2-3 cm vastag kockákra vágjuk (próbáljuk egyelőre, hogy egyformán süljenek meg, de ne legyenek nagyon vékonyak sem, hogy sütés után szaftosak maradjanak).
- Egy tálban összekeverjük zsemlemorzsát, őrölt paprikát, őrölt borsot, sót és hozzáreszeljük a megtisztított fokhagymát is. Összekeverjük, majd beledobáljuk a feldarabolt húsokat, alaposan megforgatjuk őket a morzsában, hogy mindenhol jól bevonja.
- Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit, vékonyan megkenjük olajjal, majd egymás mellé helyezzük a bepanírozott húsokat úgy, hogy ne fedjék egymást.
- Egyenlően megspricceljük a tetejüket olajjal, majd az előmelegített 200 fokos sütőben, alsó-felső sütésen 20 percig sütjük. (Ne süssük túl, mert akkor kiszárad!)
- A mártogatóshoz: a megmosott paradicsomot kockákra vágjuk, a megtisztított/megmosott lila hagymát apróra vágjuk, majd a botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet, megsózzuk, borsozzuk és összekeverjük.
- A mártogatóst hidegen is fogyaszthatjuk, de ha melegen szeretnénk, akkor 1-2 perc alatt "összerottyanthatjuk" a tűzhelyen.
- Egy kis tálkában tálaljuk.
Jó étvágyat!
Holnap Milán iskolájában családi nap lesz reggel 8 órától délután 3-ig, melyet minden tanév vége felé tartanak és ilyenkor ott vannak egész nap a gyerekekkel a szülők, nagyszülők, testvérek is. Így mi is ott leszünk a férjemmel és Zalánnal.
Délelőtt az osztályok/gyerekek játékos vetélkedőn vesznek részt, addig a szülők (minden osztályból külön-külön) bográcsban főzik a különböző ételeket ebédre. Közben beszélgetés, zene, ugrálóvár és hasonlók. Edéd után Anyák napi műsort ad elő mind a 8 osztály. Ilyenkor minden osztály műsorán meghatódom, de a Milánén különösen... Ki tudja megállni öröm sírás nélkül...?? :)
Megcsináltam.....és tényleg nagyon finom,és szaftos, és hamar kész van.Kedvenc lesz nálunk, a lányomnak is ajánltam.Vasárnap ismét megcsinálom, nagyon köszönöm a receptet kedves Gabriella
VálaszTörlésNagyon szívesen. Örülök, hogy ennyire ízlik.
TörlésElkészítettem, csak a husit.
VálaszTörlésNagyon köszönöm!
További szép estét!
Nagyon szívesen, örülök, hogy elkészítetted.
TörlésÉrdeklődnék, hogy ehhez valami féle köret megy-e? Vagy inkább köret nélkül fogyasszuk? Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Aranka!
TörlésKöret nélkül is lehet enni valamilyen mártogatóssal. De ha valaki még laktatóbban szeretné, akkor nyugodtan lehet hozzá készíteni köretet: párolt rizs, sült burgonya stb.