Csokoládétorta - a 21. házassági évfordulónkra ♡
Könnyű, pihe-puha piskóta, nem túl édes csokoládés krémmel... Egyszerűen mennyei! Van már egy csokoládétorta a blogomon (ide kattintva megtalálható), és az sem olyan bonyolult, de ez még attól is egyszerűbb.
November 9-én volt a 21. házassági évfordulónk, akkorra sütöttem, mert a férjem kedvence a csokoládétorta. Nem szoktunk nagy ünneplést rendezni, mert természetes számunkra, hogy ilyen hosszú idő után is szeretjük egymást és együtt vagyunk. 😊 De azért meg szoktuk egymást lepni valami apró ajándékkal. Illetve néha a szüleim is átjönnek egy üveg pezsgővel, hogy együtt koccintsunk az egészségünkre. Tavaly viszont egy szép kerek évfordulónk lett volna, ha nem felejtjük el! 😊 Ugyanis akkor volt 3 hetes a pici fiunk és olyan fáradtak voltunk: azt sem tudtuk hol áll a fejünk, így az évfordulónk is csak napok múltával jutott eszünkbe. Ezért úgy gondoltam, hogy a tavalyi, elfeledett 20. évforduló tiszteletére az idén sütöm meg a csokitortát. 😊
Egyébként ezt a tortát tavaly augusztus 20-án sütöttem meg először a szüleim 50. házassági évfordulójára, de akkor nem volt kedvem lefényképezni. Zalán akkor még pocaklakó volt és nagy pocakkal nem volt kedvem guggolni, hajolgatni fényképezés közben. De mivel annyira finom ez a torta, ezúttal már tényleg felkerül a blogra. Tavaly a csokoládékrémet tojássárgájából főztem, de az idén más csokikrémet találtam ki, mert kevés tojás volt itthon. Anyukám tyúkocskái mindig nagyon jól remekelnek, de 1-2 hete lustácskák lettek, kevesebb a tojás, emiatt kicsit spórolnunk kell, hogy elég legyen napi szinten a szüleimnek és nekünk is. (A boltból mi soha nem veszünk tojást.)
...és akkor a hosszú, dátumokkal tele bevezető után jöjjön végre a recept!
Hozzávalók a piskótához:
38x28 cm-es tepsihez
6 közepes tojás
6 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál liszt
1 evőkanál holland kakaópor
(vagy hagyományos cukrozatlan kakaópor)
fél csomag sütőpor
A krémhez:
2 csomag csokoládés pudingpor (főzős)
6 dl tej
12 dkg kristálycukor
2 dl habtejszín (30 %-os cukrozatlan)
1 csomag habfixáló
+ kb. 15 dkg sárgabaracklekvár
és 3-4 evőkanál darált dió
A kézműves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- Először a csokoládés krémet készítjük el: a pudingporokat kevés tejben simára keverjük. A többi tejet a kristálycukorral összekeverve felforraljuk, majd beleöntjük a pudingos keveréket és közepestől kisebb lángon sűrű krémmé főzzük (folyamatosan keverjük). A lábast hideg vízre állítva, kevergetve kihűtjük a krémet.
- A tejszínhabot a habfixálóval előírás szerint kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz, majd lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe egy kicsit dermedni.
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), majd fokozatosan hozzászitáljuk a liszt, sütőpor, kakaópor keverékét. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját is. Kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 9-10 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!) A megsült piskótát süteményrácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni! (Ez egy vékony nagy piskótalap.)
- Ezt a nagy vékony piskótalapot 3 egyenlő tészta lappá vágjuk függőlegesen, tehát így kapunk 3 darab kb. 28x12 cm-es lapot. Megkenjük az egyiket a baracklekvár felével, erre pedig kenünk néhány evőkanálnyi csokikrémet. Erre jön a másik piskótalap, majd a lekvár másik fele, erre ismét néhány evőkanálnyi csokikrém, végül a harmadik piskóta lap.
- Körbekenjük a torta oldalait és tetejét is krémmel. Az oldalait meghintjük darált dióval, a tetejére pedig csillagcsöves nyomózsákból nyomunk krémet díszítésként.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, hogy másnap szépen tudjuk szeletelni.
Jó étvágyat!
Gratulálok ehhez a sok szép évhez és kívánok még nagyon sokszor ennyit, egészségben, boldogságban, szeretetben! A torta pedig isteni lehetett.
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Nea. :)
Törlés21 év?
VálaszTörlésGratulálok hozzá, és jó egészséget a z egész családnak!
Köszönöm a sok remek receptet!
🌷
Köszönöm szépen Ági - a családom nevében is. :)
TörlésSzívesen a recepteket, örülök, ha tetszenek.
Sok szeretettel gratulálok nektek, és hosszú-hosszú éveket kívánok ugyanígy szeretetben, megértésben, szép családod körében!
VálaszTörlésA torta gyönyörű lett, és biztos nagyon finom!
Köszönjük szépen kedves Katalin. :) A torta tényleg nagyon finomra sikerült. :)
TörlésGratulálok és további sok boldogságot kívánok! Nagyon szeretem a receptjeidet, sokat sütök is!
VálaszTörlésKöszönjük szépen Mária. :)
TörlésGratulalok es sok boldogsagot kivanok meg sok-sok évig!
VálaszTörlésKöszönjük szépen Jázmin. :)
TörlésKedves Gabi! Sok boldogságot kívánok! 22 cm-es tortaformához mit gondolsz, maradhatnak ugyanígy az arányok? Üdv, Eszter
VálaszTörlésKedves Eszter!
TörlésIgen, úgy gondolom, hogy 22 cm-es tortaformához elég ez az arány.
Jó sütést!
Üdvözlettel:
Gabriella
Gratulálok és kívánok még Nektek sok-sok boldog évfordulót! (Nekünk is idén volt a 21 éve, hogy összeházasodtunk :-) ) Remek tortát sütöttél, a krém különösen tetszik, kipróbálandó! :-)
VálaszTörlésGratulálok és még nagyon sok együtt eltöltött éveket kívánok Nektek sok szeretettel!
VálaszTörlésNagyon finom a torta! Mi ma ünnepeltük a 11. házassági évfordulónkat és erre az alkalomra sütöttem meg. Köszönöm! Zsuzska
VálaszTörlés