Omlós diós kiflik
Omlós, nagyon finom, egyszerűen elkészíthető, pár hozzávalós. A tésztája könnyen kezelhető, olyan kellemes tapintású, amikor összegyúrjuk és kinyújtjuk. Több hasonló recept is van az oldalamon, mert nagyon szeretjük az ilyen omlós aprósüteményeket mindenféle töltelékkel. Ez a tészta is tölthető dión kívül mákkal, jó érett házi szilvalekvárral (vagy más sütésálló lekvárral), mogyorókrémmel, túróval - ki mivel szereti.
Valamelyik nap Zalánnal elsétáltam Erzsi nénihez (Anyukám nővére) - tőle kaptam a receptet. Illetve egy újságban találta és rám gondolva eltette, ideadta, én pedig megsütöttem. 😊 Természetesen vittem neki is kóstolót. ...és mivel annyira finom, a recept felkerül ide az oldalra is.
Hozzávalók:
48 darabhoz
50 dkg finomliszt
1 csipet só
20 dkg vaj vagy margarin
1 tojássárgája
kb. 1,5-2 dl tejföl
A töltelékhez:
25 dkg darált dió
12 dkg porcukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 dl tej
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
25 dkg darált dió
12 dkg porcukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 dl tej
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és végül fokozatosan annyi tejfölt, hogy egy kellemesen lágy (nem ragacsos!), puha tapintású, könnyen kezelhető tésztát kapjunk összegyúrás után. Majd 6 egyenlő gombócra osztjuk.
- A töltelékhez a darált diót összekeverjük a porcukorral és az őrölt fahéjjal, a tejet felforrósítjuk (nem kell forralni), majd ráöntjük a dióra és jól összekeverjük. (Gondolatban 6 egyenlő részre osztjuk a diós krémet.)
- Az egyik tésztagombócot kinyújtjuk kb. 2 mm vastag kör alakúra, lekenjük egyenlően diós krémmel, majd 8 cikkre (háromszögre) vágjuk, minden cikket feltekerünk és kifli alakúra hajlítjuk. A másik 5 tésztagombóccal is ugyanígy járunk el.
- A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk (lehet szorosan is egymás mellé, mert nem fognak megnőni) és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Világosak maradjanak! Ha a csücskei enyhén kezdenek barnulni, akkor már jó. Nem baj, ha puhának érezzük, hűlés közben megszilárdulnak kicsit. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Munkafolyamatok
Jó étvágyat!
Nagyon szép, omlósak lettek, gondolom hamar fogytak :-)
VálaszTörlésAz tál és az edények is nagyon szépek, üdék, harmonizálnak a kiflikkel :-)
Köszönöm kedves Katalin. Igen, hamar elfogyott - a fele szülinapra volt félre téve más süteményekkel együtt.
Törlés46 vagy 36 db kis kifli lesz ?
VálaszTörlés48 db kis kifli lesz a leírtak szerint. :)
TörlésMa elkészült, isteni finom lett! 😋
VálaszTörlésÖrömmel olvasom, hogy ízlett Ditta. :) Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésGyönyörűek, én holnap fogom megcsinálni!
VálaszTörlésIsteni recept, gyakran fogom sütni!
VálaszTörlésElkészítettem, nagyon jó a tésztája! Egyből dupla adagot csináltam aminek a fele mákos fele diósan készült. A tojás fehérjét (ami megmaradt) felvertem habnak és hozzáadtam a dióhoz és a mákhoz. Igy még légiesebb lett.
VálaszTörlésKedves Gabriella, mukodne mas zsiradekkal is vajon? Koszonom valaszod.
VálaszTörlésMegtetszett a recept,el is készíteném, de én teljes tönköly és durumlisztet használok. Azzal is működik a recept??? Esetleg picivel több vaj és tejföl hozzáadásával lehet lágyítani a tésztán ? Próbálta már így valaki??
VálaszTörlésKedves Gabi. Tetejet semmivel nem kell megkenni vagy jobb igy?
VálaszTörlésKoszonom szepen.
Isteni finom! Köszönöm, a receptet 🤗👌🏽
VálaszTörlés