Ecetes sajtos ropogós
Nem kell megijedni, az ecet egyáltalán nem érződik rajta, viszont jó leveles lesz tőle a tészta. Egyszerűen isteni finom ez a sajtos ropogós!
Többféle időintervallumban elkészíthető: én általában amikor összegyúrom a tésztát, akkor utána már rögtön nyújtom, felvágom és sütöm, tehát bő fél óra után ehető. De olyan is elő szokott fordulni, amikor reggel összegyúrom a tésztát, aztán fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe 1-2 órára, amíg elkészítem a család reggelijét: reggelizünk, elmosogatok és utána készítem a süteményt. Sőt, valamikor este gyúrom össze, hűtőbe teszem fóliával letakarva és másnap reggel nyújtom, vágom, sütöm. Mikor hogy van rá idő...
Hozzávalók a tésztához:
kb. 50-60 darabhoz
50 dkg finomliszt
20 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
6 dkg zsír
kb. 30 dkg tejföl
2 evőkanál 10 %-os ecet
1 csapott evőkanál só
A tetejére:
10 dkg reszelt trappista sajt
1 felvert tojás
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet, sót, reszelt sajtot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt, hozzáadjuk az ecetet, végül annyi tejfölt keverünk bele, hogy puha, könnyen kezelhető tésztát kapjunk, de ne legyen ragacsos!
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 7-8 mm vastag, téglalap alakúra. A felvert tojással lekenjük a tetejét, megszórjuk a reszelt sajttal és kb. 2 cm széles, 10 cm hosszú lapokra felvágjuk.
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük alsó-felső sütésen vagy előmelegített 170 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 15-17 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Munkafolyamatok képekben
Jó étvágyat!
Szia Gabriella!
VálaszTörlésNekem is van egy finom ecetes sajtos receptem, amit nagyon szeretünk, de a Tied eltér tőle, így legközelebb ezt sütöm! Megversenyeztetem őket! :D
A családi nyaralásra mindenképp szüksége van Milánnak - és persze Nektek is! :)
A házfelújítás és nyárikonyha építés pedig igazán gyorsan halad, hamarosan élvezheted az eredményét és csak egy kellemes emlék marad a nagy munka!
sok puszi
Hát Gabriella! Ezt a receptet kerestem hetek óta! Nagyon jó a tészta állaga, könnyű vele dolgozni. Az ízéről mit is mondjak? Az baj, ha addig ettem amíg megfájdult a hasam tőle? :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet!
Szia, másnap milyen az állaga? Zacskóban, dobozban lepuhul? Köszi a választ.
VálaszTörlésSzia! Igen, másnapra egy kicsi puhul, de nagyon finom akkor is.
TörlésHolnap vinném a kollégáimnak, mit javasolsz, miben tároljam addig? Köszi
VálaszTörlésSzerintem csak simán egy tányéron hagyd, amit letakarsz lazán szalvétával.
TörlésKedves Gabi! Köszönöm az infókat, finom volt a ropogós, jó, hogy nem zacskóztam be,így nem puhult le. Mindenkinek ízlett! Szép estét!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett mindenkinek. Szívesen. :) Szép estét Neked is!
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésEz valami isteni! 🤩🤩🤩
Örülök. :)
TörlésKedves Gabriella. Megsütöttem a sósat. Mennyei. 😊 Gyors, és finom. Biztos sokszor fogom még elkészítési. 😊 😊
VálaszTörlésBoldogan olvasom, hogy ennyire ízlik. Köszönöm, hogy megírtad. 😊
TörlésMennyi ideig lehet tárolni ? Karácsonyra készíteném .
VálaszTörlésKöszönöm
3-4 napig biztos eláll úgy, hogy nem veszít az élvezeti értékéből. De sajnos nem tudom tovább mennyire bírja, mert nálunk az ilyesmi nem nagyon szokott megmaradni 3 napnál tovább...
TörlésKöszönöm szépen ,ja akkor úgy fogom készíteni .Kellemes ünnepeket kívánok !
VálaszTörlésSzia, Gabi!
VálaszTörlésMegsütöttem ma ezt a tésztát. Nagyon finom, nekem ízlik, de a sót sokallom bele. Mivel az új recepteket leírás szerint szoktam először elkészíteni, kicsit sok lett. Legközelebb csak a fele mennyiséget teszem bele. Szeretem a receptjeidet, nagyon jók.
Köszönjük.
Most sütöm!
VálaszTörlésElkészítettem, nagyon finom lett, köszönöm a receptet!
VálaszTörlésA 30 dkg tejföl nem elírás?
VálaszTörlésNem elírás a 30 dkg tejföl. Kb. ennyi kell bele. De mint ahogy írva van a receptben is, a tejfölt a legvégén adjuk hozzá fokozatosan (nem egyszerre!!), csak annyit, amivel szépen összeáll a tészta. Azért kell fokozatosan hozzáadni, mert minden lisztnek más a minősége, melyik lisztnek mennyi a "folyadék felszívóképessége" - ettől függ.
TörlésPogácsa formára is csinálhatom?!
VálaszTörlésKedves Gabriella? Én jelenleg az USAban vagyok a fiaméknál, és szívesen megsütném ezt a ropogósak, de itt én csak 5% os ecetet kaptam. Szerinted, hogyan kellene ezzel elkészítenem.
VálaszTörlésGabika! Ez valami isteni! Tegnap du. gyúrtam be, most sül a 2. tepsivel. Az unokám alig várta, hogy megkóstolhassa. Azt kérte, máskor is süssek ilyet 😍!
VálaszTörlés