Darázsfészek
Imádom a diós süteményeket! ...és ez a darázsfészek sütemény nagyon finomra sikerült! Alig tudtam megállni, hogy 2 darabnál megálljak, ne egyek többet belőle (legalábbis egyszerre többet ne). Olyan jó állagú a tésztája, öröm vele dolgozni és a diós töltelék is igazán ízletes, "nyakon öntve" egy kis vaníliás tejjel.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 18 darabhoz
40 dkg átszitált finomliszt
csipet só
4 dkg kristálycukor
8 dkg puha vaj
kb. 2 dl langyos tej
2 tojássárgája
2 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja (bio)
A locsoláshoz:
1,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
- A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel sima, fényes, közepesen lágy tésztát dagasztunk. (Ha nagyon ragad a tészta, adjunk hozzá pici lisztet, de ha kicsit keménynek érezzük, adjunk hozzá kis langyos tejet.) Letakarva 30 percig kelesztjük.
- A töltelékhez valókat összekeverjük.
- A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk egyenletesen a diós töltelékkel. Szorosan feltekerjük és éles késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk, melyeket egy vajjal kikent tepsibe fektetünk úgy, hogy majdnem összeérjenek - így kelesztjük még 15 percig.
- Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 15-18 percig sütjük, közben a másfél dl tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a vaníliás cukrot. Amikor már majdnem megsült, meglocsoljuk a süteményt a vaníliás tejjel és tovább sütjük még 5-6 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
- Ha megsült, még pár percig hagyjuk a tepsiben hűlni, aztán tálalhatjuk, kínálhatjuk.
Jó étvágyat!
A 7 hónapos Zalán babám...
Olyan cuki és szép! ❤
Gyönyörű a kisebbik herceged is!
VálaszTörlésTe meg szupermami vagy, már az is emberfeletti , hogy ennyi mindenre jut időd a baba mellett.
Köszönöm szépen.
Törlés...hogy mindenre jut időm az túlzás. Folyamatosan el vagyok maradva mindennel, de nagyon! Két kisgyerek mellett semmire nem halad az ember - minden reggel eltervezem a napomat, hogy aznap mit kell(ene) megcsinálnom, elvégeznem és minden este megállapítom, hogy csak a negyedére jutottam. Így aztán folyamatosan tolom magam előtt a rengeteg elintéznivalót, amíg egyszer csak belefulladok. :)
Csudi szép fiaid vannak, gratula😊
VálaszTörlésKedves vagy, köszönöm szépen.
TörlésHu de gyonyoru kusfiu
VálaszTörlésGratulalok
Köszönöm szépen Ági - tényleg annyira szép!! :)
TörlésGyönyörű!
VálaszTörlésNagyon jó recept,--és gyönyörű gyerekek!Szívből gratulálok!
VálaszTörlésSzuper ez a recepted is :) Egyszerűek és nagyszerűek a sütik! Köszi :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet. Régóta keresem. Tünemény babácskád van 🙂 ne aggódj, a munka megvár,de a gyerekek gyorsan nőnek, azt pedig nem szabad kihagyni 🙂 az én gyermekeim már nagyok, és tapasztalatból mondom, ha eltervezed a napot, az soha nem sikerül 🙂.
VálaszTörlésGabi! Ez a legényke csodaszép! Le a kalappal előtted,hogy ennyi mindenre tudsz időt szakítani a két gyermeked mellett.Szeretettel ölellek.
VálaszTörlésCuki a babád meg a süti is
VálaszTörlésKedves Gabriella! Megsütöttem a sütidet,óriási sikerem volt vele az unokáimnál. Isteni finom! Képet nem tudtam feltölteni róla, a facebook-on fent van.
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, isteni lett!:) Kakaósan csináltam:)
VálaszTörlésKerestem egy dios csiga receptet,ahogy anyukam csinàlta jo par evtizede:azaz a vàgèn,tejjel meglocsolta.Ki fogom probalni.A recepted publikèkasa ota harom ev tel el,azota a kis 7 honapos babàd mar "nagyfiu"lett.köszi a recepet,es minden jot nektek
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ganriella receptet, este megláttam és ma megcsináltam, :D igaz kovászos tésztával de nagyon isteni már az illata is,most lesz kész és már ehetjük is. :D A fiad csodálatos, tündér... :D
VálaszTörlés