Kakaós-narancsos legyezőkalács
A teteje picit ropogós, belül pihe-puha és foszlós, az alján pedig karamellizálódik a cukros kakaó... Az illata és az íze mennyei! Amikor langyosra hűlt, megkóstoltam és azon kaptam magam, hogy nem bírom abbahagyni, annyira finom! Ne hagyjátok ki a megsütését!
Amióta a pici fiam megszületett, nem nagyon sütöttem süteményeket, mert semmi szabadidőm nincs, soha semmit nem érkezek befejezni - mindenbe belefogok és félbe kell hagyni. De most ez a természetes, imádok vele lenni! Karácsonyra is csak diós-mákos kalácsot és a pehelykönnyű burgonyás pogácsát sütöttem meg magunknak és a szüleimnek, szilveszterre pedig Anyukám sütött tejfölös pogácsát nekünk is, tehát egyáltalán nem vagyunk eltelve süteményekkel. Ezért amikor ma reggelre farkasordító hidegre ébredtünk itt az ország északkeleti részén (és holnap reggelre még a maitól is hidegebbet jósolnak), olyan "süthetnékem" volt egy finom télies ízvilágú kelt tésztát. Bíztam benne, hogy Zalán elnézegeti addig a színes játékait és zenélőkéit, melyekkel körbepakoltam a konyha-étkezőben lévő járókáját - amiben akkor szokott feküdni, amikor a konyhában tevékenykedem.
Hozzávalók a tésztához:
30cmx11cm-es kalácsformához
40 dkg kelt tészta liszt vagy finomliszt
1,5 dkg élesztő
fél dl langyos víz
1 teáskanál kristálycukor
2 dl tejszín (minimum 30 %-os)
2 tojássárgája
2 evőkanál frissen facsart narancslé
2 csapott evőkanál porcukor
A töltelékhez:
10 dkg mazsola
fél narancs leve
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 kezeletlen narancs reszelt héja
+ a tetejére 1 tojásfehérje
A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
1. A töltelékhez a fél narancs levét kifacsarjuk és a megmosott mazsolát beáztatjuk - a vajat kikeverjük a porcukorral, kakaóporral és a narancsok reszelt héjával, félre tesszük.
2. A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben az 1 teáskanál kristálycukorral. Az átszitált lisztben elkeverjük a porcukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat, tejszínt, narancslevet, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk! Pici liszttel vagy langyos vízzel korrigálhatjuk az állagát. Letakarva duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 30x45 cm-esre), melyet hosszában 3 egyenlő csíkra vágunk és egyenletesen megkenjük a kakaós töltelékkel, megszórjuk a lecsöpögtetett mazsolával. Majd minden csíkot felvágunk egyenlő négyzetekre.
4. A kalács- vagy püspökkenyér formát sütőpapírral kibéleljük és a töltelékkel megkent négyzeteket sorban egymás mellé lazán beállítjuk a formába. Tetejét lekenjük a tojásfehérjével.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütési idő első kb. 20 perce után, ha már szép barna a kalács teteje, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább még kb. 20 percig, hogy a teteje már ne barnuljon tovább, de belül szépen megsüljön a kalács. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
6. A megsült kalácsot még 10-15 percig a formában hagyjuk az alufóliával letakarva, majd kiborítjuk egy fatáblára, lehúzzuk róla a sütőpapírt és fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Zalán első karácsonyfája :)
Milánnak ez már a hetedik - boldogan mutogatja a kis öcsinek :)
Gabicsek! Imádnám ezt a kalácsot is, de Milán meg a karifa olyan cuki, hogy inkább arról írok, nekem a ti karácsonyfátok mindig tetszik, semmi hülye divat, szürkefárafeketedísz meg hasonló megveszekedett baromságok, hanem igazi, rendes karácsonyfa. Színes, girlandos, angyalhajos, plafonigérős. Ahogy kell. Sose szokjatok le róla! Puszik, B.csek
VálaszTörlésKöszi B.csek. :) Nem fogunk leszokni az ilyen karácsonyfáról, mert mi ilyen téren elég régimódiak vagyunk Gabival, szeretjük megtartani a hagyományokat. A díszeket 9 éve vettük, amikor beköltöztünk a házikónkba - azóta nem variálunk.
TörlésAz Anyukámék fája még jobban tetszik, mert az Ő fájukon olyan díszek vannak, melyek még a tesómmal és velem egyidősek - imádom!
Puszillak én is!
Ez nem régimódi. Ez a normális. Puszik!!! B.csek
TörlésNagyon finomat sütöttél Zalánnal! :-) Boldog új évet kívánok Nektek!
VálaszTörlésKöszönöm - boldog Új Évet Nektek is! :)
TörlésIsteni lett,mint minden recepted,amit eddig pròbältam! Köszönöm a receptet!!! és izgatottan värom a következöt! ☺😉 Üdv. Ausztriäbòl ☺
VálaszTörlésDe jó, hogy írtál
VálaszTörlés:))
Örülök, hogy írtál a fiúkról is, hihetetlen, mennyire gyorsan nőnek! élvezd ki az együttléteket, amíg lehet, amíg hagyják :) Nálunk a kalácsok mindig gyorsan elfogynak, lenne itthon narancsom, rögtön nekiállnék megsütni ezt a legyezőset. Lett szalagos fánk helyette, egyelőre :)
VálaszTörlésNagyon finom lett, köszönöm a receptet. Narancsos holland kakaóport használtam hozzá, ez szerintem még finomabbá tette :)
VálaszTörlésSzia. Azt szeretném kérdezni, hogy az összehajtott tésztát lefelé vagy felfelé kell a formába beletenni? Köszönöm a választ előre is! :)
VálaszTörlésSzia!
TörlésNincs hajtogatva a tészta! Nagyjából egyforma négyzetekre van vágva, megkenve a töltelékkel, majd egyesével beleállítottam ezeket a négyzetes lapokat a formába - egymás mellé állítgatva.
Jó sütést! Abban biztos vagyok, hogy nagyon-nagyon fog ízleni! :)