Kiadós kiflicskék - dagasztás és kelesztés nélkül
Egyszerű, kiadós és nagyon finom puha kiflicskéket sütöttem - igaz, nem ma, hanem 1 hónappal ezelőtt és nem csak a családomnak készítettem, hanem a szomszéd kislányoknak is. (3 kislány, az apukájuk egyedül neveli őket - néha szoktam átadni a gyerekeknek egy kis kóstolót, amikor sikerül annyi mennyiséget sütnöm, hogy elég legyen magunknak, a szüleimnek és + 3 gyereknek.) Mondanom sem kell, hogy alig érkeztem lefotózni néhány darabot... :)
Hozzávalók:
48 darabhoz
60 dkg finomliszt
15 dkg puha vaj
10 dkg zsír
2 dl langyos tej
3 csapott evőkanál kristálycukor
2 dkg friss élesztő
A diós töltelékhez:
15 dkg kristálycukor
1 dl tej
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
25 dkg darált dió
5 dkg mazsola
+ 3 evőkanál jó érett házi szilvalekvár a lekváros töltelékhez
(vagy sütésálló lekvár)
+ a tetejére 1 felvert tojás
A Country Kitchen virág- és dombor mintás bögre megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
pottyosotthon.hu
A diós töltelékhez:
15 dkg kristálycukor
1 dl tej
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
25 dkg darált dió
5 dkg mazsola
+ 3 evőkanál jó érett házi szilvalekvár a lekváros töltelékhez
(vagy sütésálló lekvár)
+ a tetejére 1 felvert tojás
A Country Kitchen virág- és dombor mintás bögre megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
pottyosotthon.hu
Elkészítés:
1. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt 5-10 perc alatt. Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a vajat és a zsírt, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk a tésztát. Nem kell dagasztani és keleszteni sem!
2. A diós töltelékhez a cukrot felfőzzük a tejben, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a reszelt citromhéját, a darált diót és a megmosott mazsolát.
3. A tésztát 3 egyenlő cipóra formázzuk. Kinyújtjuk az egyiket 4-5 mm vastag kör alakúra és 16 egyenlő cikkre vágjuk. Megkenjük a diós töltelék felével, majd egyenként feltekerjük (lásd lentebb a fotón). Kinyújtjuk a másik cipót is ugyanígy, 16 egyenlő cikkre vágjuk, megkenjük a diós töltelék másik felével és feltekerjük a kifliket - tehát így 32 db diós kiflit kapunk. Kinyújtjuk a harmadik cipót is, melyet szintén 16 cikkre vágunk, megkenjük a szilvalekvárral, feltekerjük.
4. A kis kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük őket a felvert tojással, majd az előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Minden diós sütitől elgyengülök, méééér nem vagyunk mi szomszédok, Gabicsek?! :-) (Azért pedig, hogy megleped a kislányokat igazi finomságokkal külön jár egy pirospont!) Puszik, B.csek
VálaszTörlésA diós sütikkel pont így vagyok én is B.csek - imádom őket! Rengeteg diós sütit szeretnék sütni, van is még hozzá dió a tavalyiból (és lassan az idei is pereg a fáról). Csak mostanában vagy kedvem nem volt sütni vagy időm nem volt. + tavasztól folyamatosan érnek a gyümölcsök a kertben és azokat "dézsmálom" rendesen. :)
TörlésHa szomszédok lennénk, kapnál diós sütit... sokat. :)
A szomszéd kislányoknak is örömmel adok néha, nem jut mindig, mert általában épphogy megsütöm, szinte már meg is esszük - és mivel hárman vannak, nem adhatok nekik át 6-7 darabot, mert az meg sem kottyan nekik. Olyankor szoktam adni, amikor jut legalább 20 szelet/darab, mert az már elég egyszerre és nem vesznek össze rajta.
Puszillak én is.