Lusta lángos
Ez a legegyszerűbb lángos szerintem, melyet hamar el lehet készíteni (szűk 1 óra alatt) és a tésztája is nagyon jó állagú. Lekenhetjük fokhagymás páccal vagy tejföllel, melynek tetejére reszelt sajtot szórunk. Ó, csak ne szeretném ennyire a lángost! 😊😍
Hozzávalók:
kb. 10 darabhoz
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 dl tejföl
2 teáskanál só
+ ízlés szerint tejföl és reszelt sajt a tetejére
és a sütéshez olaj
A fokhagymás páchoz:
1 dl víz
1 dl olaj
pici só
4 gerezd fokhagyma
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 5-10 perc alatt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Enyhén ragacsos, lágy tésztát kapunk. De ha nagyon ragacsos lenne, akkor adjunk hozzá pici lisztet még. Letakarva 30 percig kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztes kézzel 10 egyforma gombóccá alakítjuk, majd kinyújtjuk kör alakúra mindegyiket kb. fél cm vastagra.
3. Egy serpenyőbe vagy magasabb falú lábasba annyi olajat öntünk, hogy a lángos sütés közben épp ne érjen le a serpenyő aljára (ha leér, akkor égni fog sütés közben). Jól felforrósítjuk az olajat, majd kicsit lentebb vesszük a lángot (közepesre). Mielőtt beletesszük az olajba a lángosokat, a kezünkkel még picit húzogatunk a tésztán körbe-körbe - majd beletesszük az olajba és megsütjük mindkét oldalát 1-2 perc alatt.
4. A megsült lángosokat papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a felesleges olajat.
5. A tetejére teszünk pici tejfölt, szórunk rá reszelt trappista sajtot és így kínáljuk.
6. De ha fokhagymás páccal szeretnénk kínálni, akkor még sütés előtt készítsük el a pácot: a vizet és az olajat összekeverjük pici sóval, belekeverjük az összezúzott fokhagymát és lefedve betesszük a hűtőbe - addig hadd álljanak össze az ízek, míg kisütjük a lángost.
Tipp: Dupla adaggal készítve, a nyers tésztát picit kiolajazott zacskóban tárolhatjuk a hűtőben maximum 1 hétig.
Tipp: Dupla adaggal készítve, a nyers tésztát picit kiolajazott zacskóban tárolhatjuk a hűtőben maximum 1 hétig.
Jó étvágyat!
A recept finom, az enyém is ez, de mitől kapta a "lusta" titulust?? Úgy készül, mint a többi nem krumplis. Esetleg csak saját elnevezés? Na nem mintha számítana, csupán kíváncsiság. Üdv. Évi
VálaszTörlésA recept neve nem tudom honnan származik: gyerekkoromban az egyik nagynénémtől kapta a receptet Anyukám ezzel a névvel. Akkoriban ez a lángos annyira "felkapott" volt, mindenki ezt sütötte, a recept körbe-körbe járt a rokonok és szomszédok között. Valószínű azért lusta lángos, mert tényleg annyira egyszerű és gyorsan elkészül, nincs vele sok gond. Mert pl. van a kefires lángos, melyhez több hozzávaló kell, éjszaka a hűtőben kell keleszteni stb.
TörlésMi is a kefíres fajtát ismerjük, de ki fogom próbálni ezt is.A pácba eddig én nem tettem olajat, de azt is kipróbálom. ☺
VálaszTörlésÉn azért nem teszek a pácba olajat mert amugy is olajban sül a lángos.
TörlésKöszönöm szépen a válaszodat, kedves Vagy!!! Üdvözöllek tisztelettel!! Nagyon jók a receptjeid!! Évi
VálaszTörlésDe jó! <3 Dobhatnál most ide egyet... ;-)
VálaszTörlésNagyon finom volt! Köszönöm a receptet! Sikere volt! :)
VálaszTörlésNagyon fnom!!sok lángos receptet kipróbáltam már, de ez a nyerő:)köszi
VálaszTörlésDórim is kipróbálta, nagyon ízlett Nekik is! :-) Köszi a receptet!
VálaszTörlés"Jaj, csak ne szeretném ennyire a lángost!" - hát a lángost csak szeretni lehet, tiltakozni teljesen felesleges. Szerintem úgy a legjobb, ha a tejföl kicsit az ujjaink közé folyik, ha csöpög, ha maszatol, ha a fülünk is sajtos... A Tied pont ilyennek tűnik! (és ne felejtsd el, a fokhagyma távol tartja a szúnyogokat, igazi "szunyüzsirtó" ;-) ) Puszik, B.csek
VálaszTörlés:-))) Puszillak B.csek
TörlésDe örülök, hogy már többen is kipróbáltátok, köszönöm, hogy megírtátok. :)
VálaszTörlésNagyon finom! Ez lesz az állandó receptem! :)
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik. :) Köszönöm a visszajelzést.
TörlésEz a lángos egyszerűen fantasztikus, köszi a receptet
VálaszTörlésNagyon szívesen - boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik. :)
TörlésNagyon finom lett. Pikk-pakk elfogyott. Máskor is megcsinálom köszönöm
VálaszTörlésSzuper recept! Minden arány tökéletes!
VálaszTörlésÉn is megsütöttem már és nagyon finom!
VálaszTörlésMegsütöttem, isteni lett!
VálaszTörlésKöszönöm!
Szia. Kiprobalom Gluténmentes liszttel is. Hátha beválik :) üdv Edina.
VálaszTörlésMentettem a receptedet és kifogom próbálni.
VálaszTörlésÉn mindig így készítem este bekavarom és reggel sütöm
VálaszTörlésEgyszerűen imádjuk! Kösziii a receptet!!! 😊
VálaszTörlésNagyon jó lett! Köszi!
VálaszTörlésNagyon jó lett!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet. Egyszerűen tökéletes.
VálaszTörlésNagy sikere volt, hamar elfogyott.
Én hagyományos kenyértésztából készítem az utóbbi időben, csak liszt, élesztő, víz, só. Gyors és fonom ropogós.
VálaszTörlésA receot jó kis változtatással! A lángososnál láttam ! A kész tésztát és a kezüket nem lisztezik, hanem olajozzák. Az olajban így nem ég meg a lepotyogó liszt és a takarítás is egyszerübb a munkafelületen! Én azóta, hogy láttam, nem csak a lángost, még a fánkot is így csinálom!☺
VálaszTörlésHa 15 dbot szeretnék mennyivel kell növelnem az adagot?
VálaszTörlés