A tökéletes kókuszkocka
A klasszikus sütemény tökéletes változata könnyű, puha, mézes tésztával, csupa kakaós mázzal.
A kókuszkocka gyerekkoromban gyakori sütemény volt, Anyukám szerette készíteni, mert elég egyszerű sütemény és viszonylag hamar elkészül. Mi pedig szerettük hamar eltüntetni az asztalról - óriási kedvencünk volt. A blogon már található róla recept (itt olvasható) , de a férjem szerette volna, hogy a süti mézes tésztája még könnyebb, puhább legyen és azt az ötletet adta, hogy kevesebb liszttel készítsem a megszokott többi hozzávalóhoz képest. Ezáltal tényleg olyan laza mézes tésztát kaptam, hogy csak úgy szippantotta magába a finom kakaós-rumos mázat a mártogatáskor. Ez tényleg egy tökéletesített változat, mindenképp ajánlom kipróbálásra, én ezentúl mindig így fogom készíteni - ez egész biztos! 😊
Hozzávalók a tésztához:
20x25 cm-es tepsihez, 20 darab süteményhez
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tojás
5 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál méz
2 dl tej
1 kisebb citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
A mázhoz:
22 dkg vaj
18 dkg kristálycukor
8 evőkanál tej
4 evőkanál holland kakaópor
2 teáskanál rum
+ 20 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztához habosra keverjük a puha vajat a cukorral (addig keverjük, amíg a cukorszemcsék elolvadnak a vajban), majd hozzádolgozzuk a tojást robotgéppel. Végül belevegyítjük a többi hozzávalót is az alábbi sorrendben: a tejet, a folyékony mézet, a reszelt citrom héját és a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát! Hagyományos sütőben is süthető.)
- Ha kihűlt a sütemény, egyenlő kockákra vágjuk.
- Egy lábasba rakjuk a máz összes hozzávalóját és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük. Elzárjuk alatta a lángot és kb. 10 percig kevergetve kihűtjük egy kicsit, hogy besűrűsödjön - ezáltal jobban beissza majd a sütemény és nem folyik le róla rögtön.
- A tésztakockákat egyesével villára szúrjuk és megmártjuk a mázban (néhány másodpercre hagyjuk a mázban a tésztákat, hogy jól be tudja inni a finom rumos-kakaós mázat). Majd rögtön meghempergetjük a kókuszreszelékben.
- Azonnal is fogyasztható, de ha egy picit megdermed a máz a süteményen, még finomabb!
Jó étvágyat!
Szia! :)
VálaszTörlésEhhez a mennyiséghez mekkora tepsi kell?
Szia!
TörlésA hozzávalók résznél mindig feltüntetem a tepsi méretét, ennél a receptnél is szerepel. 20x25 cm-es tepsiben sütöttem...
Üdv.:
Gabriella
Nincs ennél jobb süti kerek e világon!!! Puszik,B.csek!
VálaszTörlés:) A Tesómnak is ez volt az első számú kedvence...
TörlésPuszillak én is!
G.csek
Húú, nagyokat nyelek. :)Nagy kedvencem ez a süti, el is készítem hamarosan olyan régen volt terítéken.
VálaszTörlés:)
Törlésszia!nem túl kevés a mázhoz a 8evőkanál tej?
VálaszTörlésSzia Katalin!
TörlésNem kevés a 8 evőkanál tej.
Szia! Nagyon szuper a recept! Igaz, én majdnem a megadott cukormennyiség felével készítettem, de ez már csak egyéni ízlésvilág kérdése. Köszönjük a receptet!
VálaszTörlésNagyon szívesen Marcsi, örülök, hogy elkészítetted és ízlik. :) Köszönöm, hogy írtál.
TörlésSzia Gabi!
VálaszTörlésÉn nem vagyok nagy rajongója ennek a sütinek, de azért gondoltam kipróbálom. Egyébként is ez csak egy gyerekkori emlék...
Ez a mézes piskóta nagyon szuper, könnyed, puha és valóban jól beszívja a csokimázat. Mondjuk nekem kicsit túl édesnek tűnt a máz elsőre, aztán érdekes másnapra már ez a túlzott édes íz tompult ( persze ez nyilván egyéni, legközelebb azért kevesebb cukor is elég számomra)
Azt szeretném kérdezni, hogy a piskótába mennyi rum kell? Azt nem találtam, így csak egy teáskanálnyit mertem bele tenni ( ami nagyon jót is tett neki)!
Köszi a receptet!
Szia Nóri!
TörlésEzzel a mézes tésztával nekem is sokkal jobban ízlik, épp a könnyedsége miatt. Imádom! Legközelebb én is kicsit kevesebb cukorral próbálom.
A tésztába én nem szoktam rumot tenni.
Szívesen a receptet.
Szia Gabi !
TörlésPedig , az elso ponban ,a tèszta osszeàllìtàsàhoz ìrtàl rumot !
...akkor ez egy pici elírás - valószínű, hogy összekevertem a krém hozzávalóival, mert a hozzávalókban sem írtam rumot, csak a krémnél. A tésztájába nem szoktam tenni. De ha löttyintünk bele egy keveset, nem árt neki. :)
TörlésIsmét egy finomság! Nagyon szép képek, mint mindig :-)
VálaszTörlésÁldott, szép ünnepeket kívánok Nektek, és az egész családodnak!
Kedves Gabriella! Ez a tészta valóban tökéletes! Megsütöttem ma, másfél adaggal kezdtem, mintha ráéreztem volna, hogy ez jó lesz. A tészta gyönyörű, pille könnyű, szóval tökéletes! Köszönöm neked, le is fényképeztem, hogy tudnám elküldeni neked??? Üdv:Kissné Marika
VálaszTörlésKedves Gabriella! Ez a tészta tényleg tökéletes!! Ma megsütöttem, pille könnyű, gyönyörű lett. Szerencsére másfél adaggal kezdtem, jól is jártam, mind elfogyott! Köszönöm!!
VálaszTörlésTegnap én is meg sütöttem,jó a recept.Köszönöm
VálaszTörlésNagy családi kedvenc.Családtag lisztérzékenysége miatt kókuszliszttel szoktam készíteni.
VálaszTörlésSzuper recept. Nincs hozzà foghato. Köszönöm
VálaszTörlésMár sokadszor sütöm meg, nagyon jó recept, mindenki nagyon szereti.
VálaszTörlésAmúgy az összes többi Gabicsekes receptet imádom.
Boldog karácsonyt kívánok!🌲