Sajtos puffancsok
Olyan pihe-puha, foszlós a tésztája, el sem lehet mondani - ezt érezni kell! Egyszerű, otthon mindig megtalálható hozzávalókkal készül. Nem csak a teteje van megszórva kis reszelt sajttal, hanem benne is van sajtos meglepetés! 😊 Egy csésze tejjel, kakaóval vagy teával tökéletes reggeli, vagy akár tízórai, uzsonna.
Ha nem töltjük meg sajttal, akkor zsemleként is "használható" szendvicsnek - megvajazva, sonkával, salátával annyira finom!
Hozzávalók:
8 db puffancshoz
35 dkg finomliszt átszitálva
3 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos víz
1 csapott evőkanál kristálycukor
1 púpos teáskanál só
3 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj
+ 10 dkg reszelt sajt
(trappista, cheddar, edami, pannónia és hasonló félkemény sajtok)
A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál víz
8 db puffancshoz
35 dkg finomliszt átszitálva
3 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos víz
1 csapott evőkanál kristálycukor
1 púpos teáskanál só
3 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj
+ 10 dkg reszelt sajt
(trappista, cheddar, edami, pannónia és hasonló félkemény sajtok)
A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál víz
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
- A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc). Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, olajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk. Picikét ragacsos legyen a tészta, de ne tényleg csak picit! Langyos víz vagy liszt hozzáadásával korrigáljuk az állagát, hogy megfelelő legyen! Letakarva 30 percig kelesztjük.
- Majd 8 egyforma kis gombóccá formázzuk, kilapogatjuk kézzel kicsit a gombócokat, a közepére tesszük a reszelt sajtot és visszacsomagoljuk gombóc alakúra.
- Vajazott/lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt kis tepsibe vagy sütőtálba tesszük, hagyjuk még kelni 10 percig.
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütésen, teszünk az aljába egy kis tál vagy kis tepsi vizet.
- A gombócok tetejét lekenjük a tojás sárgája + víz keverékével, meghintjük reszelt sajttal és megsütjük kb. 25 perc alatt. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Munkafolyamat
Jó étvágyat!
Finomságos! :)
VálaszTörlés:) Köszi - tényleg az.
TörlésÚú, de kis pufik, nagy kedvem támadt beleharapni :)
VálaszTörlésTényleg jó pufikra sikerültek, ezért adtam nekik ezt a nevet. :) Valóban arra csábítanak, hogy beleharapjunk...
TörlésBiztos nálunk is többször lesz elkészítve, mivel az elsőnek nagy sikere volt 😁
VálaszTörlésA puffancs nagyon fincsi már harmadszor sütöm....most túróval töltöttem édesen,de sajtosnak is isteni. Köszi a teceptet,ímádom....
VálaszTörlésSzia Gabriella! Ha kevesebb, mondjuk 1 teáskanálnyi cukrot tennék bele evőkanálnyi helyett, változtatna valamit rajta? Köszönöm szépen a válaszod! :)
VálaszTörlésSzia Gabriella! Szárított élesztöböl mennyi kell bele ?
VálaszTörlésSzia! Szárított élesztőből 1 tasak kell. Jó sütést!
TörlésMost már sokadjára sütöm, de sajt nélkül. Egyik alkalommal nem volt itthon sajt, gondoltam kipróbálom. Jól tettem. Nagyon finom, zsemle helyettesítő, de fényévekkel finomabb.
VálaszTörlés