Diós pozsonyi kifli

Puhán omlós tészta nagyon finom diós töltelékkel. Ezek a kis kiflik nagyon etetik magukat! Nem lehet nem szeretni! 
Anyukámnak és Apukámnak ez a kedvenc süteménye a hókifli mellett, de most a nagynéném névnapjára sütöttem - ez volt az egyik ajándékom. (Persze a képeken szereplő alanyokat itthon hagytam magunknak kóstolóba. 😊)




Hozzávalók a tésztához:
30 darabhoz
40 dkg finomliszt
3 evőkanál porcukor
csipet só
10 dkg zsír
8 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
2 tojássárgája

A töltelékhez:
1 dl tej
20 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)     
  
a tetejére 1 tojás 


M E G J E L E N T  A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem vásárolható meg a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
 



Elkészítés:
  1. Először elkészítjük a tölteléket: a tejet egy lábosban alacsony lángon melegítjük, közben jól elkeverjük benne a kristálycukrot. Amikor már forró, de nem forrt, akkor elzárjuk alatta a lángot, hozzákeverjük a citrom héját, a vaníliás cukrot és a darált diót. Hűlni hagyjuk.
  2. A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a porcukrot, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet, majd összegyúrjuk a tésztát. (Ekkor nem kell pihentetni!)
  3. A tésztát 30 egyenlő golyócskára osztjuk (kb. 25-27 g-osak lesznek), majd egyenként kinyújtjuk őket ovális alakra (kb. 3 mm vastagra). A töltelékből 30 egyenlő rudacskát formálunk, egy-egy rudat beleteszünk az ovális tészta közepére, ráhajtogatjuk a tésztát és kifli alakot formázunk (a hajtás a kifli aljára kerüljön). 
  4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, lekenjük a tojás sárgájával és fél órát pihenni, száradni hagyjuk. Majd lekenjük a tojás fehérjével is és ismét száradni hagyjuk 20-30 percet.
  5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük aranybarnára. (A sütési idő sütőfüggő!)


   

A fotókon is látszik, hogy igyekszem hangolni magam a karácsonyra, mert imádom ezt az ünnepet, de főként az előtte lévő adventi várakozós, készülődős időszakot. Bár életemben először - idén - nem nagyon várom a karácsonyt, mert tudom, hogy valaki hiányozni fog, aki tavaly Szenteste még itt ünnepelt velünk, nálunk... nélküle nem olyan lesz már ez az ünnep, mint régen... De a kisfiam miatt gőzerővel készülődöm majd az év legszebb ünnepére - feldíszítjük, kivilágítjuk az egész házat az adventi időszakban isŐ nagyon várja már a Jézuska érkezését, mindig kérdezgeti, számolgatja, mennyit kell még aludni ahhoz, hogy csilingeljen a kis csengővel a Jézuska...?
Szenteste 6 óra tájékában a képen látható kis csengővel szokott csengetni nálunk a Jézuska. Milán olyankor már nagyon izgatott a karácsonyfa alatt található ajándékok miatt.


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Kedves Gabriella!
    Szeretném elkészíteni a Pozsonyi kiflit Karácsonyra. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyivel előtte lehet megcsinálni? Ezt lehet tárolni? Meddig? (Vagy tudsz esetleg ajánlani másikat, amit már jó előre megsüthetnék?)
    Köszönöm
    Orsi

    VálaszTörlés
  2. Ezek isteni finomak lettek! Az arányok tökéletesek, a diós töltelék pont elég lett, szóval tökéletes recept. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabriella!
    Megsütöttem. Isteni finom lett.
    Ritkán sütök, mert nem igazán tudok. Siker élmény volt! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabriella! Most találtam rá az oldaladra a facebookon. Végre megtanulhatok igazán sütni!!! :-)) Tetszik minden, ami fent van.. Lenne egy kérdésem, hogy a pozsonyi kiflit, ha mákkal szeretném elkészíteni, akkor egy kicsivel több folyadék kell vagy jó úgy, ahogy a diósat készítetted? A választ előre is köszönöm és további sok-sok finomsággal lepjél meg bennünket! Minden Jót és Jó egészséget! Üdv., Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó!
      Örülök, hogy ide találtál, biztos sok finomságot fogsz sütögetni.
      A mákos tölteléket ugyanígy készítsd el, csak darált dió helyett a darált mákkal. Illetve nyugodtan megkóstolhatod a tölteléket amikor összeállítottad és ha úgy érzed, hogy a mákost édesebben szereted, akkor tehetsz még hozzá nyugodtan picit több cukrot.
      Jó sütést! :)

      Törlés
  5. Isteni finom,nagyon jól sikerült.hálásan köszönöm a receptet🙏🙂

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom, többször megsütöttem már. Legutóbb dupla adagot és időhiány miatt a tojást egészben vertem fel és úgy kentem le a kifliket,az eredmény ugyanolyan szép zománcos lett . köszönöm szépen a receptet🙏😉

    VálaszTörlés
  7. Sütöttem már sokszor pozsonyi kiflit, de ez a recept felülírja a többit.
    Kókuszzsírral készült most, diós és cigánymeggy-lekváros.
    Köszönöm a receptet! 😘

    VálaszTörlés
  8. Már sokszor sütöttem pozsonyi kiflit. Most először a Te recepted szerint. Ez visz mindent! 😊
    Kókuszzsírral készült diós és cigánymeggy-leváros.
    Köszönöm a receptet! 😘

    VálaszTörlés
  9. Sokszor sütöttem már pozsonyi kiflit, de ez a recept mindent visz! 😊
    Kókuszzsírral készült most diós és cigánymeggy-lekváros.
    Köszönöm a receptet! 😘

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban