Habcsókos linzer
Omlós tészta, házi sárgabarack lekvár, roppanós habcsók. Pillanatok alatt elkészül, egyszerű kis sütemény és mennyei finom!
Sütés közben a lekvár, a tészta és habcsók kombináció olyan csalogató illatot képzett: közben nyitva volt a konyhában lévő teraszajtó - kint meseszép idő volt ma október végéhez képest - és azt vettem észre, hogy az utcán sétáló emberek érezték a sütemény illatát. 😊
Hozzávalók a tésztához:
kb. 40 darabhoz
20 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
2 dkg porcukor
12,5 dkg puha vaj
2 tojás sárgája
A habcsókhoz:
2 tojás fehérje
15 dkg porcukor
+ sűrű házi baracklekvár
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Lágy, könnyen nyújtható tésztát kapunk - nem ragad, nem is kemény.
- A habcsókhoz a tojások fehérjét elektromos habverővel (kézi mixerrel) elkezdjük felverni. Mikor már habos, de még nem kemény, evőkanalanként elkezdjük hozzáadni a porcukrot, közben fél-fél percig verjük a habot. Végül fényes, szinte vágható masszát kapunk. Félre tesszük.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vékonyra és linzerszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt tésztát újra összegyúrjuk, kiszaggatjuk).
- Sütőpapíros tepsire helyezzük a tésztát, mindegyiken szétkenünk egy mokkáskanálnyi lekvárt, majd a habot habzsákba tesszük és mindegyik tésztára nyomunk egy kis habsipkát.
- Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 10-15 perc alatt megsütjük. (A tészta világos maradjon... amikor a szélei enyhén kezdenek barnulni, akkor már jó, tovább ne süssük!)
Mindig házi tojással készítem a süteményeket,
melyek Anyukám tyúkudvaráról származnak, ezért ilyen szép sárgák.
Jó étvágyat!
Hűha. Én nemcsak szaglásztam volna hanem be is kopogok nagyranyílt vágyakozó szemekkel.
VálaszTörlés:))
TörlésDe örülök, hogy újra hallok rólad... :)
De szerettem ezt gyerekkoromban! Mi jojónak hívtuk, minden húsvéti és karácsonyi asztal kihagyhatatlan eleme volt. Ez fogyott el elsőnek. Csinos virágos alapon is :-)
VálaszTörlésMindjárt kész, alig várom, hogy megkóstolhassam. Köszi a receptet!
VálaszTörlésIsteni! :D
VálaszTörléscsodagyönyörű
VálaszTörlésszerintem még látványosabb is, mint a non plus ultra, nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlés... már kitettem a vajat kicsit puhulni... :) :) Őrületesen néz ki... :)
VálaszTörlésMegsütöttem!! Isteni, a kinézetre még egy kicsit gyúrok :) -bár nem csúnyák - de az íze nagyon finom! Legközelebb vagy beleteszem a két tojásfehérjébe a 20 deka porcukrot, mert a 20 dekából kihagytam egy kanálnyit, vagy gőz fölött megfőzőm a habot mielőtt ráteszem a lekváros sütire! mert igazából a hab nem lett az igazi, kicsit lapos lett! Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésNagyon csinosak! A lányom imádná :)
VálaszTörlésMegsütöttem a sütit, finom lenne, de a hab most sem sikerült, már kezdett barna lenni, a teteje, de a hab puha, ragadós, nem kemény ropogós. Pedig ugyanúgy csináltam ahogy írtad. Valószínű a sütővel lesz a baj. De a gyereknek így is ízlik :)
VálaszTörléseppen most van a sütöbe kivancsi vagyok hogy sikerül a keks--de a tojas habot nem lehetett fel verni kemenyre miutan a cukrot bele tettem egyszerüen össze esett
VálaszTörlésA tojásfehérjét először félig fel kell verni és csak utána lehet beletenni a PORcukrot, de csak fokozatosan kis adagokban és nem egyszerre!! Akkor egész biztos, hogy kemény, szinte vágható hab lesz a végén!
TörlésNagyon csábító ilyen fomában a lekváros linzer,kipróbálom nemsokára Köszi:)
VálaszTörlésSzívesen. :)
TörlésSzia, szeretnem megkerdezni, hogy meddig all el? Pl. Muanyag dobozban
VálaszTörlésSzia. Megkéedezhetem hogy ez a süti meddig all?
VálaszTörlésSzia!
TörlésPontosan nem tudom, meddig áll el, mert nálunk 1-2 napnál tovább nem marad. De szerintem zárt dobozban sokáig eláll.
3szoros adagot fogok csinálni mert a felét pontosan így csinálom meg a másik feléből hagyományos linzer karikát (lekvárral öszeragasztva) kell csinálnom.Szerintetek úgy is jó lesz?
VálaszTörlés