Burgonyás kifli
Ezek a pihe-puha, pillekönnyű kiflicskék nagyon etetik magukat - ajánlom, hogy dupla mennyiséggel süssétek meg rögtön, különben az utolsó darabokért veszekedni fog a család. 😊
Nagyon jó nassolni való napközben vagy akár reggelire is fogyaszthatjuk teával, tejjel, kávéval, kakaóval, és tízóraira csomagolva is kitűnő munkahelyre, iskolába egyaránt. Vegyétek fel bátran a receptgyűjteménybe, mert nagyon könnyen elkészíthető és annyira finom. Szeretni fogjátok, én már tudom! 😉
Hozzávalók:
32 db kiflihez
40 dkg finomliszt
4 db kisebb burgonya megfőzve, áttörve (kb. 20 dkg)
fél dl langyos víz a burgonya főző vizéből
2 dkg friss élesztő
15 dkg puha vaj (esetleg margarin vagy zsír)
1 tojássárgája
2 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
1 csipet kristálycukor
+ 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A vízben felfuttatjuk az élesztőt a csipet cukorral. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne az áttört, főtt burgonyát, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy legyen, de ne ragacsos! Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. (Dagaszthatjuk robotgéppel vagy a kenyérsütőgép dagasztóprogramján, és kézzel is.) Majd letakarva duplájára kelesztjük.
- Két egyenlő gombóccá alakítjuk a megkelt tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 34 cm átmérőjű kör alakra, mindegyiket 16 egyenlő cikkre osztjuk és feltekerjük kifli alakban.
- Sütőpapíros tepsire helyezzük a kifliket (egymástól picit távolabb), tetejüket lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 14-15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
- A vacsoráról vagy ebédről megmaradt burgonyapüréből is szoktam készíteni, ebben az esetben kevesebb vaj/margarin/zsír kell a tésztához.
- Néha teljes kiőrlésű változatban készítem, ilyenkor 35 dkg finomlisztet + 5 dkg teljes kiőrlésű lisztet használok.
A teljes kiőrlésű változat fotói
Jó étvágyat!
Baromi guszták lettek, viszem is a receptjét. Burgonyás kiflit még nem sütöttem...
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti. Vidd csak bátran - amennyire egyszerű, annyira finom.
TörlésGratulálok Gabriella! Nagyon gusztusosak a kiflik, nem győzök nyelni és nyelni (sós párti vagyok) :)))
VálaszTörlésPersze a kék pöttyösök is bejönnek nekem!!!
Köszönöm Ircsi, nagyon kedves vagy. Ha szereted a sós finomságokat, akkor pláne meg kell sütnöd! Nagyon fog ízleni. :)
TörlésÖrülök, hogy tetszenek a pöttyös kerámiák is, én is imádom őket! Annyira hangulatosak, emberközeliek és szépségesek!
Szia, rizsliszttel v kukoricaliszttel is jò lenne vajon? a glutén miatt..
VálaszTörlésSzia Olga!
TörlésEbben sajnos nem tudok neked tanácsot adni, mert nem próbáltam még ilyen lisztekkel...
Nagyon guszta,ma meg is sütöm.
TörlésJujj de gyönyörűek ezzel a kék pöttyös készlettel :) Hamar legurulni pár belőlük, az biztos :)
VálaszTörlésKöszönöm, olyan aranyos vagy. Szerintem is jól illik ez a kifli a pöttyös kerámiákhoz. :)
TörlésLekvárral is megtölthető,vagy elég ,így"üresen" is?
VálaszTörlésSzia Erika!
TörlésÉn ezt most sós változatban készítettem, ezáltal lekvár nélkül is nagyon finom volt, bátran ajánlom Neked így. Viszont ha a tésztájába nem sót teszel, hanem pici cukrot, akkor nyugodtan töltheted lekvárral is, nagyon finom lesz azzal is.
Jó sütögetést kívánok Neked!
Üdv.:
Gabriella
Nagyon szépen köszönöm a receptet nagyon jó és nagyon finom!!!
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy már meg is sütötted és ízlik. Én pedig köszönöm, hogy megírtad.
TörlésSzépséges kifliket sütöttél!
VálaszTörlésKöszi. :)
TörlésNAGYON Finom! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök. :)
TörlésKöszönöm a receptet! Megsütöttem, finom lett. :)
VálaszTörlésSzívesen. Nagyon örülök, hogy ízlik. :)
TörlésLehet esetleg felcsavarás előtt egy pici sajtot tenni bele?
VálaszTörlésSzia Andrea!
TörlésHa úgy jobban szeretnéd, egész nyugodtan töltheted pici sajttal... Finom lesz!
Jó sütést kívánok!
Üdv.: Gabriella
Kedves Gabriella! Megsütöttem és a fiúknak nagyon ízlik! :) Köszönöm a receptet! :)
TörlésNagyon konnyu es finom.En fustolt sajtot tettem bele, a masik felebe kemeny lekvart. Fenseges.
VálaszTörlésÓ, ez jó ötlet.
TörlésNagyon jól sikerült! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésSzívesen, örülök.
TörlésHihetetlen hogy tudsz ilyen gyönyörű kör alakot nyújtani
VálaszTörlésköszönöm a receptet
:) Szívesen.
Törléshogy én mennyit "loptam" már Tőled, ha azt tudnád :-)
VálaszTörlésreceptet is, formázási ötletet is, köszönöm
Megkérdezi a család, ezt meg hogy csináltad? Én meg előveszem a képet, amit Te feltettél...
:) Aranyos vagy. Örülök, hogy tetszenek a receptjeim.
TörlésGabika!
VálaszTörlésTegnap elkészítettem Családom nagy örömére.Csodálatos a recepted...köszönöm Neked...:))
Üdvözlettel Katica néni
Drága Katica néni!
TörlésNagy örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik a családnak. Köszönöm szépen a hozzászólást.
Üdvözlettel:
Gabriella
Nagyon szépek! :) Tetszik a recept, elmentem kipróbálásra.
VálaszTörlésOké, ízleni fog. :)
TörlésEz tenyleg nagyon finom es abbahagyhatatlan:) koszi a receptet
VálaszTörlésSzívesen, nagyon örülök.
TörlésNagyon finomak es abbahagyhatatlanok:) Koszi a receptet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet !! Ma megsütöttem....nagyon finom,csodálatos sikere volt.
VálaszTörlésDe örülök Zsuzsa! Szívesen a receptet.
TörlésKedves Gabriella
VálaszTörlésa kör alakot hogyan tudom megcsinálni még kezdő vagyok az ilyenekben. köszönöm válaszodat Katalin
Kedves Katalin!
TörlésElnézést, egy kicsit későn jövök a válasszal...
Az összegyúrt tésztát szép kerek gombóccá kell alakítani és ezt kerek formára nyújtogatni. De ha így sem sikerül, akkor a kinyújtott tésztára gyengén rányomhatsz pl. egy tortaformát és annak helyét körbevághatod, így egész biztos, szép kör alak lesz.
Jó sütést kívánok!
A sók közt is van különbség, az egyik sósabb a másik kevésbé.
TörlésEz az én tapasztalatom.
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésNagyon felcsigázott a recepted, ezért elkészítettem a kifliket. Sajnos az első tapasztalatom nem lett túl jó. Már eleve gyanús volt a 2 púpozott teáskanál só, és sajnos el is rontotta az egészet. Szerintem 1 púpozott teáskanállal elég, vagy ha már kettő, akkor inkább mokkáskanálnak kéne lennie a mércének. Újra elkészítettem fele sóval és így valóban mennyei. Köszönöm.
Andrea
...és még valami. Csak 8 részre vágtam a köröket, így valóban helyes kis, harapható kiflik lettek. :)
Szia Andrea!
TörlésÉrdekes, amit írsz, mert én elég sótlanul eszek mindent (már gyerekkoromban is olyan ízetlenül szerettem szerettem az ételeket és sütiket), emiatt kicsit sótlanul sütök-főzök a családomnak is, de nekünk ez a kifli nem volt sós egyáltalán! Lehet, hogy nem volt annyi burgonya a tésztádban és emiatt sósabban sikerült?? Valami ilyesmire tudok gondolni. Ez tényleg nagyon ízlésfüggő, mert sokan vannak, akik azt szokták írni a sós süteményeimnél, hogy nekik pedig kevés a só, amit írok, mert sótlan. Egyébként szerintem a burgonya mennyiségétől nagyon függ... Valamint a burgonya főző vizébe nem szoktam tenni sót.
Viszont nagyon örülök, hogy másodjára is megsütötted és ízlett. :)
Szia. Nagyon jók a receptjeid! Áruld el hogy lehet ilyen szép egyforma kifliket csinálni????
VálaszTörlésSzia!
TörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek a receptjeim. :)
A kör alakot néha úgy szoktam csinálni (nem mindig), hogy a kinyújtott tésztára ráhelyezek egy kerek tortaformát, enyhén rányomom, majd a tésztára nyomott kör alak mentén körbevágom. A háromszögeket viszont teljesen szemmértékkel szeletelem fel... aztán így sikerül. :)
Én egy jóképű atyát szeretnék elkápráztatni finom sütivel. De inkább ezt sütöm meg, mert ez elronthatatlan és nagyon fincsinek néz ki...
VálaszTörlésJó döntés, ízleni fog neki. :)
TörlésSzia! Dupla adag tésztával kezdek, ahogy tanácsoltad, de sütés előtt háromfelé osztom a kifliket: sima, sajtos, köménymagos (a család igénye szerint!) :) Köszönöm a receptet, nagyon finom!
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy ízlik. :)
TörlésMa megsütöttem ezt a kiflit. Nagyon-nagyon finom. Köszönöm a recit.Tökéletes volt abableves után.
VálaszTörlésKedves Gabriella ! Nagyon finomak lettek a kiflik, a család egyik kedvence. Érdemes dupla adagot sütni, mert még sütés után elfogy. Nagyon kedvelem a receptjeidet! Ili
VálaszTörlésNagyon sok jó receptet használtam már fel és mind sikerült - azért szeretem, mert megsütöd, így van tapasztalat. Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Gabriella, én csak pár napja ismerem a blogodat, eddig nagyon jó sütiket találtam, amit én is megpróbálok elkészíteni, de félősen hátha nem sikerül. Elsőre azokat a mosolygós krumplis kiflikre gondoltam. De, mivel nem láttam leírva, hogy hány percig kell keleszteni így nem is mertem nekifogni, mivel azt hallottam, hogy ha túl kel a tészta az nem jó. Ha megírnád jó lenne. Köszönöm!
VálaszTörlésSzia!
TörlésÖrülök, hogy ide találtál, üdvözöllek. :)
Szerintem a receptjeimmel próbálkozhatsz nyugodtan, mert mindig igyekszem precízen, pontosan leírni mit hogy csinálok, emiatt is szeretik a blogomat és receptjeimet, mert valóban megbízhatók.
Ehhez a tésztához odaírtam, hogy duplájára kelesztjük. Amiatt nem írtam pontos időt, mert egyrészt ez a fajta tészta kelhet 1 órán át is vagy akár 2 órán át is, mert ez olyan, hogy tulajdonképpen mindegy neki, úgyhogy elrontani nem igazán lehet. Mielőtt keleszted és letakarod, megnézed, hogy kb. mekkora gombóc és addig keleszted, míg nagyjából a kétszerese lesz a térfogata. Egyébként amikor meleg, száraz levegő van, akkor sokkal hamarabb kelnek meg a tészták. De télen vagy akár nyáron is az esős, nyirkos, párásabb levegőben több ideig kelnek meg.
Jó sütést! :)
Szia! Libazsírral is működhet?
VálaszTörlésKedves Gabriella! Mar sok recepted megsutottem. Regota koveto vagyok. Facebookon is. Eddig meg a burgonyas kiflit nem lattam. Egyiknap igen. Ma gondoltam leirom. Majd meg is sutom termeszetesen mint tobb mast is. Kepzeld ezt a burgonyas kifli receptet masnal is lattam de a Tied persze a regi meg eredeti. Egyebkent minden mas mellett elso nalam a kifli. Van mar sok receptem. Meg ossze is hasonlitom oket. Szerintem ezert is ismertem fel egybol. Ez a Tied.
VálaszTörlésMegsütöttem Valami isteni
VálaszTörlésImádom, imádjuk
VálaszTörlésNagyon sokszor sütöm 🙏🥰😘
Szia Gabi! Azt szeretnem megkerdezni, hogy por elesztovel is lehet csinalni (mert ahol elek csak az van sajnos) es ha igen azzal hogy kell? Elore is nagyon szepen koszonom
VálaszTörlés