Almás krémes
Omlós tészta, kellemes almás töltelék és nem túl édes vaníliás krém - röviden így jellemezném ezt a nagyon finom, kiadós süteményt.
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt
20 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
kb. 1,5-2 dl tej
Az almás töltelékhez:
12 db közepes alma
2 evőkanál kristálycukor
(vagy az alma savanyúságától/édességétől függően ízlés szerinti cukor)
2 evőkanál sárgabaracklekvár
2-3 dkg vaj
A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- Először az almás tölteléket készítjük el: a megmosott/meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha túl sok a leve, akkor picit kinyomkodjuk, ne áztassa majd el nagyon a tésztát. (De azért ne legyen túl száraz se az alma!) Egy lábasban közepes lángon kavargatva megpároljuk - közben adunk hozzá cukrot ízlés szerint, majd a 2 evőkanál baracklekvárt. Elzárjuk alatta a lángot, ekkor hozzákeverjük a vajat. Félretesszük hűlni a tölteléket.
- A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A tejet adjuk hozzá utoljára fokozatosan - annyit, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, ne legyen kemény. 3 egyforma részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es téglalap alakúra. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/vagy zsírozzuk és a lapokat egyenként megsütjük előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben kb. 8 percig. (Ne süssük túl, világos legyen a tészta! Nem baj, ha picit puha, amikor kivesszük a sütőből - néhány perc múlva megszilárdul.)
- A krémhez egy lábasban a pudingport 1 dl tejben simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is és közepes lángon sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítjuk a lábast és kevergetve kihűtjük.
- A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingos krémet.
- Összeállítjuk a tésztát: egy tálcára tesszük az egyik tésztalapot, rásimítjuk egyenletesen az almás tölteléket, erre jön a másik tésztalap (enyhén rányomjuk), erre egyenletesen rákenjük a vaníliás krémet, majd rá a harmadik tésztalapot. Egy éjszakára hűtőbe tesszük!
- Másnap fogyasztás előtt minimum 1 órával kivesszük a hűtőből, majd a tetejét megszórjuk porcukorral és szeletelve tálaljuk.
Nagyon szép ez a sütemény, szinte bele lehet harapni :-)
VálaszTörlésMostanában én is kevesebbet sütök, vagy olyant, ami már van a blogomon. A festés miatt em irigyellek, nagy munka lehet, de utána biztos minden nagyon szép lesz. További jó munkát!
Csodás süti! :)
VálaszTörlésköszönjük a receptet, nagyon jól néz ki. háziasszonyok, ha már így sütünk-főzünk, egy jó kis kezdeményezés, amivel mi is tehetünk a környezetünk védelméért http://tinyurl.com/ujratoltve
VálaszTörlésBár nekem nem lett ilyen szép magas, az íze kárpótolt.. Nagyon finom sütemény!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy elkészítetted és ízlik Rita.
TörlésElkészítettem, nagyon finom lett, köszönet érte!
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy ízlik.
TörlésRégebben én is sütöttem, csak nem találom a leírását, hová keveredett, költözés után. Ezt lementem magamnak, Gabriella!
VálaszTörlésez a sütemény egy csoda!!!!!!!!!!!!!!!pontosan olyanra sikeredett mint a képen...el lehetne gondolkodni azon,miféle variációban lehetne még elékészíteni: meggy,mák,szilva,puncspuding....köszönöm szépen kedves Gabriella
VálaszTörlésSzuper,köszi ez lesz a hétvégi süti! ;-)
VálaszTörlés