Hófehérke
Ez a hófehér sütemény nagyon tudja magát kínálni, az ember nem igazán tud megállni 1-2 szeletnél. A puhán omlós tésztát jól kiegészíti a nem túl édes krém. Mindössze 1 óra alatt elkészíthető könnyen és egyszerűen, emiatt nálam a gyakran elkészültek közé tartozik - most épp Milán farsangjára sütöttem, ami múlt szombaton volt.
Klasszikusnak mondható süti, valószínű sokan ismeritek. Én először 4 évvel ezelőtt sütöttem meg Anyukám névnapjára. Egyébként Anyukám szalalkálival szokta sütni, én viszont az ilyen lapokat is mindig sütőporral készítem, ezáltal nagyon könnyen kezelhető a tésztája és sütés közben nincs szúrós szag a konyhában.
Ha még nem találkoztatok ezzel a süteménnyel, ajánlom, hogy készítsétek el - akár ünnepi alkalomra, akár hétvégi desszertként, mert amennyire egyszerűen néz ki, annyira finom!!
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
5 dkg zsír (vagy szoba-hőmérsékletű vaj)
10 dkg porcukor
3/4 csomag sütőpor (8 g)
1 tojás
néhány evőkanál tejföl
A krémhez:
4 evőkanál finomliszt
4 dl tej
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
+ a tetejére 1 evőkanál porcukor
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös / mintás kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a porcukorral és sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsírt/vajat, hozzáadjuk a tojást, majd annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se).
- Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es lapokra. Egy tepsi hátulját lekenjük pici vajjal, meghintjük liszttel, és a lapokat ezen tepsi hátulján egyenként megsütjük egyesével 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 6 perc alatt (a tészta világos maradjon - amikor a szélei picikét kezdenek pirulni, vegyük ki a sütőből még akkor is, ha még puhának érezzük a tésztát).
- A krémhez a lisztet először kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon sűrűre főzzük kevergetve, majd teljesen kihűtjük.
- Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral és vaníliás cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, akkor összekeverjük a vajas krémmel.
- Az egyik tésztalapot letesszük egy tálcára, rákenjük a krém felét, erre jön a második tésztalap, majd a krém másik fele, melyre ráhelyezzük a harmadik lapot.
- Éjszakára betesszük a hűtőbe letakarva, másnap reggel kivesszük, hagyjuk jó fél óráig állni szoba-hőmérsékleten, hogy jól át tudjanak puhulni a lapok, majd meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
A férjemtől szoktam kapni tavaszi virághagymákat, melyeket átültetek, nevelgetek, hogy kellemes tavaszi hangulat árassza el a lakást. 💗
óóóó... ezt muszáj kipróbálnom:))
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, nagyon finom volt:))
TörlésDe örülök, hogy elkészítetted Mónika. Köszönöm, hogy írtál.
TörlésGyönyörű lett ez a sütemény! :)
VálaszTörlésJaj nekem... Éppen fogyni próbálok, de ahogy megláttam ezeket a sütiket a blogger listáján rögtön tudtam, hogy nem fogok tudni ellenállni. Alig várom, hogy legyen valami alkalom és megsüthessem.
VálaszTörlésmegsütöttem, már a hűtőben pihenget :), alig várom, hogy holnap tesztelje a családom :)
VálaszTörlésEz egy kifejezetten SZÉP sütemény. Előkelő és letisztult. Csodás! El tudom képzelni, hogy az íze is királynői!
VálaszTörlésNagyon finom lehet ez a sütid, olyan kipróbálósnak vélem:-))
VálaszTörlésBiztos hogy ki fogom próbálni :) imádom a fotóidat is, nagyon átjön a sütemény és a virág illata is :D hmmmmm
VálaszTörlésDe szép szeletkék! Én is szalalkálival szoktam sütni, s mifelénk francia krémesnek hívták. A Férjem egyik kedvence!
VálaszTörlésNeki is állok mindjárt. :) Nagyon jól néz ki és nem is kell sok hozzávaló, pont van itthon minden.
VálaszTörlésRemélem a férjemnek ízleni fog, hétvégére nagyon jó kis édesség lesz!
Fogadd őszinte részvétem, olvastam hogy mi történt a testvéreddel. :(
Köszönöm az együttérzést Erika.
TörlésJó sütést kívánok Neked a sütihez, szerintem nagyon fog ízleni a férjednek, ha szereti a krémes süteményeket.
Köszönöm, hogy ilyen sokan írtatok, örömmel olvasom, hogy ennyire tetszik Nektek is ez a sütemény. Készítsétek el, mert tényleg annyira egyszerű és nagyon-nagyon finom!
VálaszTörléskEDVES gABRIELLA! Én is nagyon szeretem a sütieidet, nem tudom ugyan, hogy mi történt a Testvéreddel, de fogad őszinte részvétemet! A sütidet meg fogom csinálni! Igazán egy remek exkluziv süti! Nagyon jó receptjeid vannak! sok sikert kivánok a további munkádhoz! Aranka
VálaszTörlésKedves Aranka!
TörlésKöszönöm az együttérzést.
Örömmel olvasom, hogy szereted a süteményeimet... Ezt a sütit is mindenképp készítsd el, nagyon fog ízleni.
Köszönöm szépen a jókívánságokat is.
Jó sütést kívánok!
Gabriella
Én kb 15-éves korom óta sűtőm ezt késhegynyi szalakàléval csak nàlunk hókockànak hívjuk. Az egész csalàd imàdja.
VálaszTörlésAnyukám is szalalkáléval készíti a tésztáját... csak azt vettem észre, hogy ha azzal készítve, mintha egy picit nehezebb lenne nyújtani a tésztát... Viszont azzal készítve is nagyon finom és omlós.
TörlésSzia Gabriella!
VálaszTörlésAzt szeretném megkérdezni, hogy a tésztát mennyi ideig kell gyúrni?
Gyorsan össze kell állítani vagy jól ki kell dolgozni?
Köszönöm szépen! 😃
Szia Andrea!
TörlésEzt a tésztát nem szoktam gyorsan összeállítani, csak kényelmesen, ahogy sikerül. Így is jó omlós lesz... :)
SZia.Gabriella. Valóban nagyon finom süti. A fiam egy kedvence. Én úgy csinálom, hogy a tetejét barack lekvárral kenem meg, arra pedig darált diót teszek. Nagyon finom, mutatós így is.
VálaszTörlésEzt biztos,hogy kipróbálom! Köszönöm szépen a receptet!!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy megismertettem velem ezt a süteményt. Családi kedvenc lett, ma is ezt sütöttem! Boldog karácsonyt . Zsuzsa
VálaszTörlésElkészítettem ,mert a férjem kedvenc sütije,csak idáig anyósom sütötte. Nagyon jól sikerült ,a férjem imádja ! Köszönöm a receptet !
VálaszTörlésMost sütöm bízom benne hogy olyan szép lesz mint a képen !
VálaszTörlésKedves Gabriella! Szeretném kérdezni, hogy a néhány evőkanál tejföl mit jelent? Alapból kell bele legalább 1 kanállal és több csak akkor, ha túl nehezen gyúrható a tészta? Köszönöm előre is válaszod!
VálaszTörlésIsteni finom!
VálaszTörlésMár egyszer elkészítettem, szülinapra, most újra karácsonyra!
Mindenki dicserte
Köszönöm szépen
Kellemes ünnepeket kívánok
Megsütöttem karácsonyra. Bármelyik receptedet sütöm, még nem csalódtam egyikben sem. Ez is nagyon finom lett, bekerült a kedvencek közé.
VálaszTörlés